Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Jamaican Rum Cake/κέικ με ρούμι από τη Τζαμάικα

Ahoy Mates and a bottle of rum...!Today I'm all excited about the cake I made; I found the recipe in "Life 123" by Helen Polaski. Very flavorful and moist this traditional Jamaican cake, can be made in a cinch and actually tastes even better the day after it's baked! Even though we finished it as is, you could nicely pair it with a scoop(or two) of vanilla ice cream. Enough with the suspense, let's get started!

We need
2 cups and 2 tsps cake flour
1 1/2 tsps salt
1 1/2 cups white sugar
3 level tsps baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 cup cold butter, diced into tiny pieces
2 Tbsps vegetable oil
1(4 serving) package instant vanilla pudding
1/2 cup milk
3 large eggs
1/2 cup dark rum
1/2 cup vegetable oil
1 Tbsp vanilla extract
1/2 cup ground walnuts
For the syrup
1/2 cup butter
1/4 cup water
1 cup white sugar
1/2 cup dark rum

Preheat oven to 325F. Coat Bundt pan with non-stick spray. In large mixing bowl, combine first seven ingredients and beat on low for 1 min. Mixture will be dry and crumble into small pieces. Add pudding, milk, eggs, rum, vegetable oil and vanilla extract to bowl and continue beating for about 3 minutes, making sure it's well blended. Sprinkle the ground walnuts on the bottom of the Bundt pan and then carefully pour batter into pan. Bake for 1 hour or until cake is golden brown and springs back when touched. Let cool while you prepare the syrup.
In medium saucepan and over medium heat melt butter, then add water and sugar and keep stirring till it comes to a boil. Allow boiling for 3 minutes, then remove from heat and stir in rum. (The rum might cause steam, so be careful!!!)
Invert half-cooled cake onto serving plate and poke holes with a toothpick on the top and all around it before slowly pouring the syrup over it. Allow it to cool completely (if you can resist) and enjoy!!! Should I say cheers?

Είμαι πολύ χαρούμενη με το κέικ που έφτιαξα σήμερα! Βρήκα τη συνταγή στο "Life 123" από τη Helen Polaski. Αυτό το πολύ ζουμερό και αρωματικό παραδοσιακό κέικ από τη Τζαμάικα μπορεί να γίνει στο λεπτό και ίσως είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα. Παρόλο που εμείς το φάγαμε έτσι, μπορούμε να το σερβίρουμε με μια (ή και δύο) μπάλες παγωτό βανίλια. Ας αρχίσουμε λοιπόν!

χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια και 2 κουταλάκια αλεύρι που φουσκώνει
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1 φακελάκι κρέμα στιγμής βανίλια (99γρ)
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 αυγά μεγάλα
1/2 φλιτζάνι σκούρο ρούμι
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 κουταλιά άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
για το σιρόπι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι σκούρο ρούμι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165β. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε τα επτά πρώτα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Το μίγμα θα είναι στεγνό και θα φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το ρούμι, το φυτικό λάδι και τη βανίλια στο μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά περίπου μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν ανακατευτεί καλά όλα τα υλικά. Στρώνουμε τα τριμμένα καρύδια στον πάτο της φόρμας και ρίχνουμε από πάνω με προσοχή το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι λειώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. (Το ρούμι μπορεί να προκαλέσει καυτό ατμό, οπότε προσοχή στο ανακάτεμα!!!) Ξεφορμάρουμε το χλιαρό κέικ σε μια πιατέλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες επάνω και γύρω γύρω στο κέικ. Σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν αντέχουμε:) και απολαμβάνουμε! ΧΙΚ!

42 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το μεθυσμένο κέικ!
    Εντύπωση επίσης μου έκανε η προσθήκη της κρέμας στιγμής βανίλια, θα πρέπει να νοστιμίζει και να αρωματίζει έξτρα, μμμ!!
    Όλο ωραίες γλυκές ιδέες βλέπω εδώ τελευταία!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yum, i really love the look of this, i have never tried a cake like it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το τροπικό κεκάκι φαίνεται σούπερ!
    Η κρέμα στιγμής με εντυπωσιασε κι εμένα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκανδαλιστικό είναι.
    Η κρέμα στιγμής όντως σε κάνει ν' αναρρωτιέσαι για την προσθήκη της;
    Τι είναι αυτό που προσφέρει;
    Μάλλον το γάλα σε σκόνη, τον σταθεροποιητή και το εσσάνς βανίλιας (έτσι όπως τουλάχιστον τα βλέπω εγώ). Πάντως το συνολικό αποτέλεσμα το ξαναγράφω...σκανδαλιστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με κρέμα στιγμής, ε?? Ενδιαφέρον!!!
    Χικ και ξαναχικ!!!

    Eφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου φαίνεται πολύ πολύ ενδιαφέρον... αλλά φοβάμαι λίγο το ρούμι και την έντονη γεύση του... αν μας χρειάζεται να μεθύσουμε με όσα ακούμε και βλέπουμε αυτό τον καιρό.... Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλο μου φαινεται, δεν πιστευω να μεθυσουμε? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. The Dark Chef , s'efharistoume ! I prosthesi tis kremas einai kati poly synithismeno sta cake koutiou kai ektos apo tin extra gefsi vanillias kanei ta cake pio afrata kai ygra.Kali evdomada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. muppy , I too, tried it for the first time when a friend brought us one from Jamaica..Since no one knew the recipe, I searched the web and this is the recipe I found to make it from scratch! It is all worth it! XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Carol @ There's Always Time To Cook , You're more then welcome to have a very big piece! I baked a second cake the very same day, since the "pilot" one was devoured upon its exit from the oven..haha, have a nice evening!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ELENA , s'efharistoume! Kali evdomada,hwris polles zestes! XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Penelope , den eimai sigouri giati akrivws bainei i krema, ehontas omws dokimasei cake koutiou pou periehoun krema vriskw, opws egrapsa pio panw, oti einai pio afrata kai ygra.Xerw oti axizei ton kopo!Kalo vrady!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tante Kiki , i gefsi tou potou einai pio entoni molis vgei apo to fourno.Den yparhei alcohol katholou mias ki exatmizetai sti diarkeia tou psisimatos. To kafe roumi ehei pio glykia gefsi kai endeikneitai gia ta glyka.Efhomai stin katastasi pou epikratei na meinoume emeis nifalioi giati opws fainetai "oi ypefthynoi" einai monima ypo tin epirreia ousiwn...Kali sou evdomada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Dimiourgia , min se apasholoun ta HIK tis Marias, ypervallei!!haha..Kalo vrady!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πεντανόστιμο και αρωματικό πολύ πρέπει να είναι αυτό το κείκ! θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή , προς το παρρόν αποθηκεύω την συνταγή! καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ιδιαίτερο το κέικ και τρελαίνομαι για σιροπιαστά!! για μένα η ιδανική λύση, μόνο ποτά δεν πίνω εγώ.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πραγματικά ενδιαφέρουσα συνταγή, πρέπει να ειναι ιδιαίτερο κέικ!!!Σε ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειχα αρκετο καιρο να περασω αλλα επανορθωνω σημερα αφηνοντας ευχες για καλη εβδομαδα.Αργησα λογω εξετασεων αλλα δεν ξεχνω τους φιλους.
    Να εισαι παντα καλα.ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΌΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μ΄αρέσει που είναι λαδιού, μ' αρέσει η προσθήκη αλκοόλ. Θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Mari , oute ki egw pinw oinopnevmatwdi, i syntagi omws afti einai to kati allo! Filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. RIRI , dialysame dyo cake se 3 meres..Afto ta leei ola! haha..Kalo sou vrady!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. JK O SKROYTZAKOS , nasai kala pou mas thymasai panta! Sou efhomaste kala apotelesmata! Makari na borousa na se kerasw to alithino cake..XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Vita , eimai sigouri oti tha apolafseis kai tin xehwristi gefsi! Kalo vrady, XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. This is why I love to follow you - you inspire me with recipes like this:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαρά μου, βάλε μια μπάλα παγωτό και λίγη λιωμένη σοκολάτα και απογειώνομαι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. What a lovely cake. Those flavors would make it hard to resist.I know I'd love this. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπαίνει στα υπ'όψιν, πολύ αρωματικό και μεθυστικό μου φαίνεται και μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. η φωτογραφια ειναι λαχταριστη!πωπω ειναι αριστουργημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. I love Jamaican rum cake...your cake looks incredible, moist, and delicious!
    Love the recipe, and thank you for sharing!
    Έχετε μια υπέροχη Πέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. manousina , oti prepei i idea sou me ti zesti!! Filakia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Eirini , dystyhws den emeina sti phwtografia kai ehw mia idea pou einai apothikevmeno twra to cake...hahaha..Kalo vrady !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Elisabeth , thank you so much! Enjoy the rest of the week! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ...και κάνω δίαιτα η γυναίκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν υπάρχει κάτι που μ'αρέσει πολύ είναι τα κέικ που είναι "πειραγμένα" με σιροπάκι κι αυτό φαίνεται τέλειο! Σκέτος πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή