Σας έχει τύχει να διαβάζετε μια συνταγή και να ξέρετε από την αρχή ότι θα είναι καλή ή το ανάποδο; Αυτή τη συνταγή την έχω βρει σε ένα παλιό περιοδικό ΕΓΩ και όσες φορές τη διάβαζα θεωρούσα ότι κάτι είναι λάθος δε μου γέμιζε το μάτι.΄Εκανα λάθος τελικά, είναι εύκολη, γρήγορη και τα κουλουράκια είναι νοστιμότατα! Έφτιαξα τη μισή δόση και βγήκαν περίπου 50-60.
χρειαζόμαστε
χρειαζόμαστε
1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα Χίου
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού
100 ml γάλα χλιαρό
50 ml ούζο
5 αυγά και ένα ασπράδι
500 γρ ζάχαρη
300 γρ βούτυρο μαλακό
σκούρα ζάχαρη για το πασπάλισμα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε τη μαστίχα. Αν δεν την έχουμε κοπανισμένη, τη βάζουμε στο μπλεντεράκι με 3 κουταλιές αλεύρι και την τρίβουμε καλά. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα 5 ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το ούζο και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο γάλα χλιαρό (εμένα δε μου χρειάστηκε). Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχέδιο θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και αλείφουμε με αυτή τα κουλουράκια. Πασπαλίζουμε με τη σκούρα ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα.
Have you ever read a recipe, instantly knowing it's gonna be good or vice versa? I've found this recipe in an old EGW magazine and, as many times as I 've read it, I've been under the impression there was something off. I've been so wrong; it's easy, quick and the cookies are just delicious! I halved the recipe and made 50-60 cookies. For our foreign friends, mastic is a resin obtained from the mastic tree and has a very unique aroma and taste. For more informations look here.
We need
We need
1 tsp ground mastic
1 1/2 kgs all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
100 ml warm water
50 ml ouzo
5 eggs + 1 egg white
500 gr sugar
300 gr butter, softened
Dark sugar for sprinkling
Sift flour with baking powder and soda and blend with mastic. If mastic is not in powder form, place in mini blender with 3 Tbsps flour and grind well. Separate egg yolks from whites. Beat 5 egg whites until soft peaks form and in another bowl beat egg yolks with sugar. Add butter, milk, ouzo and beat 2-3 min. Carefully fold in meringue and flour and knead until dough is soft and doesn't stick to hands. Add some warm milk, if necessary.(I didn't need any) Shape cookies in desirable design and place in baking paper covered pan. Beat remaining egg yolk to a meringue and brush cookies with it. Sprinkle with dark sugar. Bake in pre heated oven, at 350F for 20-25 min, until they slightly change colour.
sounds really interesting, i have been done in the past thinking that would never work and then its really good!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν...... όπως είναι το καλαθάκι μου το στέλνεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαααααααααα
φαντάζομαι τη μυρωδιά τους και λιποθυμώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Σ/Κ
Εμένα μου συμβαίνει να καταλαβαίνω αν είναι καλό το φαγητό από τη μυρωδιά!! Τα κουλουράκια πρέπει να είναι καταπληκτικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμη ελέω blogger ΛΙΛΑ!!!
SEND ME SOME NOW!!!!!HAHAHA
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπώωωω! Τί μοσχομυριστά κουλουράκια!!! Πρέπει να γέμισε η κουζίνα άρωμα!!! Καταπληκτικά του κουλουράκια σου Μαρία μου!!!! Γειά στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα γιατί στράβωσες στην αρχή με την συνταγή, δεν κατάλαβα???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ με το που την διάβασα, την βρήκα πολύ μοσχομυρωδάτη!
Και με το που είδα την φωτό σου, πείστηκα τελείως ότι αξίζει!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πω πω!! τέλεια κουλουράκια και επειδή έχω αδυναμία δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Μοσχομυριστά είναι σίγουρα και η φωτό τα λέει όλα τα υπόλοιπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!
Εφη
Moσχομυριστά με ούζο και μαστίχα. Τέλεια θα είναι. Γεια στα χέρια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρέπει να είναι υπέροχα...και γευστικότατα...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα έβαζα και λίγη αμπαρόριζα! Είχα φάει κάτι παρόμοιο στη Νάξο! Τέλεια ήταν έιχα πάθει εξάρτηση!Ευχαριστούμε γλυκειά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήI don't know the flavor of mastic but I would love the ouzo in a cookie! And the sugar topping looks so good, I would love to try one of those cookies!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πείστηκα ότι θα γίνονται πεντανόστιμα τα κουλουράκια αυτά, πολύ ταιριαστός αρωματικός συνδυασμός, σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
muppy, thank you! Exactly the same thing happened to me:)
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri, λέγε που είσαι και έρχεται:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, πράγματι! Καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΙΛΑ, ακόμα πρόβλημα με το blogger; Τι μας έχει κάνει! Πράγματι, από τη μυρωδιά είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήοτιδηποτε με μαστιχα ειναι υπεροχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη σου εβδομαδα!!
mia xara όχι, έλα εσύ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήTante Kiki σε ευχαριστώ. Πραγματικά μοσχομύρισε όλο το σπίτι! Φιλιά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ τι να σου πω, δε μου είχε κάτσει καλά. Πάντως είχα άδικο. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήMarί σε ευχαριστώ! Καλό απόγευμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη και εσύ πρόβλημα με το blogger; Αμάν:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Μarion, πράγματι μοσχομυριστά, σε ευχαριστώ !
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Z. παρ’ όλες τις επιφυλάξεις μου ήταν πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήGeorgina αρμπαρόριζα; μμμμμ ωραία ιδέα. Με ούζο είχα ξαναφτιάξει αλλά και με μαστίχα πρώτη φορά. Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήCarol @ There's Always Thyme to Cook,thank you!
ΑπάντησηΔιαγραφήOuzo and mastic together is a great combination!
The Dark Chef, και εγώ άργησα αλλά πείστηκα τελικά, χαχα! Σε ευχαριστώ, καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήa pink dreamer σε ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα και σε σένα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαράκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ σου έχω εμπιστοσύνη, οπότε την επόμενη φορά που θα θέλω κουλουράκια, θα τα δοκιμάσω
φιλάκια
Φανταστικά κουλουράκια Μαρία! Η προσθήκη του ούζου μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και όπου μπαίνει η μαστίχα είναι άλλο πράμα. Πρέπει να τα προσπαθήσω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ούζο και η μαστίχα είναι 2 από τα αγαπημένα μου υλικά. Βγάζουν τέλειο άρωμα στα κουλουράκια ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω Μαρία γιατί νόμιζες ότι ήταν λάθος αλλά με αυτά τα υλικά σίγουρα θα έβγαινε μυρωδάτο και νόστιμο αποτέλεσμα!κι εμένα μ αρέσει πολύ η μαστίχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήOuzo and mastic together is a great combination!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks so much, another mouth watering recipe.. :)
Please, how much flower is used in the recipe? one and a half kilo or one 1/12??????
ΑπάντησηΔιαγραφήNext weekend is easter and I want to bake these!
Thanks for your reply!
@Nettie, oops you found a big mistake!!! The flour is 1 and 1/2 kilo. Thank you for pointing it out to me :)
ΑπάντησηΔιαγραφή