Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Σκόρδο τουρσί/Pickled Garlic

For English, scroll down
Σας συμβουλεύω...μείνετε μακριά μου αυτές τις μέρες...δεν είναι να αναπνέω κοντά σας :)
Έφτιαξα σκόρδο τουρσί και δεν μπορώ να σταματήσω να το τρώω. Κάθε φορά που ανοίγω το ψυγείο και βλέπω το βαζάκι εκεί λαχταριστό, λαχταριστό, ανοίγω το καπάκι και τρώω ένα.......τουλάχιστον ;)
Είναι η πρώτη φορά που έφτιαξα τουρσί εκτός από το relish με λαχανικά που είχα κάνει παλαιότερα και τώρα πια έχει γίνει αγαπημένο συμπλήρωμα στις σαλάτες μας και όχι μόνο.
Το σκόρδο τουρσί έγινε ήδη το νέο μου αγαπημένο ορεκτικό, ταιριάζει υπέροχα με ουζάκι αλλά και σε σαλάτες με λαχανικά ωμά η βρασμένα.

χρειαζόμαστε 
5  κεφάλια σκόρδο
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ξύδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης ωμή σε ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
2 κλαδάκια ρίγανη
1/2 κουταλάκι πιπέρι σε κόκκους
1/2 κουταλάκι μαραθόσπορο
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
1/2 κουταλάκι αλάτι

Καθαρίζουμε τις σκελίδες από τα σκόρδα. Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι και ζεματάμε τα σκόρδα για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το νερό, το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
Σε ένα γυάλινο βάζο βάζουμε τα σκόρδα, την πιπεριά, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, το πιπέρι σε κόκκους, το μαραθόσπορο και το μπούκοβο. Ρίχνουμε και το λαδόξιδο, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 εβδομάδες τουλάχιστον. Μπορούμε μετά να το χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας.
A friendly word of advice...keep far from me these days...I shouldn't breathe anywhere near you :)
I made pickled garlic and I just can't stop eating it. Every time I open the fridge and I have eye contact with the delicious content of the jar, I open it and have at least one piece :)
This is the first time I made something pickled, other than the vegetable relish I had made a while ago, which has now become our favorite addition to more than our salads.
This pickled garlic has just become my favorite appetizer, it really blends well with raw or cooked vegetables and can be served with ouzo.

we need
5 whole garlic
1 cup water
1 cup vinegar
1/2 cup olive oil
1 long red pepper, vertically sliced
2 bay leaves
2 oregano sprigs
1/2 tsp peppercorns
1/2 tsp fennel seed
1/2 tsp red pepper flakes
1/2 tsp salt

Peel garlic cloves and place them in a pot of hot water for 3-4 min. Strain and set aside.
In a pot, combine oil, water, vinegar and salt and let simmer for about 8-10 min. Remove from heat and let cool completely.
Turn garlic, red pepper, bay leaves, oregano, peppercorns, fennel seed and red pepper flakes into a glass jar. Add oil and vinegar, seal jar and refrigerate for at least 3 weeks. It can then be used in our recipes.


21 σχόλια:

  1. Το αγαπημένο της κόρης μου.
    Καλό Μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα έγινε και το δικό μου! Καλό μήνα Ξανθή!

      Διαγραφή
  2. Ομορφο βαζάκι ;)

    Καλό μηνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα για το αγαπημένο μας σκόρδο, σαν ορεκτικό στις σαλάτες μας!!
    Ωραίες εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Ακολουθεί και μια σαλάτα με το σκόρδο τουρσί!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο το βαζάκι σου και αρωματικό ! Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Μαρία μου !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερό !! Όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση, και πολύ χαριτωμένες φωτογραφίες.
    Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του σκόρδου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα για τα οφέλη του δεν μπορώ και εγώ να σταματήσω να τρώω, χιχιχι ;)

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφο και πεντανόστιμο!! Το σκόρδο τουρσί είναι από τα καλύτερα και το δικό σου Μαρία μου ξεχώρισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Λίλιαν! Νομίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά!

      Διαγραφή
  7. Μαρία δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά έτσι όπως το βλέπω λαχταριστό και συγχρόνως πολύ χρήσιμο, γιατί ανά πάσα στιγμή έχεις σκόρδο για το φαγάκι σου, μάλλον θα το καθιερώσω κι εγώ!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σου προτείνω να το φτιάξεις. Αν και τουρσί έχει μια πιο ήπια γεύση από το φρέσκο!

      Διαγραφή
  8. Φαίνεται λαχταριστό το βαζάκι σου αλλά με το σκόρδο δεν τα πάω καλά, όχι λόγω γεύσης αλλά με πειράζει στο στομάχι. Για μεζεδάκι όμως είναι ότι πρέπει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω ένα θέμα με το σκόρδο αλλά....εδώ δε με πειράζει τίποτα :)

      Διαγραφή
  9. Πολύ χρήσιμο. Μου αρέσει το σκόρδο τουρσί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κικίτσα! Και εμένα...δυστυχώς!!!

      Διαγραφή
  10. εξαιρετική πρόταση το σκόρδο τουρσί!! με ωραία μπαχαρικά!!
    ΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή