Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Τάρτα με ροδάκινα και τζίντζερ/ Ginger Peach Tart

Μια ωραία καλοκαιρινή τάρτα σας κερνάω σήμερα, με λίγο ιδιαίτερη γεύση επειδή έχει και τζίντζερ.
Τη ρίζα του τζίντζερ την κόβω, την καθαρίζω και τη φυλάω στην κατάψυξη, οπότε όταν τη χρειάζομαι, έτσι όπως είναι παγωμένη την τρίβω στον τρίφτη. 

χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γρ μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι κρύο νερό

για τη γέμιση
6-7 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
1/4 φλιτζάνι κουάκερ
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι υγρή βανίλια ή μια βανιλίνη

Για να φτιάξουμε την τάρτα, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και με τα χέρια μας ή με το μίξερ κάνουμε το μίγμα να είναι σαν τρίμματα. Ρίχνουμε το νερό  και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη που όμως να μπορούμε να την πλάσουμε. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και λίγο παραπάνω αλεύρι. Αφήνουμε καμιά ώρα τη ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη στο ψυγείο. Στρώνουμε τα 3/4 της ζύμης στη ταρτιέρα ή σε φόρμα που ανοίγει, με περίπου 23-25 εκ διάμετρο. Όσοι ξέρουν, ανοίγουν ένα πολύ ωραίο φύλλο και το στρώνουν αλλά και με το χεράκι σιγά σιγά, μια χαρά το στρώνουμε:)
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα ροδάκινα με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και το κουάκερ. Τα στρώνουμε πάνω από τη ζύμη. Ανοίγουμε το υπόλοιπο φύλλο και κόβουμε γραμμές για να τις βάλουμε πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 50-60 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω.
Εγώ συνήθως, επειδή τα παιδιά μου δεν θέλουνε πολύ τα φρούτα και τα ροδάκινα είναι από μόνα τους λίγο ξινά στο γλυκό, βράζω για λίγα λεπτά τα ροδάκινα με τη ζάχαρη και το λεμόνι με 2-3 κουταλίτσες νερό.  Μαλακώνουν λίγο και ύστερα τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα και τα βάζω στην τάρτα.  
Καλή εβδομάδα σε όλους!
Here's a very nice summery peach tart with a slightly different flavor, due to the addition of ginger. I usually peel, slice and freeze my ginger, so when I need some, I just grate it, straight from the freezer.

we need
for the dough
2 cups flour
1/2 tsp salt
1 tsp sugar
6 2/3 oz margarine
1/2 cup water

for the filling
6-7 peaches, peeled and sliced
1 tsp lemon rind
1 Tbsp lemon juice
1/2 cup sugar
1 tsp grated ginger
1/4 cup oats
1 tsp cinnamon
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp vanilla
1 egg, beaten

To make dough, combine first amount of flour with salt, sugar and margarine in a bowl and knead  or beat with mixer until crumbly. Add water and knead to make a soft dough, adding more flour, if necessary.
Wrap dough with plastic wrap and refrigerate for an hour.
Roll 3/4 of the dough out (either with a rolling pin or simply by hand) to fit bottom of tart dish, or a 10 in spring form pan.
In a large bowl combine peaches, lemon rind and juice, sugar, ginger, oats, cinnamon nutmeg and vanilla and turn into tart dish. Roll out remaining dough and cut in 1/2 in lines to top the filling. Press edges to seal and brush with beaten egg. Bake in preheated oven, at 350F, for 50-60 min or until golden.
My kids don't particularly like fruit and since peaches are a bit sour, I usually boil the peaches with sugar, lemon juice and 2-3 tsps water for a few min. Once they soften up, I fold in remaining ingredients and turn them into tart. 

49 σχόλια:

  1. Τι είαι αυτό καλέ??Πααα βραδιάτικα!
    Τρελένομαι για ζύμες,και αυτό το αριστούργημα πρέπει να είναι φανταστικό!
    Καλό βράδυυυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είχα ροδάκινα θα την έφτιαχνα τώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε τι τραβάμε βραδυάτικα!!!
    Που να βρω ροδάκινα τέτοια ώρα??? Ξεμυαλίστρα, ε ξεμυαλίστρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!!Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!!!χαχα
    Το απόγευμα ξεφύλλιζα περιοδικά και βιβλία προκειμένου να κάνω κάτι με φρούτα για μια επίσκεψη που θα πάω!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ'αρέσει πολύ που έβαλες τριμμένο τζίντζερ! Εγώ μέχρι τώρα μόνο σκόνη χρησιμοποιώ, αλλά θέλω να δοκιμάσω και τη ρίζα κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει πολύ αυτή η εκδοχή τάρτας με ροδάκινα δεν την έχω κάνει ποτέ με ροδάκινα, θα την φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλη και καλοκαιρινη η ταρτα,και με μια μπαλα παγωτο διπλα μμμμμμμμμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο γλυκάκι και με τα ροδάκινα μοσχομυριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Peach fan ανέκαθεν! Sexy tart λόγω ginger!=)
    Saved 4future ''kinky'' reference!=P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Poly kalo! Latreuo tis pastaflores me freska frouta!! Kai fysika dhlono fun ton rodakinon!
    Filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σίγουρα είναι πεντανόστιμη!!!
    Έχω και ροδάκινα..οπότε!!
    Φιλάκια πολλά!
    Καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήρθα ... ήρθααααααααα, τα λατρεύω τα ροδάκινα, οπόοοοτεεεεεεεεεεε βουτάω 2-3 κομματάκια χεχεχε
    Φιλάκιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένο γλυκο! και φαίνετε υπέροχο όπως το εχεις φτιάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πάστα φλορα γιαμ γιαμ γιαμ λεμε!!!!!

    καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Magda^_^ χαίρομαι που σου άρεσε, μακάρι να ήσουνα κοντά να σου έστελνα λίγο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. fortounata, φυσικά και γίνεται, εγώ θα τα έβραζα λίγο πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. manousina αν τη φτιάξεις πες μου αν σου άρεσε! Με γεια το καινούριο όνομα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. painter, εγώ ξεμυαλίστρα; τι να πω για σένα, που θα με κάνεις να αγοράσω μερέντα μετά από χρόνια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξανθή, αυτή είναι πολύ ωραία και πετυχαίνει σίγουρα, μόνο που το τζίντζερ "φαίνεται" στη γεύση αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Athina έχω την εντύπωση πως είναι κάνει πιο αισθητή την παρουσία του το φρέσκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Taste Advisor, ελπίζω να σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δημιουργία, το σκέφτηκα για τη φωτογράφιση αλλά είπα να μην το παρακάνω σε θερμίδες! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Royal Coconut, ευχαριστώ και εμάς μας αρέσουν πολύ όλα τα καλοκαιρινά φρούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. eva ευχαριστώ! Αν τη φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Asteri, πάρε και δυο και τρία, όσα θέλεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. glykesistories, καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και λοιπόν;E allora? άσε, δεν έμεινε τίποτα, τι έχω πάθει δε σου λέω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ ωραία ιδέα για την ψύξη του τζίντζερ! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Όλο αγοράζω, χρησιμοποιώ λίγο και μετά καταλήγει στα σκουπίδια.
    Η τάρτα σου τέλεια!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαγδα, το είχα διαβάσει σε ένα αμερικάνικο περιοδικό παλιά! Εκεί έλεγε να το κόβουμε σε κομματάκια και να το βάζουμε στην κατάψυξη. Εγώ αφού είδα ότι μπορώ να το τρίψω παγωμένο, το κάνω έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχη η τάρτα, το "κλικ" μου το έκανε το φρέσκο τζίντζερ! Το αγαπάω και 'γω αρκετά, σε φαγητά και γλυκά, και για να το έχω όποτε το χρειαστώ, κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνεις και εσύ και το φυλάω στην κατάψυξη!
    Φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. The Dark Chef και έτσι έχουμε πάντα αυτή τη μυρωδάτη ρίζα στο σπίτι μας:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. έμεινε μεριδούλα και για μένα; μοσχοβολάει φρέσκο φρουτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλοκαιρινή και υπέροχη η τάρτα σου!!
    Και τα ροδάκινα θα ταιριάζουν πολύ όμορφα!!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εγώ που δεν είμαι σαν τα παιδάκια σου (αλλά είμαι μεγάλη τώρα πια) θα την δοκιμάσω και με ολόκληρα ροδάκινα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ πραγματικά είναι πολύ αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΕΛΕΝΑ μου σε ευχαριστώ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Penelope φυσικά, το καλύτερο θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. i love these pastry pies - especially if you have your own jam; thanks for the recipe!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. και μετά ζητάς από μας να σε λυπηθούμε..
    πως να αντισταθείς τώρα και να μη το κάνεις αυτό το..ποίημα..
    καλημέρες και καλό μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. πολύ ωραία και δροσερή!το τζίντζερ σίγουρα του δίνει στην γεύση το κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
    ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. και έχω αρκετά ροδάκινα,από το δέντρο της αυλής μας.θα το κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Φοβερό, θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή