Η καλή μου φίλη Χαρά, πέρυσι που είχε έρθει, μεταξύ άλλων, είχε την καλοσύνη να μου φέρει και μια σακούλα αποξηραμένα blueberries. Τα παιδιά μου γενικά, τα φρούτα στα γλυκά δεν τα θέλουν καθόλου, οπότε μετά από μια δυο αποτυχημένες προσπάθειες να βάλω μερικά στα μάφινς, η σακουλίτσα καθότανε παραπονεμένη στο ψυγείο. Ώσπου σε ένα αμερικάνικο περιοδικό που μου είχε στείλει βλέπω μια συνταγή για scones. Αυτά τα γλυκά ψωμάκια αρέσουν στον άντρα μου πολύ περισσότερο από τα κέικ και τα μάφινς, οπότε αν τα έφτιαχνα με blueberries, ένας τουλάχιστον θα τα έτρωγε (και εγώ φυσικά που τα τρώω όλα;-)
χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι καλαμποκιού (αυτό που λέει για πολέντα)
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2/3 φλιτζάνι ξινόγαλο*
1 μικρό αυγό
1 φλιτζάνι blueberries
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και με τα χέρια μας, ή με το μίξερ κάνουμε το μίγμα να είναι σαν τρίματα. Ρίχνουμε το ξινόγαλο και το αυγό μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ανακατεύουμε και τα blueberries. Με υγρά χέρια μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν θέλουμε κάνουμε ένα κύκλο περίπου 20 εκ. με ύψος 2-2,5 εκ. και κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια. Εγώ τα προτιμώ στρογγυλά οπότε τα κόβω με κουπ πατ. Στρώνουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος. Τα βάζουμε στο ταψί σε αρκετή απόσταση αν δε θέλουμε να κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 15 λεπτά ή και περισσότερο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν η ζύμη σας γίνει μαλακή και δεν μπορείτε να την πλάσετε, μπορείτε να βάλετε κουταλιές στο ταψί ή να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι στο πλάσιμο.
Αν θέλουμε, τους βάζουμε από πάνω γλάσο, με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2-3 κουταλάκια νερό.
Άλλη φορά θα σας βάλω τα απλά scones με τις καταπληκτικές κρέμες που τα σερβίρουν μαζί. Αυτά πάντως τα φάγανε ακόμα και τα παιδιά μου!
* Αν δεν έχουμε ξινόγαλο το αντικαθιστούμε με 1 κουταλιά άσπρο ξίδι και το υπόλοιπο φρέσκο γάλα. Το αφήνουμε 5 λεπτά.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι καλαμποκιού (αυτό που λέει για πολέντα)
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2/3 φλιτζάνι ξινόγαλο*
1 μικρό αυγό
1 φλιτζάνι blueberries
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και με τα χέρια μας, ή με το μίξερ κάνουμε το μίγμα να είναι σαν τρίματα. Ρίχνουμε το ξινόγαλο και το αυγό μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ανακατεύουμε και τα blueberries. Με υγρά χέρια μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν θέλουμε κάνουμε ένα κύκλο περίπου 20 εκ. με ύψος 2-2,5 εκ. και κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια. Εγώ τα προτιμώ στρογγυλά οπότε τα κόβω με κουπ πατ. Στρώνουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος. Τα βάζουμε στο ταψί σε αρκετή απόσταση αν δε θέλουμε να κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 15 λεπτά ή και περισσότερο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν η ζύμη σας γίνει μαλακή και δεν μπορείτε να την πλάσετε, μπορείτε να βάλετε κουταλιές στο ταψί ή να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι στο πλάσιμο.
Αν θέλουμε, τους βάζουμε από πάνω γλάσο, με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2-3 κουταλάκια νερό.
Άλλη φορά θα σας βάλω τα απλά scones με τις καταπληκτικές κρέμες που τα σερβίρουν μαζί. Αυτά πάντως τα φάγανε ακόμα και τα παιδιά μου!
* Αν δεν έχουμε ξινόγαλο το αντικαθιστούμε με 1 κουταλιά άσπρο ξίδι και το υπόλοιπο φρέσκο γάλα. Το αφήνουμε 5 λεπτά.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Φαίνονται πολύ ωραία και νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο ωραία συνταγή!
Καλό βράδυ!
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα τα «σκονάκια» σου! Εγώ εδώ έμαθα την ύπαρξή τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους βάζουν περισσότερο μπέικιν πάουντερ ή και σόδα μαγειρική και γίνονται πολύ φουσκωτά. Όμως νοιώθω την γεύση του διογκωτικού, οπότε μου αρέσει που προτείνεις λιγότερο μπέικιν πάουντερ!
Το ξινόγαλο είναι το buttermilk? Νομίζω ότι το buttermilk δεν είναι γάλα κομμένο με ξύδι. Έχω την εντύπωση ότι γίνεται με την προσθήκη κάποιων ωφέλιμων βακτηρίων σε γάλα και γίνεται ζύμωση. Τώρα, το λέω με κάθε επιφύλαξη... Σαν ερώτηση περισσότερο …
Οτι πεις για το καφεδάκι! Και όχι μόνο βέβαια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Tα έχω δει τα scones αλλά τα δικά σου είναι πολύ ωραία. Και με το πορτοκάλι και τα blueberries φαίνονται πεντανόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου :)
Τόσες φορές έχω πάει Αγγλία και δε τα έχω φάει....δεν με συγκλόνιζαν ποτέ τα γλυκά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου πάντως :)
καλημερούδια
Φαίνονται yummy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν ένα ζεστό καφέ τη σημερινή χειμωνιάτικη ημέρα.
Καλό ΣΚ!
πρεπει να ειναι πεντανοστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσλουρπ!!!!!!!!! μου αρέσουν πάρα πολύυυυυυυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχιχιχι Γεια στα χεράκια σου :))
Σμουάτςςςςςςςςςςς
Καλό ΣΚ!
Πρώτη φορά ακούω τα scones και βλέπω ότι είναι λαχταριστά...μμμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφή♥♥Olá, amiga!
ΑπάντησηΔιαγραφήVoltei para rever seu cantinho...
Hummmmmm! Isso é tudo de bom!
Um lindo fim de semana cheio de paz!♥
Beijinhos.
♥♥Itabira
Brasil♥♥
Aχ βαλθήκατε να με κάνετε σαν τηλεφωνικό θάλαμο εσείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία θα πηγαίνουν με τον καφέ.
αχ
αχ
αχ
:))
Καλό ΣΚ
Ότι πρέπει για το απογευματινό μου καφεδάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
Εγώ πάντως είμαι παμφάγο...χαχα...θα πάρω κανά - δυο - τρία - τέσσερα.... έτσι για τη λιγούρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό βράδυ
Κι εδώ τα έχουνε σε μεγάλη εκτίμηση...Τρώνε ΠΟΛΥ ψωμί αυτοί οι ΝΖηλανδοί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ big mama μου αν μέναμε κοντά, να δει ποιος θα έτρωγε τα γλυκάκια με φρουτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήeva, ευχαριστώ πολύ! Καλή Κυριακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη η φίλη μου μου έχει πει πως αν δεν έχεις buttermilk μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό και για να το σιγουρέψω πάτησα και στο ιντερνετ "how to make buttermilk" και βρήκα ένα site που το έγραφε έτσι. Ίσως να έχεις δίκιο, θα έπρεπε μάλλον να γράψω αν δεν έχουμε ξινόγαλο το αντικαθιστούμε με αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη, άσε τα έχουμε ταράξει. Ξαναέφτιαξα με σταφίδες αυτή τη φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜarion, ευχαριστώ, πράγματι ήταν νοστιμούλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? καλά έτσι που τα βλέπεις δε σε τρελαίνουν κιόλας, πάντως είναι νόστιμα! Καλή Κυριακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήMamouli καλώς όρισες και σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήapinkdreamer, ευχαριστώ,είναι σαν γλυκά ψωμάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri να σου στείλω μερικά;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
ΝΑΤΑΣΑ, καλώς ήρθες στο "σπιτάκι" μου και σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήMagia da Inês Obrigado por suas palavras boas! Tenha um bom dia!
ΑπάντησηΔιαγραφήCoula άστα, τι έχουμε πάθει, και δεν είναι εποχές για γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, δυστυχώς για μένα είναι για όλες τις ώρες οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται:))
ΑπάντησηΔιαγραφήpainter, πάρε όσα θέλεις, καλό θα μου κάνεις γιατί δε θα φάω εγώ:))
ΑπάντησηΔιαγραφήArtanis, είναι ψωμένια, γι αυτό αρέσουν και του άντρα μου που είναι πολύ του ψωμιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, μακάρι να τα έτρωγες εσύ για να μην έτρωγα εγώ. Εσύ δεν έχεις ανάγκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτα τα σκοτσεζικα μπισκοτα ειναι τελεια εχουν μια πολυ ωραια υφη εγω τα εχω φαει με σοκολατα αλλα ετσι μου φαινεται οτι θα εινα ιπιο πολυ αρωματικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήbig mama...
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εμένα μ'αρέσουν πολύ..
Θα μου στείλεις μερικά..??-:))
Ουφ!!!! πάλι άργησα, έμεινε κανένα για το απογευματινό καφεδάκι????
ΑπάντησηΔιαγραφήελπιζω να τα φαγατε ολα, χαχαχα και να μην εμεινε κανενα για μενα, φιλεναδα, τι εισαι συ ρε παιδακι μου , τι μυαλο τι φαντασια, μακρυααααααααααααααααααααα απο μενα και οταν συναντηθουμε χυμο πορτοκαλι φυσικο η Κατερινουλα ,ακου ψωμακια γεμιστα, χαχαχα, φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία..εγώ καμιά φορά βρίσκω φρέσκα blueberries στο makro!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix, και εμείς πολύ της σοκολάτας είμαστε θα τα δοκιμάσω κάποια φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήSpIrToKoYto, πάρε πάρε μπας και γλυτώσουμε κανένα κιλό:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα τι να μείνει, θα ήμουνα big mama αν έμεναν;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήKATERINA σιγά μη δεν τα φάγαμε, μας ξέρεις εμάς, δεν κάνουμε τέτοια! Πίνε εσύ πορτοκαλάδες να μας κάνεις να έχουμε τύψεις:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη, δεν έχω πάρει φρέσκα ποτέ, όπως είπα τα παιδιά μου είναι περίεργα με τα φρούτα. Μόνο τα συνηθισμένα τρώνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρολαβα τιποτα ή παλι καθυστερημενη ηρθα? Καλη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έχω μία αδυναμία στα scones (που αντικατοπτρίζεται και στο δικό μου blog) είμαι σίγουρη ότι τα δικά σου είναι νοστιμότατα. Και πολύ εμφανίσιμα με το υπέροχο γλάσο τους! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τώρα που ήρθα δεν νομίζω να βρήκα τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πάω Λονδίνο που έχει πολλά τέτοια φρούτα θα τα φτιάξω στα παιδιά!!!
Μου αρέσουν πολύ τα scones και τα δικά σου φαίνονται εκπληκτικά! Τα blueberries είναι και πολύ νόστιμα όταν είναι φρέσκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα