Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

χοιρινό με σύκα / pork with figs

For English, scroll down
Σύκα....σύκα παντού! Μου αρέσει πολύ αυτό το φρούτο! Όταν βρήκα τη σημερινή συνταγή  εδώ μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μη τη φτιάξω. Την προσάρμοσα λίγο σύμφωνα με τα υπάρχοντα υλικά και το δικό μας γούστο :))
Το πρόσφερα σε ένα πρόσφατο τραπέζι για μεζέ και άρεσε σε όλους μας. Είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο! Η αρωματική σάλτσα κρατάει το κρέας ζουμερό και τα σύκα του δίνουν μια ελαφριά γλύκα!
Τα υλικά είναι για 2 άτομα.

χρειαζόμαστε
1 χοιρινό ψαρονέφρι (300 γρ περίπου)
3-4 μικρά σύκα
1/2 φλιτζάνι χυμό μήλου
1 κουταλάκι μηλόξιδο
1 κουταλάκι μουστάρδα με κόκκους
5-6 φυλλαράκια από φρέσκο δενδρολίβανο
1 κουταλάκι βούτυρο
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε σε φέτες το ψαρονέφρι και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι που μπορεί να μπει και στο φούρνο με το λάδι και ρίχνουμε το χοιρινό. Το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βγάζουμε το χοιρινό σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε στο τηγάνι, το χυμό, το ξύδι, τη μουστάρδα και το δενδρολίβανο, ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να μειωθεί το υγρό άλλα 2-3 λεπτά περίπου. Βάζουμε πάλι το χοιρινό στο τηγάνι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 6 λεπτά. Το βγάζουμε, γυρίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού και προσθέτουμε τα σύκα. Ψήνουμε άλλα 6 λεπτά περίπου μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει. Βγάζουμε με προσοχή σε πιατέλα το κρέας με τα σύκα. Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τη σάλτσα. Περιχύνουμε το κρέας και τα σύκα με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.
Figs...There are figs everywhere! I really love this fruit! When I found this recipe , you can understand there was no way it would escape me. Like I always do, I adapted it to the ingredients I had, as well as to our taste :))
I served it as an appetizer at a recent gathering and everybody loved it. It was delicious,easy and quick to make! The sauce keeps the meat moist and the figs make it mildly sweet. It serves 2 people.

we need
10 oz pork tenderloin
3-4 figs
1/2 cup apple juice
1 tsp apple cider vinegar
1 tsp grainy mustard
5-6 fresh rosemary leaves
1 tsp butter
salt and pepper, to taste

Slice pork tenderloin and season with salt and pepper. Heat oil in an oven-proof skillet and add pork.
Sear for about 2 minutes on each side and transfer to plate. Add apple juice, vinegar, mustard and rosemary to skillet, stir to combine and boil for 2-3 minutes, Return pork to skillet and bake in a preheated oven, at 400F, for 6 minutes. Remove from oven, turn pork slices over and add figs. Continue baking for another 6 minutes, or until meat is tender. Carefully transfer pork and figs to platter. Place skillet on an element, over medium heat, to incorporate butter into the sauce.
Pour sauce over pork with figs and serve immediately.

18 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Και σε ποιόν δεν αρεσουν τα σύκα ;)
    Ti ομορφο που φαίνεται το φαγητο σου.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου θυμίζει βυζαντινή συνταγή! Πρέπει να δένει τόσο ωραία το σύκο με το κρέας και να κάνει μια γλυκιά σαλτσούλα! yummy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Η σαλτσούλα είναι πολύ νόστιμη!

      Διαγραφή
  3. πω πω!! γλυκόξινες γεύσεις!!!
    σύκα με χοιρινό.....τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκόγλυκες μπορείς να το πεις Πέπη μου, χιχι!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό!!! Μου έφεραν πολλά σύκα οπότε όσα γλυτώσουν από τις μαρμελάδες μπορεί να γίνουν και κανένα φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έφεραν σύκα; Τι τυχερή που είσαι! φαντάζομαι πόσες μαρμελάδες έχεις να φτιάξεις ;)

      Διαγραφή
  5. Yπέροχο, μου αρέσει πολύ η συνταγή σου, διαφορετική, εύκολη και νόστιμη!!
    Τέλεια σε ευχαριστούμε πολύ Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάχη! Είναι πράγματι εύκολο και πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  6. Hi Xara, I'm back again posting after one month absence. Good thing I clicked on to your blog, because we love pork tenderloin...so many different ways and this is the first time I have seen it with fresh figs which we have in abundance here as well at this time of the year. I love, love, your amazing recipe and your photos are superb! Love the combination of the apple juice, grainy mustard and the cider vinegar to add, along with the fresh rosemary. I can only imagine the amazing aroma...and the moist pork tenderloin. Thanks for sharing...a must make...so unique and perfect for family dinner and company! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σύκο είναι μούρλια στη μαγειρική!!Μια καταπληκτική λύση για να χρησιμοποιήσουμε σύκα που μας έμειναν!Καλημέρα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνει μια γλύκα στο φαγητό....άλλο πράγμα!
      Καλό ΣΚ :)

      Διαγραφή
  8. Από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς φρούτου και κρεάτος θεωρώ. Έχω αρκετά σύκα ακόμη, θα το δοκιμάσω. Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Αγγελική! Ελπίζω να το φτιάξεις και να σου αρέσει όσο άρεσε σε εμάς :)

      Διαγραφή