Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πίτα με κολοκύθι και πλιγούρι/Zucchini And Bulgur Pie

For English, scroll down
Πήγε ο καλός μου λαϊκή!!!! Όσοι μας διαβάζετε ξέρετε τι σημαίνει αυτό! Τα πάντα όλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα μου. Μεταξύ άλλων.... και αυτή τη φορά..... πολλά κολοκυθάκια!
Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν, φτιάξαμε αυτή τη νόστιμη γυμνή πίτα, με απλά και συνηθισμένα υλικά που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι και πλιγούρι από τη fytro!
Το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος. Είναι πηγή φυτικών ινών και πλούσιο σε μαγγάνιο που συμβάλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Είναι φυσικό προϊόν και ταιριάζει απόλυτα με τη σύγχρονη διατροφή. Όλα τα προϊόντα fytro συνδυάζουν φυτικές ίνες, περιορισμένα λιπαρά και θερμίδες, χαρακτηριστικά μιας ισορροπημένης διατροφής.

χρειαζόμαστε
300 γρ πλιγούρι
1200 ml νερό
150 γρ τυρί κρέμα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
4-5 μεγάλα κολοκυθάκια (περίπου 1 κιλό) τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
3 αυγά
200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
σουσάμι για πασπάλισμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε το πλιγούρι. Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει και να κρυώσει. Μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε θα έχει απορροφήσει όλο το νερό.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, τα κολοκύθια, τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά τους. Στο πλιγούρι ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και το βασιλικό, το τυρί, τη φρυγανιά και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο μακρόστενο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε στους 180β για 45 λεπτά με μια ώρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και μετά την κόβουμε.
Είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά τα αγόρια μου είπαν ότι είναι ακόμα πιο νόστιμη κρύα!
My hubby went to the farmers' market!!! For our frequent readers, you know what that means! I now have a bit of everything in my kitchen. Among others...again this time...lots of zucchini!
So here it is, this tasty pie, made with simple ingredients we usually have at home and bulgur from fytro!
Bulgur is cracked wheat. It is a source of  fibre, rich in manganese, which contributes to healthy bone maintenance and serves as an antioxidant to cells. It is a natural product that blends into a contemporary diet. All fytro products are rich in fibre and are low in calories and fat, appropriate for a balanced diet.  

we need
10 oz bulgur
1 quart water
5 oz cream cheese
4 Tbsps olive oil
2 large onions, grated
4-5 large zucchini, grated (about 2 lbs 3 oz)
1 garlic clove, finely chopped
5-6 green onions, finely chopped
1 Tbsp basil, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
2 Tbsps fine breadcrumbs
3 eggs
7 oz kefalotyri cheese (or gruyere), grated
salt and pepper, to taste
sesame seed for topping

In a pot, bring water to a boil and add bulgur. Let boil for a minute, retrieve from element and set aside to cool. By the time we use it, all water will be absorbed.
In a skillet, saute zucchini, onions and garlic until soft. Add cream cheese to bulgur and stir. Blend in zucchini mixture, green onions, basil, mint, breadcrumbs, eggs, cheese, salt, pepper and stir well.
Turn mixture into well greased, rectangular Pyrex, sprinkle with sesame seed and bake at 350F for 45 min, or until golden. Allow to cool before serving.
It is very tasty when it's hot, my boys though told me it is tastier when it's cold.

19 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σας που αξιοποιεί πολύ νόστιμα τις πρώτες ύλες!! Μου αρέσει να βλέπω το πληγούρι να αξιοποιείται έτσι νόστιμα!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Μαρία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Αθηνά μου! Ήταν μια αναπάντεχη νοστιμιά!

      Διαγραφή
  2. Αμ, γι' αυτό δεν τον στέλνω πια εγώ στην Λαϊκή, Μαρία μου :-)

    Ωστόσο η πιτούλα σας, προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ και την κρατώ σαν ιδέα (με το πληγούρι) για το μέλλον.

    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τον στέλνω συχνά Πηνελόπη αλλά όταν πηγαίνει, του δίνει και καταλαβαίνει :)
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα!! Αξιοποίησες με πολύ ενδιαφέρον το πληγούρι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νόστιμα υλικά για μια πολύ νόστιμη πίτα Μαρία!! Πληγούρι, τυρί κρέμα, πρέπει να είναι υπέροχη!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυνηγάω όλες τις συνταγές με κολοκυθάκια και η δική σου με το πληγούρι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω δει τελευταία!
    Θα δοκιμαστεί σίγουρα, τώρα όσο έχουμε ακόμη κολοκυθάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια παραλλαγη αυτη με το πληγουρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία θα τη φτιάξω με τραχανά που έφτιαξα να δοκιμάσω. Κάνουμε στα μέρη μου με τραχανά και κολοκύθα για΄τι όχι και με κολοκυθάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια η πίτα σου οπτικά και γευστικά με αυτά τα υπέροχα υλικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φαίνεται υπέροχη! πολύ ωραία ιδέα να την φτιάξεις με πλιγούρι!
    με όλα αυτά τα απίθανα υλικά και μυρωδικά που χρησιμοποίησες θα είναι απίθανη!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι ότι κάτι παθαίνουν οι άντρες όταν πηγαίνουν στη λαϊκή και οι ποσότητες που αγοράζουν είναι κάπως υπερβολικές!
    Η πίτα νόστιμη και θρεπτική!
    Μου αρέσουν πολύ τα αρωματικά που χρησιμοποίησες, αναδεικνύουν άψογα τη γεύση του κολοκυθιού, όπως επίσης και το τυρί κρέμα που μερικές φορές νομίζω ότι πάει παντού!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xαχα.... Μαρία εγώ λέω ''φέρε μου λίγα κρεμμύδια από την λαϊκή''' και κοντεύει να μου φέρει ολόκληρο το τσουβάλι...οπότε σε καταλαβαίνω ;)

    Πάντως έπιασαν κόπο τα κολοκυθάκια.
    Πολύ ωραία με το πλιγούρι. Αλλά μου αρεσε που το ανακατεψες με το τυρι κρέμα.
    Φαίνεται πολύ νόστιμη.

    Φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και μένα μια από τα ίδια ο Χρήστος αλλά αποφεύγω να παραπονιέμαι γιατί σκέφτομαι 'δεν φτάνει που ψωνίζει, κατεβάζει τα σκουπίδια, πλένει τα πιάτα, σκουπίζει, σφουγγαρίζει, ξεσκονίζει-in my dreams τα περισσότερα-και να του κάνω παρατήρηση για 2-3 πραγματάκια παραπάνω που ψώνισε;; Αμαρτία!!'
    Το φαγάκι νοστιμότατο και χορταστικό Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω τις συνταγές με πληγούρι και ειδικά τις πιο πρωτότυπες! μοιάζει λίγο με μπατζίνα,η γνωστή θεσσαλική πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή