Πόσο μου αρέσει που οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, όπου και να πάνε, με θυμούνται και μου φέρνουν καλούδια. Και αυτή τη φορά μου ήρθε πεσκέσι. Έχεις φάβα από τη Νάξο και κάπαρη Ανδριώτικη μεταξύ άλλων.....τι σου έρχεται στο μυαλό;
Φάβα παντρεμένη με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και κάπαρη!
Εμείς φάγαμε τη μισή, σαν μεζέ σε μια καλοκαιρινή ουζοκατάσταση αλλά είναι και ένα πολύ νόστιμο και λαχταριστό φαγητό.
χρειαζόμαστε
500 γρ φάβα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τσίπουρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές κάπαρη
1/4 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι
Καθαρίζετε τη φάβα, την πλένετε και τη βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να σιγοβράσει. (Βάζω περίπου 1 1/2 λίτρο νερό. Αυτό που θέλουμε είναι να σκεπάζει το νερό τη φάβα και να είναι και 2-3 δάχτυλα παραπάνω. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό αργότερα) Την ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το λάδι, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Τη σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μη μας κολλήσει, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει χυλός. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σάλτσα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τσίπουρο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την κάπαρη. Ρίχνουμε αλάτι και ζάχαρη.Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα και την περιχύνουμε με τη σάλτσα.
I really enjoy it when my loved ones remember to bring me goodies from every place they visit. This time around, I got split peas from the island of Naxos and capers from the island of Andros, among other things...What to make? Split peas, served with fresh tomato and caper sauce!
We ate half of it as an appetizer during an "ouzo night", while it might as well be served as a very flavorful dish.
we need
1 lb 1 oz split peas
1 onion, finely chopped
2 Tbsps olive oil
1/2 tsp oregano
salt and pepper, to taste
for the sauce
4 tomatoes, finely chopped
1 onion, finely chopped
1/2 cup tsipouro (a Greek alcoholic drink, similar to ouzo or grappa)
2 Tbsps olive oil
3-4 Tbsps capers
1/4 tsp sugar
salt
Rinse split peas and place in pot with water to simmer (I added about 1 1/2 quarts of water. Water level should be about 1 1/2 inches above the split peas. If necessary, add more later.)
Skim as often as needed, then add onion, olive oil, oregano, salt and pepper.
Continue simmering, stirring from time to time, to prevent it from sticking, until very soft and mushy.
Let cool.
For the sauce, saute onions with oil in a skillet, until soft. Stir in tsipouro, tomatoes and capers. Add salt and sugar. Cook over low heat for about 10 min, until sauce starts to thicken.
Serve split peas in a platter and spoon sauce over them.
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραια ιδέα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ευχαριστώ πολύ! Καλό ΣΚ :)
ΔιαγραφήΩωωωωω!!! Υπέροχη νοστιμιά Χαρά μου!! Λατρεύω τη φάβα!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ Κική μου, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΗ φάβα τελείως σκέτη δεν με ενθουσιάζει, λίγο με μπουκώνει...ο συνδυασμός σου με κάπαρη και ντομάτα πρέπει να την κάνει πολύ πιο νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ στο πιάτο μου την ανακατεύω με τη σάλτσα και γίνεται πολύ ωραία!
ΔιαγραφήΥπέροχος χρωματικός συνδυασμός που προσελκύει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ξανθή!
ΔιαγραφήKαλά δείχνει πολύ ωραία στη πρώτη φωτογραφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεχρι να δω ότι είναι φάβα, νόμιζα πως ήταν καποιο γλυκό (χιχι)
Πολύ ωραια με την σάλτσα, δίνει υγρασία στην νόστιμη αλλά κάπως στεγνή φάβα.
Μπράβο Μαρία :)
Φιλιά
Γλυκό δεν είναι αλλά.... έχει μια γλύκα...χιχι :)
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα η σάλτσα ντομάτας με κάπαρη, να συνοδεύει την φάβα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή φτιάχνω αρκετά συχνά φάβα ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα!
Ευχαριστώ Μάχη! Αμα τη δοκιμάσετε ελπίζω να σας αρέσει :)
ΔιαγραφήΜα τι ωραία υλικά !! Πόσο θρεπτικό και αρωματικό πιάτο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλληνικό Καλοκαίρι !!!
Ευχαριστώ πολύ! Πράγματι θυμίζει το Καλοκαιράκι!
ΔιαγραφήΑγαπάμε φάβα και έχω 2 κιλά σπίτι χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμείς ευτυχώς αλλά 2 κιλά δεν έχουμε, αν δεν τη θέλετε στείλτε κι από εδώ χιχι :)
Διαγραφήκι εγώ δηλώνω φαν της φάβας και της κάπαρης!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίος συνδυασμός!!
καλό σ/κ Μαράκι μου!!
Εύχαριστώ Εύη μου! Καλό ΣΚ και σε σένα!
ΔιαγραφήΤρελλαινομαι για φαβα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη η σαλτσα με το τσιπουρακι πολυ μου αρεσε!!! Θα τη δοκιμασω!!!
Ελπίζω να σου αρέσει Πέπη μου :)
ΔιαγραφήΜου αρέσει τρελά!! πολύ καλός συνδυασμός!! Εγώ πάντως θα την τιμούσα και με το παραπάνω και σαν συνοδευτικό και σαν κυρίως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Και εγώ μαζί σου αν και οι περισσότεροι την προτιμούν μόνο για συνοδευτικό! Εμείς πάλι όχι ;)
ΔιαγραφήΜεγάλη αδυναμία η φάβα Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σπίτι τη συνοδεύω συνήθως με καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και η σάλτσα που μας προτείνεις δείχνει πολύ ταιριαστή και λαχταριστή!
Φιλιά