We need
2 cups and 2 tsps cake flour
1 1/2 tsps salt
1 1/2 cups white sugar
3 level tsps baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 cup cold butter, diced into tiny pieces
2 Tbsps vegetable oil
1(4 serving) package instant vanilla pudding
1/2 cup milk
3 large eggs
1/2 cup dark rum
1/2 cup vegetable oil
1 Tbsp vanilla extract
1/2 cup ground walnuts
For the syrup
1/2 cup butter
1/4 cup water
1 cup white sugar
1/2 cup dark rum
Preheat oven to 325F. Coat Bundt pan with non-stick spray. In large mixing bowl, combine first seven ingredients and beat on low for 1 min. Mixture will be dry and crumble into small pieces. Add pudding, milk, eggs, rum, vegetable oil and vanilla extract to bowl and continue beating for about 3 minutes, making sure it's well blended. Sprinkle the ground walnuts on the bottom of the Bundt pan and then carefully pour batter into pan. Bake for 1 hour or until cake is golden brown and springs back when touched. Let cool while you prepare the syrup.
In medium saucepan and over medium heat melt butter, then add water and sugar and keep stirring till it comes to a boil. Allow boiling for 3 minutes, then remove from heat and stir in rum. (The rum might cause steam, so be careful!!!)
Invert half-cooled cake onto serving plate and poke holes with a toothpick on the top and all around it before slowly pouring the syrup over it. Allow it to cool completely (if you can resist) and enjoy!!! Should I say cheers?
Είμαι πολύ χαρούμενη με το κέικ που έφτιαξα σήμερα! Βρήκα τη συνταγή στο "Life 123" από τη Helen Polaski. Αυτό το πολύ ζουμερό και αρωματικό παραδοσιακό κέικ από τη Τζαμάικα μπορεί να γίνει στο λεπτό και ίσως είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα. Παρόλο που εμείς το φάγαμε έτσι, μπορούμε να το σερβίρουμε με μια (ή και δύο) μπάλες παγωτό βανίλια. Ας αρχίσουμε λοιπόν!
χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια και 2 κουταλάκια αλεύρι που φουσκώνει
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1 φακελάκι κρέμα στιγμής βανίλια (99γρ)
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 αυγά μεγάλα
1/2 φλιτζάνι σκούρο ρούμι
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 κουταλιά άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
για το σιρόπι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι σκούρο ρούμι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165β. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε τα επτά πρώτα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Το μίγμα θα είναι στεγνό και θα φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το ρούμι, το φυτικό λάδι και τη βανίλια στο μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά περίπου μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν ανακατευτεί καλά όλα τα υλικά. Στρώνουμε τα τριμμένα καρύδια στον πάτο της φόρμας και ρίχνουμε από πάνω με προσοχή το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι λειώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. (Το ρούμι μπορεί να προκαλέσει καυτό ατμό, οπότε προσοχή στο ανακάτεμα!!!) Ξεφορμάρουμε το χλιαρό κέικ σε μια πιατέλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες επάνω και γύρω γύρω στο κέικ. Σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν αντέχουμε:) και απολαμβάνουμε! ΧΙΚ!
Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το μεθυσμένο κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντύπωση επίσης μου έκανε η προσθήκη της κρέμας στιγμής βανίλια, θα πρέπει να νοστιμίζει και να αρωματίζει έξτρα, μμμ!!
Όλο ωραίες γλυκές ιδέες βλέπω εδώ τελευταία!
Καλό βράδυ :)
Yum, i really love the look of this, i have never tried a cake like it.
ΑπάντησηΔιαγραφήLooks delicious, very moist, great flavor! I'd love a big piece.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το τροπικό κεκάκι φαίνεται σούπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα στιγμής με εντυπωσιασε κι εμένα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σκανδαλιστικό είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα στιγμής όντως σε κάνει ν' αναρρωτιέσαι για την προσθήκη της;
Τι είναι αυτό που προσφέρει;
Μάλλον το γάλα σε σκόνη, τον σταθεροποιητή και το εσσάνς βανίλιας (έτσι όπως τουλάχιστον τα βλέπω εγώ). Πάντως το συνολικό αποτέλεσμα το ξαναγράφω...σκανδαλιστικό.
Με κρέμα στιγμής, ε?? Ενδιαφέρον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧικ και ξαναχικ!!!
Eφη
Μου φαίνεται πολύ πολύ ενδιαφέρον... αλλά φοβάμαι λίγο το ρούμι και την έντονη γεύση του... αν μας χρειάζεται να μεθύσουμε με όσα ακούμε και βλέπουμε αυτό τον καιρό.... Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μου φαινεται, δεν πιστευω να μεθυσουμε? :)
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Dark Chef , s'efharistoume ! I prosthesi tis kremas einai kati poly synithismeno sta cake koutiou kai ektos apo tin extra gefsi vanillias kanei ta cake pio afrata kai ygra.Kali evdomada!
ΑπάντησηΔιαγραφήmuppy , I too, tried it for the first time when a friend brought us one from Jamaica..Since no one knew the recipe, I searched the web and this is the recipe I found to make it from scratch! It is all worth it! XO
ΑπάντησηΔιαγραφήCarol @ There's Always Time To Cook , You're more then welcome to have a very big piece! I baked a second cake the very same day, since the "pilot" one was devoured upon its exit from the oven..haha, have a nice evening!
ΑπάντησηΔιαγραφήELENA , s'efharistoume! Kali evdomada,hwris polles zestes! XOXO
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope , den eimai sigouri giati akrivws bainei i krema, ehontas omws dokimasei cake koutiou pou periehoun krema vriskw, opws egrapsa pio panw, oti einai pio afrata kai ygra.Xerw oti axizei ton kopo!Kalo vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήEfi , hahaha,hik de les tipota!!XO
ΑπάντησηΔιαγραφήTante Kiki , i gefsi tou potou einai pio entoni molis vgei apo to fourno.Den yparhei alcohol katholou mias ki exatmizetai sti diarkeia tou psisimatos. To kafe roumi ehei pio glykia gefsi kai endeikneitai gia ta glyka.Efhomai stin katastasi pou epikratei na meinoume emeis nifalioi giati opws fainetai "oi ypefthynoi" einai monima ypo tin epirreia ousiwn...Kali sou evdomada!
ΑπάντησηΔιαγραφήDimiourgia , min se apasholoun ta HIK tis Marias, ypervallei!!haha..Kalo vrady!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμο και αρωματικό πολύ πρέπει να είναι αυτό το κείκ! θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή , προς το παρρόν αποθηκεύω την συνταγή! καλημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερο το κέικ και τρελαίνομαι για σιροπιαστά!! για μένα η ιδανική λύση, μόνο ποτά δεν πίνω εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Πραγματικά ενδιαφέρουσα συνταγή, πρέπει να ειναι ιδιαίτερο κέικ!!!Σε ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήIt looks beautiful and delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιχα αρκετο καιρο να περασω αλλα επανορθωνω σημερα αφηνοντας ευχες για καλη εβδομαδα.Αργησα λογω εξετασεων αλλα δεν ξεχνω τους φιλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εισαι παντα καλα.ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΌΜΟ
Μ΄αρέσει που είναι λαδιού, μ' αρέσει η προσθήκη αλκοόλ. Θα το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήAfroditi , s'efharistoume! Kalo sou vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήMari , oute ki egw pinw oinopnevmatwdi, i syntagi omws afti einai to kati allo! Filakia!
ΑπάντησηΔιαγραφήRIRI , dialysame dyo cake se 3 meres..Afto ta leei ola! haha..Kalo sou vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήPam , thank you! Enjoy your day!
ΑπάντησηΔιαγραφήJK O SKROYTZAKOS , nasai kala pou mas thymasai panta! Sou efhomaste kala apotelesmata! Makari na borousa na se kerasw to alithino cake..XOXO
ΑπάντησηΔιαγραφήVita , eimai sigouri oti tha apolafseis kai tin xehwristi gefsi! Kalo vrady, XO
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is why I love to follow you - you inspire me with recipes like this:)
ΑπάντησηΔιαγραφήAngela , you're very kind :)Have a nice evening!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά μου, βάλε μια μπάλα παγωτό και λίγη λιωμένη σοκολάτα και απογειώνομαι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat a lovely cake. Those flavors would make it hard to resist.I know I'd love this. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνει στα υπ'όψιν, πολύ αρωματικό και μεθυστικό μου φαίνεται και μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήη φωτογραφια ειναι λαχταριστη!πωπω ειναι αριστουργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήI love Jamaican rum cake...your cake looks incredible, moist, and delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήLove the recipe, and thank you for sharing!
Έχετε μια υπέροχη Πέμπτη!
manousina , oti prepei i idea sou me ti zesti!! Filakia :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMary , thank you!Enjoy the rest of the day!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty's Cuisine , s'efharistoume! Kalo sou vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήEirini , dystyhws den emeina sti phwtografia kai ehw mia idea pou einai apothikevmeno twra to cake...hahaha..Kalo vrady !
ΑπάντησηΔιαγραφήElisabeth , thank you so much! Enjoy the rest of the week! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή...και κάνω δίαιτα η γυναίκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υπάρχει κάτι που μ'αρέσει πολύ είναι τα κέικ που είναι "πειραγμένα" με σιροπάκι κι αυτό φαίνεται τέλειο! Σκέτος πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφή