Αλήθεια ξέρει κανείς από που πήρε αυτό το νοστιμότατο γλυκό το όνομα του; Άντε τώρα να εξηγήσεις στους αλλοδαπούς ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρωτεύουσα της Δανίας.
Δεν έχω ξαναφτιάξει Κοπεγχάγη ποτέ, στα σιροπιαστά γενικά δεν είμαι και πολύ καλή, αλλά αυτό το γλυκάκι μου άρεσε πολύ και άρεσε και σε όσους το έφαγαν. Η συνταγή είναι από χαρτάκι πάλι, μάλλον από παλιό περιοδικό ΕΓΩ. Όταν το ξαναφτιάξω θα το κάνω σε μεγαλύτερο ταψί για να γίνει λίγο πιο λεπτό. Κατά τα άλλα ήταν νοστιμότατο και όχι πολύ γλυκό για σιροπιαστό, ακριβώς έτσι όπως μου αρέσει.
χρειαζόμαστε
1 φύλλο ζύμη κουρού (αν θέλετε να τη φτιάξετε δείτε εδώ)
8 φύλλα κρούστας
120 γρ αμυγδαλόψιχα τριμμένη
80 γρ τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές κονιάκ
5 αυγά
300 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας νερό
βούτυρο για τα φύλλα
για το σιρόπι
230 γρ ζάχαρη
350ml νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 18Χ28 εκ. περίπου. Στρώνουμε το φύλλο κουρού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160β για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κονιάκ και το νερό. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, το μπέικιν και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, ανακατεύουμε και στρώνουμε στο ταψί πάνω από τη μισοψημένη ζύμη.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, διπλώνουμε στα δύο, τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση και κόβουμε ότι περισσεύει. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, χαράσουμε σε λωρίδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β για 45 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί για 5 λεπτάκια, το αφήνουμε για άλλο τόσο έξω από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό.
Does anybody really know how this delicious dessert got its name? How could one possibly explain to non-Greeks that it has nothing to do with the capital of Denmark? I've never made this before and, in general, I really don't get along with syrupy creations, nevertheless I liked this particular one and so did everyone else that tried it. The recipe, found again on a piece of paper, most likely originates from the old magazine "EGW". Next time I make it, I'll use a bigger baking pan to obtain a thinner layer. Overall, it turned out very tasty, yet not very sweet ( for a syrupy dessert,that is), just as I like it.
We'll need
1 layer kourou dough (for recipe click here)
8 filo pastry sheets
120 gr ground almonds
80 gr fine bread crumbs
2 Tbsps brandy
5 eggs
300 gr sugar
1 tsp baking powder
2 Tbsps water
Melted butter for filo pastry
For the syrup
230 gr sugar
350 ml water
juice from 1/2 a lemon
Grease a 7X11 in baking pan. Layer kourou dough and bake in pre-heated oven at 315F for 5min. Mix ground almonds with 1 Tbsp from the sugar, bread crumbs, brandy and water. Separate egg yolks from whites, then beat yolks with remaining sugar. Add almond mixture, baking powder and mix. Beat egg whites to a meringue, add almond mixture, blend and spread over kourou dough. Brush each filo with butter, fold in half, then layer on top of filling. Cut excess filo, then brush surface with butter. Score across the surface with a sharp knife and bake at 335F for 45min. Remove from oven and let cool.
Boil all syrup ingredients together for 5min, remove from heat and let stand for another 5min, then pour over dessert.
Δεν έχω ξαναφτιάξει Κοπεγχάγη ποτέ, στα σιροπιαστά γενικά δεν είμαι και πολύ καλή, αλλά αυτό το γλυκάκι μου άρεσε πολύ και άρεσε και σε όσους το έφαγαν. Η συνταγή είναι από χαρτάκι πάλι, μάλλον από παλιό περιοδικό ΕΓΩ. Όταν το ξαναφτιάξω θα το κάνω σε μεγαλύτερο ταψί για να γίνει λίγο πιο λεπτό. Κατά τα άλλα ήταν νοστιμότατο και όχι πολύ γλυκό για σιροπιαστό, ακριβώς έτσι όπως μου αρέσει.
χρειαζόμαστε
1 φύλλο ζύμη κουρού (αν θέλετε να τη φτιάξετε δείτε εδώ)
120 γρ αμυγδαλόψιχα τριμμένη
80 γρ τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές κονιάκ
5 αυγά
300 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας νερό
βούτυρο για τα φύλλα
για το σιρόπι
230 γρ ζάχαρη
350ml νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 18Χ28 εκ. περίπου. Στρώνουμε το φύλλο κουρού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160β για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κονιάκ και το νερό. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, το μπέικιν και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε το μείγμα της αμυγδαλόψιχας, ανακατεύουμε και στρώνουμε στο ταψί πάνω από τη μισοψημένη ζύμη.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, διπλώνουμε στα δύο, τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση και κόβουμε ότι περισσεύει. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, χαράσουμε σε λωρίδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β για 45 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί για 5 λεπτάκια, το αφήνουμε για άλλο τόσο έξω από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό.
Does anybody really know how this delicious dessert got its name? How could one possibly explain to non-Greeks that it has nothing to do with the capital of Denmark? I've never made this before and, in general, I really don't get along with syrupy creations, nevertheless I liked this particular one and so did everyone else that tried it. The recipe, found again on a piece of paper, most likely originates from the old magazine "EGW". Next time I make it, I'll use a bigger baking pan to obtain a thinner layer. Overall, it turned out very tasty, yet not very sweet ( for a syrupy dessert,that is), just as I like it.
We'll need
1 layer kourou dough (for recipe click here)
8 filo pastry sheets
80 gr fine bread crumbs
2 Tbsps brandy
5 eggs
300 gr sugar
1 tsp baking powder
2 Tbsps water
Melted butter for filo pastry
For the syrup
230 gr sugar
350 ml water
juice from 1/2 a lemon
Grease a 7X11 in baking pan. Layer kourou dough and bake in pre-heated oven at 315F for 5min. Mix ground almonds with 1 Tbsp from the sugar, bread crumbs, brandy and water. Separate egg yolks from whites, then beat yolks with remaining sugar. Add almond mixture, baking powder and mix. Beat egg whites to a meringue, add almond mixture, blend and spread over kourou dough. Brush each filo with butter, fold in half, then layer on top of filling. Cut excess filo, then brush surface with butter. Score across the surface with a sharp knife and bake at 335F for 45min. Remove from oven and let cool.
Boil all syrup ingredients together for 5min, remove from heat and let stand for another 5min, then pour over dessert.
Δε νομίζω ότι έχω δοκιμάσει ποτέ από αυτό το γλυκό, μόνο ακουστά το έχω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Αποκριές!!
αχ! ωραίο γλυκάκι!!!!! καλά κούλουμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπημένο μας γλυκάκι, στα σιροπιαστά έχουμε αδυναμία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη η αποκριατική συμμετοχή σας κορίτσια!
Στα σιροπιαστά έχω τρελή αδυναμία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά μαθαίνω την ύπαρξη αυτού του γλυκού!Πάντως μου φαίνεται ωραιότατο!Μπαίνει στη λίστα για μελλοντική παρασκευή:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήI really like this dessert. The syrup that you use is amazing. I know these must be delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ήξερα, έχω και συνταγές διάφορες αλλά δεν το έφτιαξα ποτέ! Δελεαστικότατη η πρότασή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω ακούσει αλλά δεν έτυχε να το δοκιμάσω... και επειδή μια αδυναμία στα σιροπιαστά την έχουμε, μπαίνει στα προσεχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ...
Α! η "κοπενχάϊ", που έλεγε και μια θεία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία τι μου θύμισες.
Ωραιότατο γλυκό και πενανόστιμο!
Καλή Αποκριά.
Ζ.
kalispera maria!
ΑπάντησηΔιαγραφήspesial glyko eftiaxes!!i kopenxagen ine ena apo ta agapimena mas glyka!!kales apokries sou euxome!!filia pola!!
Ξανθή αν το δοκιμάσεις είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει! Καλά Κούλουμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ πολύ, επίσης:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ, ευχαριστούμε πολύ. Καλή αποκριά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα και εγώ τα τρώω αλλά το στομάχι μου διαμαρτύρεται, χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένια, καλώς ήρθες! Όταν το φτιάξεις ελπίζω να σας αρέσει:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω Κοπεγχάγη, σκέφτομαι: πήγε ταξιδάκι η Μαρία;; και πέφτω πάνω σε σιροπιαστό, την ώρα που έχω ξαπλώσει με την κοιλίτσα μου αδειανή.... Τι μου κάνεις!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήTι μου θύμισες τώρα ρε Μαρία! Ήταν το γλυκό των παιδικών μου χρόνων που το έφτιαχνε το ζαχαροπλαστείο του χωριού και φάνταζε στα μάτια μας σαν κάτι το εξαίσιο μόνο που μετά όταν κάναμε Γεωγραφία της Ευρώπης μπερδευτήκαμε λιγάκι εκεί στην πρωτεύουσα της Δανίας! Και μας δούλευε ο ζαχαροπλάστης που ήτανε καλαμπουρτζής και μας έλεγε τάχα μου ότι είχε περάσει από εκεί όταν ήτανε στα καράβια και ότι είχε πάρει τη συνταγή από ένα ζαχαροπλαστείο της μακρυνής πόλης!
ΑπάντησηΔιαγραφήMary, thank you! If you want, you can make it with filo pastry only!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη είχα δει και στην τηλεόραση, μόνο με φύλλο κρούστας πάνω κάτω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα γλυκό από τα καλύτερα των παιδικών μου χρόνων από το περιβόητο ΚΑΖΙΝΟ του Λουτρακίου! Μιλάμε για καμμιά 40αρια χρόνια πίσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Απόκριες Μαρία μου
Κι εγώ ακουστά μόνο το έχω, είναι μάλλον "ξεπερασμένο" γλυκό που δεν το πουλάνε πλέον στα ζαχαροπλαστεία, ή τουλάχιστον εγώ δεν το έχω δει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρέπει να γίνεται πεντανόστιμο όμως, μπράβο που το παρουσίασες, να μαθαίνουν και οι νεότεροι!
Καλό τριήμερο και καλή συνέχεια!
Betty είναι πράγματι ιδιαίτερο και αν το φτιάξεις πιστεύω θα σας αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήkitchenStories, σε ευχαριστώ! Καλή αποκριά και σε σένα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήVasiliki αλήθεια; Το φτιάχνετε και εκεί; Εγώ νόμιζα ότι μόνο στην Ελλάδα το ξέρουν και μάλιστα παλιά! Καλή αποκριά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήmanousina αχ μακάρι να πήγαινα ταξιδάκι! Προς το παρόν ας γλυκαθούμε λίγο να πανε τα φαρμάκια κάτω,χαχα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήnavarino, τι ωραία η ιστορία σου! Και εμένα τα παιδικά μου χρόνια μου θύμισε ,με πολύ πολύ σιρόπι την έχω στο μυαλό μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope, αυτό ακριβώς έχω και εγώ στο μυαλό μου! Και ήθελα να το γράψω αλλά λέω ποιός θα το θυμάται τώρα!! Επίσης και ένα άλλο που λεγόταν Λαίς:))
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Dark Chef και εγώ δεν το έχω δει πουθενά αλλά το θυμάμαι από τα γλυκά ΚΑΖΙΝΟ όπως είπε και η Πηνελόπη παραπάνω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι πεντανόστιμο!
Η μαμά μου με είχε πρήξει μια εποχή με αυτό το γλυκό. Ήταν πολύ της μόδας όταν ήταν νέα και το έλεγε και το ξαναέλεγε, ώσπου στο τέλος την έβαλα και το έφτιαξε για να της φύγει ο καημός. Είναι πράγματι πολύ νόστιμο. Και σένα Μαρία μου σου πέτυχε πολύ απ'ότι βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήKaterina, είναι πράγματι νόστιμο, απλώς εγώ όταν το ξαναφτιάξω θα μου άρεσε να το κάνω λίγο πιο λεπτό. Καλή Αποκριά σου εύχομαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩ ΠΩ!!!!!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΙΡΝΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΩ...
ΦΙΛΑΚΙΑ!!
ωραίο και νόστιμο! καλά κούλουμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή