For English, scroll down
Μια πίτσα σας έχουμε σήμερα αλλά λίγο διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
Ο φίλος μας ο Carlos που ξέρει την τρέλα μου με το φαγητό και μάλιστα με οτιδήποτε το διαφορετικό στο φαγητό, μου έλεγε για την αγαπημένη του αργεντίνικη πίτσα που γίνεται μόνο με μοτσαρέλα και κρεμμύδια. Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ και έμαθα ότι η πίτσα αυτή είναι η αργεντίνικη εκδοχή της ιταλικής focaccia.
Οι συνταγές που βρήκα ήταν σε δυο παραλλαγές, μία κανονικά το ζυμάρι πίτσας και από πάνω το τυρί και τα κρεμμύδια και μια γεμιστή πίτσα. Αποφάσισα να φτιάξω τη γεμιστή και άρεσε πολύ σε εμάς που μας αρέσει η χοντρή ζύμη. Αν δεν σας αρέσει η πολύ ψωμένια πίτσα, δεν την κάνετε γεμιστή και την φτιάχνετε με ένα ζυμάρι.
Η συνταγή είναι συνδυασμός από εδώ και εδώ.
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
1/4 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 1/2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
375 γρ φρέσκια μοτσαρέλα τριμμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κρεμμύδια (350-400 γρ)
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά και αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη. Αν η ζύμη είναι σκληρή και με πολύ αλεύρι προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα, αν είναι πολύ υγρή και μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε το ζυμάρι για 5-10 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Κοβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της πίτσας σύμφωνα με τον Carlo. Εγώ τα έκοψα λεπτά αλλά από ότι μου είπε θα έπρεπε να είναι ακόμα λεπτότερα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλάτι και τη ρίγανη. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις το ζυμάρι φουσκώσει, το χωρίζουμε σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Απλώνουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε ένα ταψί 30-32 εκ. Αν αφού το απλώσουμε δούμε ότι μαζεύει το αφήνουμε κανένα πεντάλεπτο και το ανοίγουμε μέχρι την άκρη του ταψιού πάλι. Πιστέψτε με πιάνει. Σα να θέλει το ζυμάρι να ξεκουραστεί για λίγο για να ανοίξει ξανά. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε 2-3 φορές αυτό. Λαδώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε τα 2/3 από τη μοτσαρέλα στη ζύμη και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και απλώνουμε τα κρεμμύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230β για 25-30 λεπτά.
Today we have a pizza which is slightly different than the ones we're used to have. Our friend Carlos told me about his favorite Argentinian pizza, made with only mozzarella cheese and onions.
I searched the internet only to find out that this pizza is the Argentinian version of the Italian focaccia. I found two different recipes, one with just the dough, covered with onions and cheese, and a stuffed one. I decided to make the stuffed one since we prefer thick crust and everyone loved it.
If you don't like thick crust, just make the dough in one layer.
The recipe is a combination from here and here.
we need
for the dough
1/4 cup milk, lukewarm
3/4 cup water, lukewarm
2 1/2 tsps yeast
2 tsps sugar
2 3/4 cups bread flour
2 Tbsps olive oil
1 tsp salt
for the filling
12 1/2 oz fresh mozzarella, grated
3 Tbsps olive oil
3-4 onions, thinly sliced (about 12-13 oz)
1 tsp oregano
salt, to taste
Turn milk and water into a bowl, add sugar and yeast. Stir and let aside for 10 min.
In another bowl, combine flour, 2 Tbsps olive oil and salt. Stir gently, add yeast mixture and start kneading. If dough is too stiff add more warm water, if it is too soft and moist add more flour. Knead for 5-10 min. Our goal is to obtain a soft and pliable dough. Brush a large bowl with olive oil, turn in dough, cover with clear plastic wrap and leave in a warm place until it doubles in size.
In a frying pan, saute onions in olive oil until soft. Add salt and oregano and allow to cool.
Once dough has doubled, divide in two pieces, one slightly larger than the other.
Roll out larger piece to fit bottom of a 12 inch pan. If it slightly shrinks, let rest for 5 min and stretch it out again. It works! We may have to repeat this process 2-3 times. Grease work surface and roll out remaining dough in the same way. Sprinkle 2/3 of the mozzarella over first layer of dough and cover with the second layer. Sprinkle with remaining mozzarella and sauteed onions.
Bake in a preheated oven, at 450F for 25-30 min.
Μια πίτσα σας έχουμε σήμερα αλλά λίγο διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
Ο φίλος μας ο Carlos που ξέρει την τρέλα μου με το φαγητό και μάλιστα με οτιδήποτε το διαφορετικό στο φαγητό, μου έλεγε για την αγαπημένη του αργεντίνικη πίτσα που γίνεται μόνο με μοτσαρέλα και κρεμμύδια. Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ και έμαθα ότι η πίτσα αυτή είναι η αργεντίνικη εκδοχή της ιταλικής focaccia.
Οι συνταγές που βρήκα ήταν σε δυο παραλλαγές, μία κανονικά το ζυμάρι πίτσας και από πάνω το τυρί και τα κρεμμύδια και μια γεμιστή πίτσα. Αποφάσισα να φτιάξω τη γεμιστή και άρεσε πολύ σε εμάς που μας αρέσει η χοντρή ζύμη. Αν δεν σας αρέσει η πολύ ψωμένια πίτσα, δεν την κάνετε γεμιστή και την φτιάχνετε με ένα ζυμάρι.
Η συνταγή είναι συνδυασμός από εδώ και εδώ.
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
1/4 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 1/2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
375 γρ φρέσκια μοτσαρέλα τριμμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κρεμμύδια (350-400 γρ)
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά και αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη. Αν η ζύμη είναι σκληρή και με πολύ αλεύρι προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα, αν είναι πολύ υγρή και μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε το ζυμάρι για 5-10 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Κοβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της πίτσας σύμφωνα με τον Carlo. Εγώ τα έκοψα λεπτά αλλά από ότι μου είπε θα έπρεπε να είναι ακόμα λεπτότερα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλάτι και τη ρίγανη. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις το ζυμάρι φουσκώσει, το χωρίζουμε σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Απλώνουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε ένα ταψί 30-32 εκ. Αν αφού το απλώσουμε δούμε ότι μαζεύει το αφήνουμε κανένα πεντάλεπτο και το ανοίγουμε μέχρι την άκρη του ταψιού πάλι. Πιστέψτε με πιάνει. Σα να θέλει το ζυμάρι να ξεκουραστεί για λίγο για να ανοίξει ξανά. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε 2-3 φορές αυτό. Λαδώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε τα 2/3 από τη μοτσαρέλα στη ζύμη και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και απλώνουμε τα κρεμμύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230β για 25-30 λεπτά.
Today we have a pizza which is slightly different than the ones we're used to have. Our friend Carlos told me about his favorite Argentinian pizza, made with only mozzarella cheese and onions.
I searched the internet only to find out that this pizza is the Argentinian version of the Italian focaccia. I found two different recipes, one with just the dough, covered with onions and cheese, and a stuffed one. I decided to make the stuffed one since we prefer thick crust and everyone loved it.
If you don't like thick crust, just make the dough in one layer.
The recipe is a combination from here and here.
we need
for the dough
1/4 cup milk, lukewarm
3/4 cup water, lukewarm
2 1/2 tsps yeast
2 tsps sugar
2 3/4 cups bread flour
2 Tbsps olive oil
1 tsp salt
for the filling
12 1/2 oz fresh mozzarella, grated
3 Tbsps olive oil
3-4 onions, thinly sliced (about 12-13 oz)
1 tsp oregano
salt, to taste
Turn milk and water into a bowl, add sugar and yeast. Stir and let aside for 10 min.
In another bowl, combine flour, 2 Tbsps olive oil and salt. Stir gently, add yeast mixture and start kneading. If dough is too stiff add more warm water, if it is too soft and moist add more flour. Knead for 5-10 min. Our goal is to obtain a soft and pliable dough. Brush a large bowl with olive oil, turn in dough, cover with clear plastic wrap and leave in a warm place until it doubles in size.
In a frying pan, saute onions in olive oil until soft. Add salt and oregano and allow to cool.
Once dough has doubled, divide in two pieces, one slightly larger than the other.
Roll out larger piece to fit bottom of a 12 inch pan. If it slightly shrinks, let rest for 5 min and stretch it out again. It works! We may have to repeat this process 2-3 times. Grease work surface and roll out remaining dough in the same way. Sprinkle 2/3 of the mozzarella over first layer of dough and cover with the second layer. Sprinkle with remaining mozzarella and sauteed onions.
Bake in a preheated oven, at 450F for 25-30 min.
Είμαι σίγουρη ότι μου αρέσει κι ας μην την έχω δοκιμάσει ακόμα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα πίτσα! Διάβασα μέχρι κάτω για να δω αν είναι ανοιχτή από πάνω ή απλά πασπάλισες με υλικά ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την ήξερα αυτή την πίτσα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία... μοτσαρέλα και κρεμμύδι ακούγεται πολύ ωραίο.
Κι εμένα μου αρέσει η χοντρή ζύμη, οπότε δεν αλλάζω τίποτα
Φιλιάααα
Sounds amazing! I will have to try this one!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστη η πίτσα... με δυο υλικά που δεν θα τα σκεφτομουν ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ ωραία πίτσα με διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για την συνταγή!!
Πολλά φιλιά!!
πίτσα με κρεμμύδια είχα φτιάξει κι εγώ, αλλά σε συνδυασμό με άλλο υλικό και μου άρεσε πάρα πολύ. είμαι σίγουρη πως και αυτός ο συνδυασμός θα είναι πολύ νόστιμος. θα διαλέξω την λεπτή ζύμη, κατά τα άλλα δεν αλλάζω τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά κορίτσια!
Κρεμμυδόπιτσα !!! Καταπληκτικό και σίγουρα νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το τολμήσω ;)
Μου αρέσει που είναι τόσο απλή και φουσκωτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδυασμός κρεμμύδια - τυρί είναι φανταστικός :)
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Λαχταριστή φαίνεται και φαντάζομαι το κρεμμυδάκι καραμελώνει στο ψήσιμο και θα ειναι λουκουμάκι. Την είδα και στο ινσταγκραμ προ λιγου και μου ανοιξε την ορεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωωωω!! Άκρως λαχταριστή φαίνεται με το κρεμμυδάκι και τη μοτσαρέλα!!! Με ξελίγωσες Χαρά!! Εγώ θα την κάνω γεμιστή γιατί λατρεύω τις ψωμένιες ζύμες και τις πίτσες με χοντρουλή ζύμη από κάτω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
μου τρέχουν τα σάλια!!! όλη μέρα μια πίτσα ονειρεύομαι και αυτή με τα κρεμμύδια είναι σούπερ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπόσο ιδιαίτερη πίτσα και εντυπωσιακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσουν πολύ οι αφράτες ζύμες, όπως και ο συνδυασμός μοτσαρέλα - κρεμμύδι! θα την έχω στα υπ' όψιν για την επόμενη βραδιά πίτσας! :)
πρωτη φορα την ακουω και βλέπω!!!!!! Απλά υλικά, αλλα με πλουσια γευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημερωμα και καλη εβδομαδα!
Και κλειστή και ανοιχτή όμορφη θα είναι γιατί έχει λίγα αλλά ωραία υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου πολύ γευστική η πρότασή σου!! Τα κρεμμυδάκια από επάνω σίγουρα θα της δίνουν μία άλλη γλύκα!! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου φαίνεται υπέροχη!Πάει για pin!!
ΑπάντησηΔιαγραφή