Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Κρεμμυδοτηγανίτες με σάλτσα τυριού/Onion Pancakes With Cheese Sauce

For English, scroll down
Τι κι αν ο καιρός χαλάει σιγά σιγά και το αγαπημένο μου φθινόπωρο έρχεται με γοργό ρυθμό;
Το μεζεδάκι που σας έχουμε σήμερα είναι παντός καιρού και ταιριάζει σε οποιαδήποτε μεζεδοκατάσταση και όχι μόνο φυσικά! Οι τηγανίτες από μόνες τους είναι νοστιμότατες, η σάλτσα τυριού από μόνη της είναι νοστιμότατη και ο συνδυασμός και των δυο είναι εξαιρετικός....τουλάχιστον έτσι μου είπαν όσοι τα δοκίμασαν και σας βεβαιώ είναι αυστηροί κριτές...(όχι σαν τα δικά μου τα παμφάγα :) )

χρειαζόμαστε για 20 περίπου τηγανίτες
2-3 κρεμμύδια (250 γρ περίπου)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γκούντα τριμμένο
2 αυγά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
1 φλιτζάνι γάλα
αλάτι-πιπέρι
σπορέλαιο (για τηγάνισμα)
σάλτσα τυριού
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
100 γρ τυριά κίτρινα μαλακά (τσένταρ, γκούντα)

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε με λίγο αλάτι σε ένα τρυπητό, τα πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μαϊντανό και το δυόσμο. Προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι να γίνει ένα μέτρια παχύρρευστο μείγμα.
Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.
Για τη σάλτσα τυριού ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι, το γάλα με το αλεύρι και το αλάτι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το σκόρδο λιωμένο και τέλος τα τυριά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε μαζί με τις ζεστές τηγανίτες.
So what if the weather is changing and fall is moving in rapidly? The appetizer we have today is perfect for all seasons. The pancakes are delicious, the cheese sauce is delicious and, when served together, they are amazing...At least this is my feedback from the ones who tried them, being the tough judges...(not at all like my own omnivores :))

we need
2-3 onions (8 oz approximately)
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
1/2 cup gruyere, grated
1/2 cup gouda, grated
2 eggs
2 Tbsps olive oil
6 2/3 oz flour
1 tsp baking powder
1 cup milk
salt and pepper, to taste
oil for frying
cheese sauce
1 cup milk
1 Tbsp flour
1/2 tsp salt
2 tsps mustard
1 garlic clove, minced
3 1/3 oz soft yellow cheeses, grated ( e.g. cheddar, gouda)

Grate onions. Season with salt and place in a colander, press to squeeze out liquid and let drain.
Once they do, transfer to a bowl with parsley and mint. Add eggs, olive oil, salt, pepper and cheeses.
Stir well, add milk and flour and stir until batter slightly thickens.
Heat frying oil and drop mixture by spoonfuls. Flip when golden on immersed side. Transfer to paper towel lined platter and serve hot.
For the cheese sauce combine milk with flour and salt in a saucepan, over medium heat, until slightly thickened. Add mustard, minced garlic and cheeses and stir to blend. Serve with hot onion cakes.

15 σχόλια:

  1. Εντάξει!!!!! Κολασμένο μεζεδάκι! Κι από μόνες τους οι τηγανίτες είναι σκέτη γλύκα. Η κρέμα τυριού με αποτελειώνει όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι! Και τα δύο είναι πολύ νόστιμα Χρυσαυγή μου <3

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν οι γονείς του Κωστή έφτιαχναν κάτι παρόμοιο και ήταν πραγματικά συγκλονιστικό σε γεύση.
    Και αυτή η σάλτσα πόσο εμπνευσμένη και πόσο πολύ ανεβάζει ένα ούτως ή άλλως φοβερό πιάτο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία συνταγή, φαίνονται τέλειες οι κρεμμυδοτηγανίτες, και η σάλτσα του τυριού τους πηγαίνει πολύ!!
    Τι ωραίο μεζεδάκι παντός καιρού όπως έγραψες!
    Πολλά φιλιά Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρία !!
    Μες τα αρώματα πρέπει να είναι .. (αυτός ο δυόσμος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει... τρέχει το σαλάκι λέμε... Φανταστικό μεζεδάκι!! Ευχαριστούμε Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Μαρία! Μήπως αυτές τις κρεμμυδοτηγανίτες τις ετοίμασες για μένα;;;;;;;;; Αγαπώ, λατρεύω τέτοια μεζεδάκια!!!!! Σκέτη νοστιμιά και μάλιστα θεϊκή με τη σαλτσούλα!! Την αντιγράφω άμεσα!!!
    Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσουν πολύ οι κρεμμυδοτηγανίτες! Γενικά μου αρέσουν ότι έχει να κάνει με κρεμμύδια! Απίθανη συνταγή και απίθανη και η σαλτσούλα!Θα την φτιάξω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σουπερ μεζεδάκι.
    Η κρέμα τυριού φαίνεται φανταστική.
    Τέλειος συνδυασμός Μαρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εντάξει, σούπερ μεζές!!
    τι ωραία που είναι τα τηγανιτά κρεμμύδια! κι αυτή η σάλτσα πρέπει να ταιριάζει πολύ!
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και σαν μπέργκερ αυτές οι τηγανίτες θα είναι σούπερ για μεσημεριανό, Μαράκι!!!
    Μέσα σε ψωμάκι με την σως..μμμμμ όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία ιδέα Στελλίτσα! Δεν το είχα σκεφτεί!

      Διαγραφή
  12. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να απαντώ σε όλους, όσο και αν το προσπάθησα!
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή