Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Sugar Pie And A Glimpse Of Old Montreal/Τάρτα Ζάχαρης Και Μια Ματιά Στο Παλιό Μόντρεαλ


Today we have some pictures from a day spent in the Old Port of Montreal, along with a dessert recipe, traditionally made in the Canadian province of Quebec, or as they call it here "La Belle Province".

The Old Port is located in Old Montreal and stretches for over 2 kms along the St. Lawrence river.
Starting around 1611, French fur traders used it as a trading post.
The Old Bonsecours Market and the Old Clock Tower are two trademarks of the port. Adjacent to the Clock Tower, which was built in 1921 as a memorial to Canadian sailors lost in WWI, there is an urban beach, "The Clock Beach", built in 2012.
The Old Port has  riverfront access for walking, cycling, roller-blading and there are cruise ships that take tourists around the island or on longer trips for whale watching.
The Old Port draws about six million tourists every year.(Source:Wikipedia)
Σήμερα έχουμε φωτογραφίες από μια μέρα που πέρασα στο Παλιό Λιμάνι του Μόντρεαλ, καθώς επίσης και μια γλυκιά συνταγή που παραδοσιακά φτιάχνεται στην Καναδική επαρχία του Κεμπέκ, της "Όμορφης Επαρχίας" όπως την αποκαλούν.

Το Παλιό Λιμάνι βρίσκεται στο Παλιό Μόντρεαλ και απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Αγ.Λαυρεντίου, σε απόσταση 2χλμ.
Το 1611 περίπου, Γάλλοι γουνέμποροι το χρησιμοποιούσαν σαν εμπορικό σταθμό.
H Παλιά Αγορά Bonsecours και το Παλιό Ρολόι είναι τα δυο χαρακτηριστικά κτίσματα του λιμανιού.
Δίπλα στο Παλιό Ρολόι, το οποίο χτίστηκε το 1921 σαν μνημείο στους Καναδούς ναύτες που χάθηκαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει μια τεχνητή παραλία, "Η Παραλία του Ρολογιού", που χτίστηκε το 2012.
Στο Παλιό Λιμάνι μπορεί να πάει κανείς για περπάτημα, ποδηλασία κλπ., υπάρχουν δε κρουαζερόπλοια που πηγαίνουν τους τουρίστες γύρω από το νησί ή και σε πιο μεγάλα ταξίδια για να δουν τις φάλαινες.
Υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται  κάθε χρόνο. (Πηγή:Wikipedia)

I have to confess that, although I've been living in Montreal for the past 28 years, this is the first time I tried sugar pie. My boys would buy from the pastry shop whenever they wanted, for some reason the name was not appealing at all for me to decide to make it at home.(The recipe is from Allrecipes.com)

we need
for the pie crust
2 1/2 cups flour
1 cup unsalted butter, chilled and cubed
1/2 tsp salt
7 Tbsps ice water
1 Tbsp cider vinegar
for the filling
2 eggs
1 egg yolk
1 cup milk
1 tsp vanilla
2 Tbsps flour
1 tsp salt
2 cups brown sugar

whipping cream, whipped (optional)

To make crust, combine flour, salt and butter in a bowl and knead, until mixture resembles coarse crumbs. Stir water and vinegar in small bowl, pour in dough and continue kneading till smooth. Turn dough onto a surface, pat into a circle, cover and refrigerate for 30 min, or until ready to use.
Preheat oven to 400F. In a bowl, whisk eggs and yolk until frothy. Add milk and vanilla and beat well. Slowly stir in flour, salt and brown sugar, beating until well combined.                                 Layer dough on bottom and sides of a 9 in. pan. Pour mixture into unbaked pie crust and bake for 10 min, then lower temperature to 350F. Continue baking until set, for 35-45 more min. Remove from oven and allow to cool. Slice and serve at room temperature, with whipped cream on the side.
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι αν και ζω στο Μόντρεαλ εδώ και 28 χρόνια, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα ζαχαρόπιτα. Τα παιδιά μου αγόραζαν απ' έξω όποτε ήθελαν, για κάποιο λόγο το όνομα δε μου ήταν καθόλου ελκυστικό για να φτιάξω στο σπίτι.(Η συνταγή είναι από το Allrecipes.com)

χρειαζόμαστε
για τη βάση
2 1/2 φλ. αλεύρι
1 φλ. ανάλατο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
1/2 κ.γ. αλάτι
7 κ.σ. παγωμένο νερό
1 κ.σ. μηλίτη
για τη γέμιση
2 αυγά
1 κρόκο
1 φλ.γάλα
1 κ.γ. βανίλια
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 φλ. καφέ ζάχαρη

κρέμα σαντιγί (προαιρετικά)

Για τη βάση, βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι σ' ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
Βάζουμε το νερό με το μηλίτη σε μικρό μπολ και προσθέτουμε στη ζύμη, συνεχίζοντας το ζύμωμα     μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ' επιφάνεια που μπορούμε να την απλώσουμε σε κύκλο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά η μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Σε μπολ, χτυπάμε τ' αυγά και τον κρόκο καλά. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα με διάμετρο 22 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα στην άψητη βάση.
Ψήνουμε για 10 λεπτά, και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 35-45 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Τεμαχίζουμε και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, με τη χτυπημένη σαντιγί.

13 σχόλια:

  1. Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση αυτής της ιδιαίτερης πίτας.
    Πιστεύω κάτι διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά πρέπει να είναι νόστιμο!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια και η πιτουλα , αλλα και η περιηγηση!
    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο ταξίδι μας πήγε Χαρά μου.
    Και μάλιστα σε μέρος, που μάλλον εμείς δεν θα φτάσουμε ποτέ...
    Να 'σαι καλά.

    Όσο για την ταρτούλα, μου άρεσε ιδιαίτερα η σκέψη του μηλίτη στην βάση της, καθώς έχω φέρει μαζί μου ένα μπουκαλάκι από το τελευταίο ταξίδι μας στην Νορμανδία. Θα την δοκιμάσω σύντομα.

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον γλυκό και θα ήθελα να τη δοκιμάσω. Ευχαριστούμε και για την όμορφη περιήγηση σε μέρη ξένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο το παλιό Μόντρεαλ, θυμίζει λίγο Ευρώπη!
    Συμφωνώ μαζί σου, το όνομα της πίτας δεν σε προδιαθέτει για κάτι νόστιμο αλλά ότι είναι τίγκα στη ζάχαρη. Δεν μας γράφεις αν σου άρεσε τελικά, να τη έχουμε στα υπόψιν;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mookies , παρ' όλο που όπως είπες ακούγεται "τίγκα στη ζάχαρη" είναι πολύ νόστιμη!! Πρέπει να πω ότι τη στριφογύρισα αρκετά, τελικά όμως τη "διέλυσα" εγώ! Πιστεύω ότι θα την ξαναφτιάξω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαχαροπιτα ε? πρωτη φορα το ακουω,και το βλεπω,ωραιο φαινεται παντως,πολυ ομορφα τα μερη που μας εδειξες,πολλα φιλια ,καλη Κυριακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μia Maria πωπωωω στο Μοντρεαλ μενεις!!!????!!!!!Εχω εντυπωσιαστει με την περιηγηση.....αχ γραψε μας και αλλα για το Μοντρεαλ!!!!
    Επισης εχω εντυπωσιαστειμε αυτην την πρωτοτυπη ταρτουλα,πολυ μου αρεσε!!!!Μπραβο σου μπραβο σου!!!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, όταν βλέπω τέτοιες ωραίες φωτογραφίες, πώς να μην ονειρεύομαι ταξίδια και εκδρομές; Ας επικεντρωθώ λοιπόν καλύτερα στο γλυκό, που σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό και δεν έχω ξαναφάει κάτι παρόμοιο. Φαίνεται ωραίο και μου αρέσει η λεπτομέρεια του μηλίτη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι υπεροχα μερη!!!! πολυ ωραιο τομπντρεαλ!! ταξιδεψε μας κι αλλο!!! η ζαχαροπιτα [πολυ ωραια και ιδιατερη!! ευκολα τα υλικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kikitchen and the chef, εγώ δυστυχώς.....Αθήνα! Η συνblogger μου η Χαρά είναι στο Μόντρεαλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kikitchen and the chef, sundayspoon ,
    AgapameAnDolmas ,
    Ετοιμάζω μια ακόμη ανάρτηση με θέμα την Ottawa, οπότε η περιήγηση θα συνεχιστεί..

    Σας ευχαριστούμε όλες, κορίτσια,που περάσατε από το μπλογκοσπιτάκι μας :)

    Thank you for stopping by :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περίεργη πιτα αλλά ως γλυκατζού τη θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή