Τι καλύτερο δώρο από μια μεγάλη σακούλα λεμόνια ακέρωτα από λεμονιές;
Σε κάποια από τις μαγείρισσες φίλες (δεν θυμάμαι ποιά δυστυχώς, όποιος θυμάται ας μου πει να το διορθώσω) είχα διαβάσει ότι μπορούμε να τα ξύσουμε και να κρατήσουμε το ξύσμα στην κατάψυξη. Το έκανα λοιπόν σε αρκετά λεμόνια με πολύ χαρά και έφτιαξα και αυτό το αρκετά δροσιστικό γλυκάκι.
χρειαζόμαστε
για τις κρέπες
125 γρ αλεύρι
250 ml γάλα
2 αυγά
1/4 κουταλάκι ζάχαρη
μια τσιμπιά (που λέει η μαμά μου) αλάτι
για την κρέμα λεμονιού
10 γρ ζελατίνη σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
90 γρ άσπρη σοκολάτα
90 γρ τυρί κρέμα
1 κουταλιά σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι sour cream*
για τη σάλτσα λεμονιού
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας corn flour
3/4 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Πρώτα φτιάχνουμε τις κρέπες. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο λειωμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί για 1 ωρίτσα για να φύγουν και οι φουσκάλες που έχουν γίνει από το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μίγμα. Γυρίζουμε ολόγυρα το τηγάνι ώστε ο χυλός να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και να γίνει η κρέπα στρογγυλή. Αφού ψηθεί από την κάτω πλευρά τη γυρίζουμε και την ψήνουμε και από την άλλη. Γίνονται 8 κρέπες.
Φτιάχνουμε την κρέμα.Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζελατίνη με το χυμό και την αφήνουμε για ένα λεπτό. Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα, την άσπρη σοκολάτα, το τυρί κρέμα και το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τη sour cream και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι, τη ζάχαρη με το corn flour και το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει. Το βγάζουμε προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και είναι έτοιμο.
Βάζουμε την κρέμα μέσα στις κρέπες, διπλώνουμε όπως θέλουμε και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα λεμονιού.
*sour cream μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας όπως λέει η Βίκυ στο TasteFULL αλλά μπορείτε σε αυτή τη συνταγή, να βάλετε και γιαούρτι ή για πιο πολλές θερμίδες χτυπημένη κρέμα γάλακτος:)
Σε κάποια από τις μαγείρισσες φίλες (δεν θυμάμαι ποιά δυστυχώς, όποιος θυμάται ας μου πει να το διορθώσω) είχα διαβάσει ότι μπορούμε να τα ξύσουμε και να κρατήσουμε το ξύσμα στην κατάψυξη. Το έκανα λοιπόν σε αρκετά λεμόνια με πολύ χαρά και έφτιαξα και αυτό το αρκετά δροσιστικό γλυκάκι.
χρειαζόμαστε
για τις κρέπες
125 γρ αλεύρι
250 ml γάλα
2 αυγά
1/4 κουταλάκι ζάχαρη
μια τσιμπιά (που λέει η μαμά μου) αλάτι
για την κρέμα λεμονιού
10 γρ ζελατίνη σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
90 γρ άσπρη σοκολάτα
90 γρ τυρί κρέμα
1 κουταλιά σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι sour cream*
για τη σάλτσα λεμονιού
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας corn flour
3/4 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μίγμα. Γυρίζουμε ολόγυρα το τηγάνι ώστε ο χυλός να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και να γίνει η κρέπα στρογγυλή. Αφού ψηθεί από την κάτω πλευρά τη γυρίζουμε και την ψήνουμε και από την άλλη. Γίνονται 8 κρέπες.
Φτιάχνουμε την κρέμα.Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζελατίνη με το χυμό και την αφήνουμε για ένα λεπτό. Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα, την άσπρη σοκολάτα, το τυρί κρέμα και το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τη sour cream και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι, τη ζάχαρη με το corn flour και το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει. Το βγάζουμε προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και είναι έτοιμο.
Βάζουμε την κρέμα μέσα στις κρέπες, διπλώνουμε όπως θέλουμε και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα λεμονιού.
*sour cream μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας όπως λέει η Βίκυ στο TasteFULL αλλά μπορείτε σε αυτή τη συνταγή, να βάλετε και γιαούρτι ή για πιο πολλές θερμίδες χτυπημένη κρέμα γάλακτος:)
Εγώ να δεις πόσα λεμόνια μου έχουν φέρει!!¨Εφτιαξα παγάκια, έφτιαξα ξύσμα σε θήκες για παγάκια, έφτιαξα λεμονάδα και τώρα προσανατολιζόμουν σε μαρμελάδα! Πάντως το δικό σου είναι σίγουρα απολαυστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά εεεεεεε καταπληκτικό θα είναι !!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα μου έχουν δώσει μια μεγάαααααλη σακούλα με λεμόνια χεχεχε γι' αυτό αυτόν τον καιρό όλο με λεμόνια ασχολούμαι, βέβαια όμως μου αρέσουνννννννννν!
Μαρμελάδα δεν έχω φτιάξει και μου την θύμησε η Athina, thank you χεχε
Βig mama πολλά φιλάκια
Βρε κορίτσια στείλτε και σε μένα κανένα ακέρωτο λεμονάκι...:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είχα φτιάξει γλυκό περγαμόντο και έβαλα το ξύσμα στην κατάψυξη...
big mama φοβερές φαίνονται οι κρέπες και ειδικά η φωτό με την κρεμούλα που τρέχει...μμμμ...
Φιλάκιαααα
mamam είσαι τέεελεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις κρέπες και το λεμόνι!
Η συνταγή αυτήν είναι το κάτι άααλλο!
Θα την δοκιμάσω σίγουρα!
Φιλάκια!
Ευτυχώς σήμερα έχω φάει κάτι τις αυτή την ώρα αλλιώς δεν ξέρω τι θα έκανα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
με τελείωσες τώρα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει και ζέστη...βλέπω και αυτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λεμόνι μου αρέσει και αυτή η συνταγή φαίνεται ΤΕΛΕΙΑ.
Γεια στα χεράκια σου bigmama
Λατρεύω τις κρέπες και θα δοκιμαστούν...και έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
κρέπα με λεμόνι δεν έχω ξαναδοκιμάσει αλλά θα το τολμούσα! φαίνεται υπέροχη! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι κρέπα. Αυτό με το ξύσμα δεν το ήξερα, μόνο παγάκια φτιάχνω.Καλή ιδέα, έχω τόσες λεμονιές έξω !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααχχχ λεμόνι βλέπουν τα ματάκια μου και κρέμα λεμονιού και σάλτσα λεμονιού, ΟΙ απίστευτες κρέπες πρέπει να είναι αυτές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤ - Ε - Λ - Ε - Ι - Ε - Σ!!!!!!!!!!
με τρελαινουν τα γλυκα με λεμονι!!!που θα βρω τη συνταγη για sour cream?
ΑπάντησηΔιαγραφήτο λεμονάκι στα γλυκά μου αρέσει πολύ!Έχει πολύ φίνα γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήAthina πολύ ωραία ιδέα η μαρμελάδα, δεν έχω φτιάξει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri, μου αρέσει πολύ το λεμόνι με τη δροσιστική γεύση του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΤΑΣΑ, η κρέμα είναι έτσι έξω από το ψυγείο. Οταν μπει στο ψυγείο γίνεται πιο σφικτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω ομορφιές! Λατρεύω τις κρέπες κι οι δικές σου φαίνονται πεντανόστιμες. Δώρο της φύσης το λεμόνι, ειδικά τα ελληνικά λεμόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
eva, ευχαριστώ, δοκίμασε και μες μου εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή εσύ δεν είσαι του γλυκού οπότε δεν έχεις πρόβλημα. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, εσύ με καταλαβαίνεις:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜarion, με τέτοια ζέστη, ακόμα και χυμός λεμόνι σε νερό είναι ότι καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήZαμπία όταν τις κάνεις πες μου αν αρέσανε!
ΑπάντησηΔιαγραφήeatgreek.net ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήnostimia τι τυχερή που είσαι που έχεις λεμονιές. Εγώ μόνο μια έχω και τελειώνουν γρήγορα. Ευτυχώς μου φέρνουνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ ευχαριστώ. Για κρέπες είναι αρκετά δροσιστικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήapinkdreamer κάτω κάτω στην ανάρτηση γράφω για τη φίλη μας τη Βίκυ που έχει φτιάξει. Αν πατήσεις το όνομα της θα σε πάει στην ανάρτηση της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη και εμένα το ίδιο! Είναι και πολύ δροσιστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα, πράγματι το άρωμα τους είναι το κάτι άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι λικέρ λιμοντσέλο μπορείς να φτιάξεις ;)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λεμόνι....πωπωπω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αδυναμία μου!!!
Σκέτη τρέλα!!!
Σκέτη απόλαυση!!!
Θα το κάνω και εγώ μέσα στο καλοκαίρι!!!
Να'στε καλά.
Τις καλησπέρες μου!
:)
Με βασανίζεις ,μαδερ και θα το ΄χεις τύψεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε καλύψες πλήρως... με όλες τις οδηγίες Big Mama, άμα όμως μου έστελνες τώρα μια με courier, δεν θα σου έλεγα ΟΧΙ :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Αυτο λέγεται οργασμός του ουρανίσκου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιωνωωωωω!
Καλως σε βρήκα!
Και λοιπόν;E allora? και λιμοντσέλο και σορμπέ λεμόνι αλλά έλα που με έχουν πιάσει οι ζέστες και βαριέμαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήeirini katsa ευχαριστώ πολύ! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, κοίτα ποιός μιλάει;-) χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope μακάρι να μπορούσα:) Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήMerlin καλώς όρισες και σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΕΝΑ ΦΙΛΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.ΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!!
Mama mia...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι είμαι και λεμονοφάγος..κι έχει και το πεθερικό λεμονιές ακέρωτες...
τί μένει..??..
5 κρέπες ιστορία..απλούστατο..
καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία συνταγή! δροσερή και ελαφρυά φαντάζομαι! :-)