Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

αλμυρές μπουκιές κανταΐφι/kataifi cheese bites

Update: We won :)
Το αλμυρό κανταΐφι είναι πολύ αγαπημένο μας. Κάνουμε τυρόπιτα σε πολλά τραπέζια και μίνι τυροπιτάκια σε κάθε μπουφέ. Τα γεμίζουμε με διάφορα τυριά, ζαμπόν, λαχανικά ή ότι άλλο έχουμε. Αυτή τη φορά τα έκανα με παρμεζάνα για να να πάρω μέρος στο διαγωνισμό Parmigiano Reggiano CrossCooKing 2014.Πληροφορίες για το διαγωνισμό εδώ

χρειαζόμαστε
300 γρ φύλλο κανταΐφι
2 κολοκυθάκια (300-350 γρ περίπου) τριμμένα
100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι φύλλα φρέσκιας ρίγανης
1/4 κουταλάκι πιπέρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο (κρατάμε 2 κουταλιές)
1 φλιτζάνι γάλα
100 γρ βούτυρο λιωμένο

Με τα χέρια μας ανοίγουμε το κανταΐφι, το μαδάμε δηλαδή για να γίνει αφράτο.
Βουτυρώνουμε καλά 2 ταψιά με 24 θήκες για μίνι μάφινς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κολοκύθια, την παρμεζάνα, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι και το αυγό χτυπημένο ελαφρά. 
Παίρνουμε λίγο φύλλο κανταΐφι στο χέρι μας (περίπου 6-6,5 γρ) και κάνουμε μια φωλίτσα. Βάζουμε μισό κουταλάκι από το μείγμα και το κλείνουμε να γίνει σαν μπαλίτσα. Βάζουμε το πιτάκι στη θήκη από το μαφινοταψί και γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλες τις θήκες. Βάζουμε από ένα κουταλάκι γάλα και ένα κουταλάκι βούτυρο στο κάθε πιτάκι. Αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό, αραιωμένο με ένα κουταλάκι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει το φύλλο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε με προσοχή. Καλό είναι να έχουμε ένα πλαστικό μαχαίρι για να τα βοηθήσουμε να βγούνε πιο εύκολα. Αν έχουμε θήκες σιλικόνης είναι ακόμη καλύτερα. 
Η συνταγή είναι για 48 μίνι μπουκιές.

We love baking salty delights with kataifi fyllo. We make cheese pies for many gatherings and mini cheese pies for buffets. We fill them with different kinds of cheese, ham, veggies or whatever else we have handy.
This time I used parmesan cheese, in order to participate in the Parmigiano Reggiano CrossCooKing 2014 contest.

we need
10 oz kataifi fyllo
2 zucchini (10-12 oz), grated
3 1/3 oz grated parmesan
1 tsp salt
1 tsp fresh oregano leaves
1/4 tsp pepper
1 egg, lightly beaten (reserve 2 Tbsps)
1 cup milk
3 1/3 oz melted butter

Pull kataifi apart, to increase its volume. Grease 2- 24 mini muffin pans.
In a bowl, combine zucchini, parmesan, salt, pepper, oregano and lightly beaten egg.
Take about 2 oz kataifi each time and shape it into a little nest. Fill with 1/2 tsp of the zucchini mixture, push to close and shape into a little ball. Place in muffin tin and repeat with remaining muffin tins. 
Top each kataifi bite with 1 tsp of milk and 1 tsp of butter. Mix reserved beaten egg with 1 tsp water and brush each bite.
Bake in preheated oven, at 350F, for 20-25 min, or until golden. Let cool and remove carefully, preferably by using a plastic knife. Silicone forms would work even better. This recipe will yield 48 bites.

15 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία Μαρία τα αλμυρά κανταϊφάκια και σίγουρα νοστιμότατα!!
    Καλή επιτυχία, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερά τα κανταϊφάκια... πρέπει να έγιναν νοστιμότατα!!!! Τέλεια!!!
    Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή βδομάδα Μαρία μου!
    Λαχταριστές οι νοστιμομπουκίτσες σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχες οι μπουκιές!!
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη και νοστιμότατη πρόταση Μαρία μου! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Ξεχωριστή η πρόταση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό Μαράκι!
    Οι μπουκιές δείχνουν πολύ πολύ νόστιμες και το συγκεκριμένο φύλλο τις κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή επιτυχία κορίτσι στο διαγωνισμό σου! Τέλειες οι μπουκιές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλόόό...και καλήήή επιτυχίαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τραγανες αλμυρες φωλίτσες!!!!!!
    Καλο μας ξημερωμα
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα αγαπώ τα αλμυρά κανταϊφάκια! Και ειδικά αυτά, που έχουν παρμεζάνα! Καλή επιτυχία Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν το έχω δοκιμάσει το καταϊφι αλμυρό έτσι. Πολύ ωραίο όπως λες και για τραπέζι, για μπουφέ...
    Ωραία ιδέα

    Καλή επιτυχία Μαρία μου :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ! Η παρμεζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου τυριά!
    Thank you so much!

    ΑπάντησηΔιαγραφή