Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Χταπόδι με μουστάρδα και μέλι/ Mustard And Honey Octopus

Ένα ωραίο φρέσκο χταποδάκι έπεσε στα χέρια μου και το θέμα της ημέρας ήταν πώς να το μαγειρέψω. Ωραία τα μεζεδάκια δε λέω αλλά το θέμα είναι να φάει φαγητό η οικογένεια. Τα κοκκινιστά και τα κρασσάτα, για τέτοια εποχή τα θεωρώ λίγο βαριά οπότε ήθελα κάτι πιο ελαφρύ, στην εμφάνιση τουλάχιστον. Το φαγητό με το κοτόπουλο της Πανδώρας στο μπλόγκ Όρεξη να'χεις μου έδωσε την ιδέα.

χρειαζόμαστε
1 χταπόδι
4-5 πατάτες σε κύβους
1-2 καρότα σε κυβάκια (εγώ είχα μικρά κατεψυγμένα)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι
θυμάρι (το αγαπημένο μου τον τελευταίο καιρό)


Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το χταπόδι, να μην έχει και πολύ χώρο ελεύθερο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, στο ζουμί που έχει βγάλει.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι με το ζουμάκι του και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, μέχρι να μείνει με τη σαλτσούλα του. Ξεσκεπάζουμε μια δυο φορές, ανακατεύουμε με προσοχή για να μη λειώσουν οι πατάτες και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

I recently got a fresh octopus and I was trying to find a recipe for it. We love appetizers, but this time I had to make a meal for the family. I wanted to keep the meal light, so here it is:

we need
1 octopus
4-5 potatoes, cubed
1-2 carrots, cut in small pieces (I had small, frozen ones)
1 Tbsp mustard powder
2 Tbsps honey
2 Tbsps oil
salt and pepper, to taste
thyme (Lately, it's become my favorite herb)

Place octopus in a small pot, where it fits exactly, with not too much space around it and let boil for about half an hour, in its own juice.
Turn octopus with its broth and remaining ingredients in a wide pot.
Add 1 cup of water, cover and let boil on low, until it's left with its own sauce.
Uncover and stir carefully a couple of times, so that the potatoes aren't too soft, adding water if necessary. 

37 σχόλια:

  1. μμμμμ!!!!!!και έχω χταπόδι στην κατάψυξη.κάποια μέρα θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλεια συνταγούλα και όπως πολύ σωστά γράφεις τα θαλασσινά τα βράζουμε στο νερό που βγάζουν για να είναι μαλακά και πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααααχχχ που το βρήκες το φρέσκο χταποδάκι, που το βρήκες!!!!
    Τι ωραίος τρόπος μαγειρέματος, μας έδωσες ιδέα!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια μεριδούλα παρακαλώωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο!!!
    Υιοθετείται πάραυτα :)
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω δοκιμάσει χταπόδι με μέλι και είναι φοβερό!!Μια μεριδούλα και για μένα παρακαλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πάω αγορά και βρω το δοκίμασα αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν το εχω φτιαξει ποτε ετσι αλλα θα το κανω για να δοκιμασω κατι διαφορετικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω φάει χταπόδι με μέλι..σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμο.
    Το χταπόδι είναι τ αγαπημένο μου τώρα το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nα σου πω την αλήθεια χταπόδι φτιάχνω συχνά και έχω βάλει και κάμποσες συνταγές στο cookthebook αλλά με μέλι δεν μπορούσα να το φανταστώ. Η big mama όμως κάτι θα ξέρει και θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φουρτουνιασμενη ψυχη, αν το δοκιμάσεις ελπίζω να αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα, έτσι είναι, βγάζουν έτσι κι αλλιώς μπόλικο ζουμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΝΑ, ευχαριστώ, ας είναι καλά η μανούλα μου με τις γνωριμίες της:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. gvarvakis ευχαριστώ! Οι ποσότητες στο μέλι και τη μουστάρδα αλλάζουν ανάλογα με τα γούστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑΤΑΣΑ, πάρε και εσύ τη μεριδούλα σου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξανθή, δοκίμασε το και πες μου αν σας άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μarion, χταποδάκι και ουζάκι, τι καλύτερο το καλοκαιράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. navarino ελπίζω να αρέσει, Όπως είπα το μέλι και η μουστάρδα αυξομειώνονται ανάλογα με τα γούστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δοκίμασα την τελευταία εβδομάδα ψαρονέφρι και κοτόπουλο με μέλι, με χταπόδι δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά το μέλι κάνει θαύματα. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι νόστιμο και μυρωδάτο. Όταν πετύχω φρέσκο χταποδάκι θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω με εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ να δεις που έχω χταποδάκια στην κατάψυξη, ψαρεμένα από τον καλό μου, αλλά μέχρι να τα φάμε ... έχουμε μέλλον!
    Ωστόσο μου άρεσε πολύ η όλη σύνθεση, μιας και μου θύμισε κάπως το λευκό στιφάδο που έκανε η γιαγιά μου τα καλοκαίρια. Ναι μεν εσύ δεν έχεις κρεμμύδια, αλλά τα λοιπά υλικά μοιάζουν μαζί με λίγο ξύδι και δύο φύλλα δάφνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολυ ανεβασμένη η πρότασή σου !! θεωρώ ότι θα πηγαίνει πολύ το μέλι με την μουστάρδα !! το χταπόδι είναι απο τα αγαπημένα μου όποτε παίρνω την μεριδούλα μου και σ'ευχαριστώ πολύ !!!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φαίνεται υπέροχο!
    Την επόμενη φορά που θα "πιάσω" ένα χταπόδι θα την δοκιμάσω την συνταγή!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πρέπει να ομολογήσω ότι το χταπόδι το'χω φάει με τους κλασικούς πραδοσιακο τρόπους,με μουστάρδα και μέλι δεν έχω δοκιμάσει ποτε μου....καιρός είναι :)


    καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. με μουστάρδα ε;
    σημειωμένη η συνταγή για δοκιμή...πάντως, φαίνεται πεντανόστιμο το χταπόδι!
    Και δεν έχει θάλασσα εδώ γύρω...:(((((((((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. nostimia, καλώς όρισες! Περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Penelope, χωρίς κρεμμύδια είναι και πιο έλαφρύ. Τι τυχερή είσαι που πιάνει χταποδάκια ο σύζυγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Maria B.ευχαριστώ, πραγματικά του πηγαίνει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Και λοιπόν;E allora? αν θέλεις δοκίμασε το, και πες μου πως σας φάνηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. thalassamov, άστα να πάνε, θα αργήσουμε μέχρι να δούμε θάλασσα. Πάντως το χταποδάκι ήταν νοστιμούλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ayth thn syntagh prepei a thn dokimasv exv akoysei polla.
    Θες και αλλη συνταγη σου εδω http://www.cook.gr/suntages/pathos-gia-gluko/eukole-tourta-phraoula.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή