Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

κεφτέδες με λαχανικά/Meatball Stew

Πολύ εύκολο και νόστιμο φαγητό! Γίνεται γρήγορα, αρκεί να υπάρχουν έτοιμα κεφτεδάκια που να έχουν περισσέψει από την προηγούμενη. Τώρα θα μου πεις, σε πόσα σπίτια περισσεύουν κεφτεδάκια; Ξέρω και εγώ, φαντάζομαι κάπου θα υπάρχουν και αυτά τα μαγικά σπίτια!!!
Εγώ πάντως έφτιαξα κεφτεδάκια και τα έψησα στο φούρνο ειδικά γι αυτή τη συνταγή, που την έχω ξανακάνει παλιότερα και άρεσε πολύ.

χρειαζόμαστε
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 πατάτες σε χοντρά κομμάτια
300 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου
3-4 καρότα σε φέτες
2-3 κλωνάρια σέλερυ σε φέτες
500 ml ζωμό λαχανικών
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1/4 κουταλάκι κύμινο
αλάτι-πιπέρι
15-20 ψημένα κεφτεδάκια

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και το σέλερυ. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το κύμινο, αλατοπίπερο και τη δάφνη. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρασί και το ξύδι. Σε μια κανάτα ανακατεύουμε το ζωμό με το αλεύρι και τα ρίχνουμε στα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι το φαγητό δεν έχει νερό προσθέτουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε και τα κεφτεδάκια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι το φαγητό με μείνει με τη σαλτσούλα του.
This is one easy, tasty meal! Very quick too, as long as we have leftover meatballs. Now the question is, how can there be leftover meatballs in a house? I don't know, I suppose there are some imaginary homes!!!
Nevertheless, I made oven-baked meatballs just for this recipe, which I've tried in the past and everybody loved.

we need
1/4 cup olive oil
5-6 potatoes, coarsely chopped
10 oz pearl onions
3-4 carrots, sliced in coins
2-3 celery, stalks finely chopped
1/2 quart vegetable broth
1/2 cup white wine
2 Tbsps flour
1 Tbsp balsamic vinegar
1 bay leaf
1 tsp  dried oregano
1/4 tsp cumin
salt and pepper, to taste
15-20 meatballs

In a wide pan, heat oil and add potatoes, onions, carrots and celery. Add oregano, cumin, salt, pepper and bay leaf. Saute vegetables for 8-10 min, frequently stirring, then add wine and vinegar. In a bowl, dilute flour in broth and turn into veggies. Lower heat and simmer for about 15 min. Add more water, if necessary. Place meatballs in pan, cover and simmer for 10-15 more min, until you have a nice sauce.

9 σχόλια:

  1. θεικο φαγακι!!!!!!Μου ανοιξες την ορεξη τωρακαι ας ειναι ακομα πρωι....και ας εχω φαει ηδη μια σπανακοπιτα και δυο τυροπιτακια!!!!
    φιλιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το φαγάκι μού θυμίζει διακοπές! Το ξέρω ότι σε πολλούς μπορεί να φαντάζει πιο χειμερινό, αλλά εμείς πάντα το τρώγαμε κάποια στιγμή στις διακοπές μας όταν ήμουν παιδί. Εννοείται ότι το αγαπώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ αυτό το φαγητό θα ευχαριστηθώ μόλις μπουν τα πρώτα κρύα!Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο η νοστιμότερο από μαι βροχερή νύχτα με κρασάκι δίπλα στο τζάκι μου!!Καλή εβδομάδα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο φαγακι με μια φετουλα τυρι!
    Καλή συνέχεια στη μερα μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου πω Μαρία, κι εγώ για τέτοιο φαγητό θα τους έψηνα ευχαρίστως λίγους (ή πολλούς) κεφτέδες, γιατί φυσικά και στο δικό μου το σπίτι δεν θα έμεναν περίσσευμα!
    Πολύ χειμωνιάτικο και comfort!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξίζει να μας περισσέψουν κεφτεδάκια, μόνο και μόνο για να απολαύσουμε το φαγάκι που μας προτείνεις Μαράκι μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν βρεθεί το σπίτι που περισσεύουν κεφτεδάκια να το πεις και σ' εμάς χαχα. Το φαγάκι σου λαχταριστό και όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαγάκι της θαλπωρής, που ζεσταίνει και ευφραίνει!
    Τα κεφτεδάκια μεταμορφώνονται σε ένα ωραίο εποχιακό πιάτο και όλοι είναι πολύ χαρούμενοι για αυτό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή