Την προηγούμενη φορά που χιόνισε στη Αθήνα δεν είχαμε σκεφτεί να κόψουμε τα λεμόνια μας και τα χάσαμε! Φέτος λοιπόν από το φόβο μας, με τόσα που ακούγαμε, είπαμε να τα κόψουμε όλα. Καλύτερα να είναι στην κουζίνα μου παρά καμένα από το κρύο στην αυλή.
Σήμερα λοιπόν ξεκίνησα με τη λεμονάδα. Τη συνταγή την πήρα από το βιβλίο της Κικής αλλά μετά είδα ότι την έχει και στη Μικρή Κουζίνα της.
χρειαζόμαστε
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/4 κουταλάκι αλάτι
6 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό λάιμ ή λεμόνι
1 1/2 κουταλάκι ξύσμα από λάιμ
1 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
άχνη για το πασπάλισμα
Στρώνουμε ένα ταψί 22Χ33εκ περίπου με αλουμινόχαρτο και καλύπτουμε και τα πλάγια. Βουτυρώνουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, το βούτυρο με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι, φτιάχνουμε μια ζύμη και τη στρώνουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β για 25 λεπτά περίπου.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα λάιμ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τη μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε με το αλουμινόχαρτο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη αν θέλουμε (εντάξει εγώ το παράκανα:))
Last time it snowed in Athens we hadn't collected our lemons and lost them to frost. This year though, alerted by weather forecasts, we collected them all. Better off in my kitchen than frostbitten in the backyard...Today therefore, I started by making lemonade. I got the recipe from Kiki's book, however later realized it's also posted on her Mikri Kouzina.
Now, shouldn't we make something sweet? Very refreshing and flavorful, it's made with both lemons and limes, although this time I used just lemons.
We'll need
1 cup butter1 cup confectioners' sugar
3 cups all-purpose flour
1/4 tsp. salt
6 eggs
1 1/2 cups granulated sugar
1 cup lime or lemon juice
1 1/2 tsp grated lime zest
1 1/2 tsp grated lemon zest
1/2 tsp baking powder
additional confectioners' sugar
Cover bottom and sides of a 9X13 in pan with aluminum foil, then grease its surface. In bowl, beat butter and confectioners' sugar with hand mixer at medium speed. Add 2 1/2 cups of flour and salt to make dough, then layer it in the pan. Bake in pre-heated oven at 325F, for about 25 min. In the meantime, beat eggs with granulated sugar, lemon juice, lemon zest and lime zest. Add remaining flour and baking powder. Pour evenly over dough and bake for another 30 min. Remove from oven, let cool, cover and rerigerate for about 1 hour. Remove from pan by lifting the aluminum foil and cut in squares. Sprinkle with icing sugar, if desired. OK, I overdid it :))
Ξέρεις τι λεμόνι έχω μαζέψει και κάνω διανομές??? Κλάδεψε ο άντρας την μία από τις δύο (την κουτσούρεψε εντελώς δηλαδή...) και έχω πήξει στο λεμόνι....χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί οπωσδήποτε και θα σου πω!
Μπορεί και σήμερα!
Καλημέρα!!!
* Σαν να μυρίζω το λεμονάκι με τέτοια φωτό...απίθανο!
Καλημέρα Μαρία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστικές, μυρωδάτες, δροσερές, απολαυστικές ...μπαρούλες :)
Ήπια και τη λεμοναδίτσα μου και πάω :))
Στην υγειά σου!!!
Φιλιά
Μmmm...!!! ΤΕΛΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!
Λεμονάκι,... το αδύνατο σημείο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε μεγάλη μπάρα για μένα!!
Φιλάκια!
Ωραίο αλλά θα με κυνηγήσουν με τα λεμόνια στο σπίτι, δεν τα πολυθέλουν στα γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήah !
ΑπάντησηΔιαγραφήi love lemon bars, but its been forever & a half, since ive had one!
this makes me me miss that tangy sweet bite very much.. :(
very beautiful though!
Καλημέρα!Ωραιότατο γλυκάκι και πολύ αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δε βαλουμε το βουτυρο αλλα το αντικαταστησουμε με βιταμ....θα ειναι και νηστισιμο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓουσταρω
:))
Έχω μεγάλη αδυναμία στο λεμόνι, σε όλες τις εκδοχές του... σε γλυκά, σε ποτά, σε φαγητά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να φταίει η τοποθεσία???
Την καλημέρα μου Μαράκι, πολλά φιλιά!!!
Μαράκι μου φαίνεται τέλειο! Θα το δοκιμάσω το γρηγορότερο! Σ ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη, μια λεμονιά έχουμε αλλά φτου μη τη ματιάσω βγάζει πολύ πράμα! Μια φορά που την κλάδεψε (κουτσούρεψε:) ο άντρας μου έκανε τρία χρόνια να ξαναβγάλει, χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήgvarvakis σε ευχαριστώ! Στην υγειά σου και καλό απόγευμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήgeorgiaxara, ευχαριστώ πολύ! Φιλακια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ έλα, έχω και λεμονάδα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή ούτε και σε μένα είναι το καλύτερο τους αλλά αυτό το γλυκάκι περιέργως τους αρέσει, παρόλο που δεν είναι σοκολατένιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήThese really do look wonderful. I love your recipe and will try it the next time we have a yen for lemon bars. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγουρευτικότατο!!! χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
εμένα μου αρέσουν τα λεμονάκια, αλλά οι υπόλοιποι δεν τα πολυθέλουν, πάντως τη λεμονάδα και το γλυκό μου τα τσάκισαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχο το γλυκάκι σου και του χρόνου ακόμη περισσότερα λεμόνια, που θα πάει θα μεγαλώσει κι η δική μου λεμονίτσα!!!!! προς το παρόν ευτυχώς υπάρχουν οι φίλοι!
Edible, Art you're more than welcome to try these! Hey, have some lemonade too:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένια, μου αρέσει πολύ η μυρωδιά του λεμονιού, μοσχομυρίζει το σπίτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήCoula μπα δε νομίζω γιατί έχει και μπόλικα αυγά, πάντως είναι νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήpainter, πρέπει να φταίει και η τοποθεσία πάντως, χιχι! Φιλιά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη Ν, όταν το φτιάξεις ελπίζω να σου αρέσει! Καλό βράδυ:)
ΑπάντησηΔιαγραφήMary, thank you! I hope you'll enjoy them as much as we did!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri ευχαριστώ! Μουτς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, μια έχουμε και εμείς αλλά ευτυχώς φέτος μας έχει δώσει μπόλικα λεμονάκια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήHOLA desde VIGO ESPAÑA ...es mi primera visita ..te sigo y te invito a compartir mis recetas y blog ..saludos MARIMI
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τέλειο και μυρωδάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο από εμφάνιση και πολύ γευστικό φαίνεται!!
Σε φιλώ Μαράκι μου με τις υπέροχες συνταγές σου!!
Πολύ μου αρέσουν και φαντάζομαι μυρωδιές και γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήMARIMI gracias! Su blog es muy lindo!
ΑπάντησηΔιαγραφήeva μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήTaste Advisor άστα, μοσχομύρισε ο τόπος λεμονάκι! Καλό βράδυ:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι λεμονάτες μπάρες, είναι σαν τάρτα περίπου το γλυκό αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω φτιάξει ακριβώς το ίδιο, μόνο που είχα βάλει στη γέμιση αντί για ζάχαρη μέλι.
Με ένα αρωματικό τσαγάκι έξοχο!
Ωραίο το λεμονογλυκάκι!! οι λεμονιές μας έχουν αρκετά λεμόνια φέτος και θα φτιάξω κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Δεν έχω πια το "στοκ" λεμονιών που είχα πριν λίγο καιρό, αλλά για να προσπαθήσω να το φτιάξω το γλυκάκι θα την βρω την άκρη :-)) Μαρία μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήFenetai drosero, elafry kai ntelikato!!! Tha to dokimaso amesa molis stamatiso tin -taxamou- diaita!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άντρας μου τρελαίνεται για λεμονάτα γλυκά. Εμένα μου αρέσουν αλλά η μεγάλη μου αδυναμία είναι η σοκολάτα! Είμαι σίγουρη ότι μοσχομύρισε η κουζίνα σου όταν τα έφτιαχνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μπάρες μπήκα, τη λεμονάδα μου είδα! Λοιπόν, ταυτιζόμαστε! Ούτε ξέρω πόσα λεμόνια έστυψα σήμερα και τα έβαλα στην κατάψυξη! Έφτιαξα λιμοντσέλο και σήμερα τα έστυψα! Να είχα μια μπαρίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελένομαι για οτιδήποτε περιέχει λεμόνι! Οι μπάρες φαίνονται πεντανόστιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ, μου άνοιξες επικίνδυνα την όρεξη και ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι να τα φτιάξω!!! Λατρεύω οτιδήποτε έχει λεμόνι κι εμείς τα μαζέψαμε, ευτυχώς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμάς ευτυχώς δεν μας τα έκαψε ο πάγος. Πριν 3 χρόνια όμως δεν είχε αφήσει τίποτα, αλλά μάλλον δεν πήραμε το μάθημά μας και δεν τα κόψαμε... Μας μοσχομύρισες Μαράκι. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήMy mom is such a big fan of lemon bars! I love the addition of the lime! Thank you for visiting and following me!
ΑπάντησηΔιαγραφήI will add you to my favorites!
xx,
Tammy
I love lemon bars - yours look great!
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Dark Chef ωραία ιδέα το μέλι, θα το δοκιμάσω! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, τώρα είδα ότι έχεις φτιάξει και εσύ πιο πριν! Δεν είναι πολύ νόστιμο και μυρωδάτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope σε ευχαριστώ! Τώρα λεω να κάνω τη μαρμελάδα της Ξανθής!
ΑπάντησηΔιαγραφήdonkey and the carrot τι να την κάνεις εσύ τη δίαιτα; Να την έκανα εγώ να το καταλάβω:))
ΑπάντησηΔιαγραφήKaterina και εγώ της σοκολάτας είμαι και η κόρη μου επίσης, γι αυτό αποφεύγω να φτιάξω, χιχιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, το επόμενο είναι το λιμοντσέλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήDizzy button, ευχαριστώ! Το φιογκάκι σου για το κινητό είναι πολύ όμορφο!
ΑπάντησηΔιαγραφήEmmanouela, αν το φτιάξεις ελπίζω να σου αρέσει:)
ΑπάντησηΔιαγραφήmanousina και εμείς πριν τρία χρόνια την είχαμε πατήσει! Ευτυχώς φέτος πήγαν όλα καλά, έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολύ χιόνι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήTammy, I'm glad you like it! Thanks for visiting:)
ΑπάντησηΔιαγραφήPam, thank you for your kind words!
ΑπάντησηΔιαγραφή