Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Κοπεγχάγη / Kopenhagen

Αλήθεια ξέρει κανείς από που πήρε αυτό το νοστιμότατο γλυκό το όνομα του; Άντε τώρα να εξηγήσεις στους αλλοδαπούς ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρωτεύουσα της Δανίας.
Δεν έχω ξαναφτιάξει Κοπεγχάγη ποτέ, στα σιροπιαστά γενικά δεν είμαι και πολύ καλή, αλλά αυτό το γλυκάκι μου άρεσε πολύ και άρεσε και σε όσους το έφαγαν. Η συνταγή είναι από χαρτάκι πάλι, μάλλον από παλιό περιοδικό ΕΓΩ.  Όταν το ξαναφτιάξω θα το κάνω σε μεγαλύτερο ταψί για να γίνει λίγο πιο λεπτό. Κατά τα άλλα ήταν νοστιμότατο και όχι πολύ γλυκό για σιροπιαστό, ακριβώς έτσι όπως μου αρέσει.

χρειαζόμαστε
1 φύλλο ζύμη κουρού (αν θέλετε να τη φτιάξετε δείτε εδώ)
8 φύλλα κρούστας
120 γρ αμυγδαλόψιχα τριμμένη
80 γρ τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές κονιάκ
5 αυγά
300 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας νερό
βούτυρο για τα φύλλα
για το σιρόπι
230 γρ ζάχαρη
350ml νερό
χυμό από μισό λεμόνι

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 18Χ28 εκ. περίπου. Στρώνουμε το φύλλο κουρού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160β για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κονιάκ και το νερό. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, το μπέικιν και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, ανακατεύουμε και στρώνουμε στο ταψί πάνω από τη μισοψημένη ζύμη.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, διπλώνουμε στα δύο, τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση και κόβουμε ότι περισσεύει. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, χαράσουμε σε λωρίδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β για 45 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί για 5 λεπτάκια, το αφήνουμε για άλλο τόσο έξω από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό.


Does anybody really know how this delicious dessert got its name? How could one possibly explain to non-Greeks that it has nothing to do with the capital of Denmark? I've never made this before and, in general, I really don't get along with syrupy creations, nevertheless I liked this particular one and so did everyone else that tried it. The recipe, found again on a piece of paper, most likely originates from the old magazine "EGW". Next time I make it, I'll use a bigger baking pan to obtain a thinner layer. Overall, it turned out very tasty, yet not very sweet ( for a syrupy dessert,that is), just as I like it.

We'll need
1 layer kourou dough (for recipe click here)
8 filo pastry sheets
120 gr ground almonds
80 gr fine bread crumbs
2 Tbsps brandy
5 eggs
300 gr sugar
1 tsp baking powder
2 Tbsps water
Melted butter for filo pastry
For the syrup
230 gr sugar
350 ml water
juice from 1/2 a lemon

Grease a 7X11 in baking pan. Layer kourou dough and bake in pre-heated oven at 315F for 5min. Mix ground almonds with 1 Tbsp from the sugar, bread crumbs, brandy and water. Separate egg yolks from whites, then beat yolks with remaining sugar. Add almond mixture, baking powder and mix. Beat egg whites to a meringue, add almond mixture, blend and spread over kourou dough. Brush each filo with butter, fold in half, then layer on top of filling. Cut excess filo, then brush surface with butter. Score across the surface with a sharp knife and bake at 335F for 45min. Remove from oven and let cool.
Boil all syrup ingredients together for 5min, remove from heat and let stand for another 5min, then pour over dessert.

33 σχόλια:

  1. Δε νομίζω ότι έχω δοκιμάσει ποτέ από αυτό το γλυκό, μόνο ακουστά το έχω.
    Καλές Αποκριές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ! ωραίο γλυκάκι!!!!! καλά κούλουμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αγαπημένο μας γλυκάκι, στα σιροπιαστά έχουμε αδυναμία!!
    Πολύ όμορφη η αποκριατική συμμετοχή σας κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα σιροπιαστά έχω τρελή αδυναμία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορά μαθαίνω την ύπαρξη αυτού του γλυκού!Πάντως μου φαίνεται ωραιότατο!Μπαίνει στη λίστα για μελλοντική παρασκευή:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I really like this dessert. The syrup that you use is amazing. I know these must be delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ήξερα, έχω και συνταγές διάφορες αλλά δεν το έφτιαξα ποτέ! Δελεαστικότατη η πρότασή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχω ακούσει αλλά δεν έτυχε να το δοκιμάσω... και επειδή μια αδυναμία στα σιροπιαστά την έχουμε, μπαίνει στα προσεχώς!
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α! η "κοπενχάϊ", που έλεγε και μια θεία μου!
    Μαρία τι μου θύμισες.
    Ωραιότατο γλυκό και πενανόστιμο!

    Καλή Αποκριά.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kalispera maria!
    spesial glyko eftiaxes!!i kopenxagen ine ena apo ta agapimena mas glyka!!kales apokries sou euxome!!filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξανθή αν το δοκιμάσεις είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει! Καλά Κούλουμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ πολύ, επίσης:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΝΑ, ευχαριστούμε πολύ. Καλή αποκριά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίλα και εγώ τα τρώω αλλά το στομάχι μου διαμαρτύρεται, χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λένια, καλώς ήρθες! Όταν το φτιάξεις ελπίζω να σας αρέσει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βλέπω Κοπεγχάγη, σκέφτομαι: πήγε ταξιδάκι η Μαρία;; και πέφτω πάνω σε σιροπιαστό, την ώρα που έχω ξαπλώσει με την κοιλίτσα μου αδειανή.... Τι μου κάνεις!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tι μου θύμισες τώρα ρε Μαρία! Ήταν το γλυκό των παιδικών μου χρόνων που το έφτιαχνε το ζαχαροπλαστείο του χωριού και φάνταζε στα μάτια μας σαν κάτι το εξαίσιο μόνο που μετά όταν κάναμε Γεωγραφία της Ευρώπης μπερδευτήκαμε λιγάκι εκεί στην πρωτεύουσα της Δανίας! Και μας δούλευε ο ζαχαροπλάστης που ήτανε καλαμπουρτζής και μας έλεγε τάχα μου ότι είχε περάσει από εκεί όταν ήτανε στα καράβια και ότι είχε πάρει τη συνταγή από ένα ζαχαροπλαστείο της μακρυνής πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mary, thank you! If you want, you can make it with filo pastry only!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εφη είχα δει και στην τηλεόραση, μόνο με φύλλο κρούστας πάνω κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ένα γλυκό από τα καλύτερα των παιδικών μου χρόνων από το περιβόητο ΚΑΖΙΝΟ του Λουτρακίου! Μιλάμε για καμμιά 40αρια χρόνια πίσω...
    Καλές Απόκριες Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι εγώ ακουστά μόνο το έχω, είναι μάλλον "ξεπερασμένο" γλυκό που δεν το πουλάνε πλέον στα ζαχαροπλαστεία, ή τουλάχιστον εγώ δεν το έχω δει.
    Θα πρέπει να γίνεται πεντανόστιμο όμως, μπράβο που το παρουσίασες, να μαθαίνουν και οι νεότεροι!

    Καλό τριήμερο και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Betty είναι πράγματι ιδιαίτερο και αν το φτιάξεις πιστεύω θα σας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kitchenStories, σε ευχαριστώ! Καλή αποκριά και σε σένα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Vasiliki αλήθεια; Το φτιάχνετε και εκεί; Εγώ νόμιζα ότι μόνο στην Ελλάδα το ξέρουν και μάλιστα παλιά! Καλή αποκριά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. manousina αχ μακάρι να πήγαινα ταξιδάκι! Προς το παρόν ας γλυκαθούμε λίγο να πανε τα φαρμάκια κάτω,χαχα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. navarino, τι ωραία η ιστορία σου! Και εμένα τα παιδικά μου χρόνια μου θύμισε ,με πολύ πολύ σιρόπι την έχω στο μυαλό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Penelope, αυτό ακριβώς έχω και εγώ στο μυαλό μου! Και ήθελα να το γράψω αλλά λέω ποιός θα το θυμάται τώρα!! Επίσης και ένα άλλο που λεγόταν Λαίς:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. The Dark Chef και εγώ δεν το έχω δει πουθενά αλλά το θυμάμαι από τα γλυκά ΚΑΖΙΝΟ όπως είπε και η Πηνελόπη παραπάνω:)
    Πάντως είναι πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η μαμά μου με είχε πρήξει μια εποχή με αυτό το γλυκό. Ήταν πολύ της μόδας όταν ήταν νέα και το έλεγε και το ξαναέλεγε, ώσπου στο τέλος την έβαλα και το έφτιαξε για να της φύγει ο καημός. Είναι πράγματι πολύ νόστιμο. Και σένα Μαρία μου σου πέτυχε πολύ απ'ότι βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Katerina, είναι πράγματι νόστιμο, απλώς εγώ όταν το ξαναφτιάξω θα μου άρεσε να το κάνω λίγο πιο λεπτό. Καλή Αποκριά σου εύχομαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΠΩ ΠΩ!!!!!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ.
    ΠΑΙΡΝΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΩ...
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ωραίο και νόστιμο! καλά κούλουμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή