Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

πρασοσέλινο με ρύζι/Rice With Leeks And Celery

For English, scroll down
Πολύ κρέας φάγαμε τις προηγούμενες ημέρες, καιρός είναι να γυρίσουμε στα δικά μας, τα καθημερινά. Ένα εύκολο, χειμωνιάτικο φαγητό φτιάξαμε σήμερα. Το φτιάχνω συχνά,  πότε κοκκινιστό,  πότε αυγολέμονο και μας αρέσει πολύ. Οι φωτογραφίες είναι βγαλμένες από τα μαγειρέματα και με τους δυο τρόπους.

χρειαζόμαστε
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
600 γρ πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες (2 εκ.)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
400 γρ σέλερυ χοντροκομμένο
2-3 καρότα κομμένα σε λεπτά φετάκια
100 γρ ρύζι Καρολίνα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό
χυμό από ένα λεμόνι

Ζεματάμε το σέλινο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 4-5 λεπτά και το σουρώνουμε.
Σε μια πλακέ κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα και ζεστό νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά χωρίς να τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με προσοχή. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να γίνει το ρύζι.
Μέχρι εδώ το φαγητό είναι νοστιμότατο και δε χρειάζεται τίποτα άλλο. Κάποιοι όμως στο σπίτι μας προτιμούν το αυγολέμονο... οπότε συνεχίζουμε....
Χτυπάμε σε ένα πιάτο το αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι και τα χτυπάμε μαζί. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε και ζουμί από το φαγητό για να ζεστάνουμε ελαφρά το αυγό. Ρίχνουμε το αυγολέμονο κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί και την κατεβάζουμε.
We've consumed a lot of meat during the holiday season, it's about time  to go back to our normal meals. Today we have an easy wintery dish. I make it quite often, sometimes with tomato paste, sometimes with an egg-lemon sauce and we really love it. I've taken pics of both versions.

we need
1/3 cup olive oil
20 oz leeks, peeled and sliced in 3/4 in. pieces
4-5 green onions, coarsely chopped
13 oz celery, coarsely chopped
2-3 carrots, sliced in thin coins
3 1/3 oz arborio rice
1 Tbsp tomato paste
1/2 tsp sugar
salt and pepper, to taste
1 egg
juice of one lemon

Turn celery into a pot of boiling water, allow to boil for 4-5 min and strain.
In a saucepan, saute leeks and onions in olive oil, until soft. Add celery, carrots and enough hot water to cover them. Allow to boil for 5-6 min and add rice. Stir and let cook for 10-12 min. Add tomato paste, diluted in some water, salt, pepper, sugar and stir carefully. Continue cooking over medium low heat until rice is fully cooked.
That's it! Our meal is delicious, no need to add anything more. Some of us at home though, prefer to add egg-lemon sauce...so on we go...
Whisk egg in a large bowl, add lemon juice and continue whisking while gradually adding some broth from the rice, to slightly warm up the egg mixture. Remove saucepan from heat, turn in egg-lemon sauce  and agitate to blend well. Return to element, reheat and serve.

5 σχόλια:

  1. Απλά συγκλονιστικό! Από τα αγαπημένα μου πιάτα! Θα το δοκιμάσω κ σε κοκκινιστή εκδοχή!
    Φιλάκια πολλά, γλυκό Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και γω χρειάζομαι detox άμεσα! Τέλεια επιλογή φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Και όμως δεν το έχω φτιάξει ακόμα ενώ αγαπώ όλα τα υλικά!!
    Είναι ευκαιρία να το μαγειρέψω φαίνεται τόσο νόστιμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται σούπερ!! Και με τόσα νόστιμα λαχανικά! Θα δοκιμαστεί! Πολλά φιλιά! Καλό ΣΚ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή