Το μπουκάλι Metaxa με μέλι που μου ήρθε στο σπίτι, μου φέρνει στο μυαλό τις γιορτές που έρχονται σιγά σιγά και το κοκτέιλ που θα μπορούσα να φτιάξω για κάποια συγκέντρωση εκείνες τις μέρες. Έλα όμως που είμαι και foodblogger (και χοντρή :)), τι να κάνω που το μυαλό μου πάει στα φαγητά και γλυκά.
H καλή μου η Κική λοιπόν, μου είχε φέρει εδώ και καιρό ένα μπουκάλι πετιμέζι και αυτό το καημένο περίμενε υπομονετικά στο ψυγείο, να μου έρθει η όρεξη να το χρησιμοποιήσω. Μέχρι να θυμηθώ να ψάξω τη συνταγή της μαμάς μου για τα αγαπημένα μουστοκούλουρα της Χαράς, είπα να κάνω αυτά τα κεκάκια και να χρησιμοποιήσω και λιγουλάκι από το Metaxa. Μοσχομύρισε το σπίτι, ούτε και εγώ δε φανταζόμουν ότι θα γίνουν τόσο νόστιμα. Εγώ έβαλα αμύγδαλο γιατί είχα τριμμένο που κόντευε να λήξει, μπορούμε να βάλουμε και καρύδι ή φουντούκι, ότι έχουμε.
χρειαζόμαστε
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι πετιμέζι
2 κουταλιές ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλιές Metaxa με μέλι
2/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
1 κουταλιά σουσάμι
Χτυπάμε το λάδι με το πετιμέζι και τη ζάχαρη,προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το metaxa και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε επάνω από το μπολ γιατί αφρίζει. Ρίχνουμε το χυμό και το αλεύρι. Τα χτυπάμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε καλά ένα μαφινοταψί ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα, μέχρι να καλύψουμε τα τρία τέταρτα στις θήκες. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 25 λεπτά περίπου.
The bottle of METAXA with Honey I recently received from their company keeps reminding me of the upcoming holidays, as well as the cocktails I could make for our gatherings those days.
Nevertheless, since I'm a foodblogger (and a chunky one, if I may add :)) my mind keeps shifting towards food and dessert.
My dear Kiki brought me a bottle of grape molasses a while ago, and it has since been patiently waiting in my fridge, until I felt like using it. While looking for my mom's recipe of Xara's favorite molasses cookies, I thought I'd bake these little cakes, and use some of the Metaxa. The house smelled wonderfully, while even I, myself, didn't think they would turn out so delicious.
Although I used my ground almonds that were about to expire, one can use walnuts or hazelnuts, as well.
we need
1/2 cup oil
1 cup grape molasses
2 Tbsps sugar
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp cloves
2 Tbsps Metaxa with honey
2/3 cup orange juice
1 tsp baking soda
2 cups flour
1/2 cup ground almonds
1 Tbsp sesame seeds
Beat oil with molasses and sugar, add cinnamon, cloves and Metaxa and stir. Blend soda and orange juice in a bowl, while stirring, because soda will foam. Add orange juice and flour to molasses, beat everything for 1-2 min, add almonds and stir.
Grease muffin pan or use paper cups and fill 3/4 of each cup with mixture. Top with sesame seeds and bake in preheated oven, at 350F, for about 25 min.
H καλή μου η Κική λοιπόν, μου είχε φέρει εδώ και καιρό ένα μπουκάλι πετιμέζι και αυτό το καημένο περίμενε υπομονετικά στο ψυγείο, να μου έρθει η όρεξη να το χρησιμοποιήσω. Μέχρι να θυμηθώ να ψάξω τη συνταγή της μαμάς μου για τα αγαπημένα μουστοκούλουρα της Χαράς, είπα να κάνω αυτά τα κεκάκια και να χρησιμοποιήσω και λιγουλάκι από το Metaxa. Μοσχομύρισε το σπίτι, ούτε και εγώ δε φανταζόμουν ότι θα γίνουν τόσο νόστιμα. Εγώ έβαλα αμύγδαλο γιατί είχα τριμμένο που κόντευε να λήξει, μπορούμε να βάλουμε και καρύδι ή φουντούκι, ότι έχουμε.
χρειαζόμαστε
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι πετιμέζι
2 κουταλιές ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλιές Metaxa με μέλι
2/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
1 κουταλιά σουσάμι
Χτυπάμε το λάδι με το πετιμέζι και τη ζάχαρη,προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το metaxa και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε επάνω από το μπολ γιατί αφρίζει. Ρίχνουμε το χυμό και το αλεύρι. Τα χτυπάμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε καλά ένα μαφινοταψί ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα, μέχρι να καλύψουμε τα τρία τέταρτα στις θήκες. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 25 λεπτά περίπου.
The bottle of METAXA with Honey I recently received from their company keeps reminding me of the upcoming holidays, as well as the cocktails I could make for our gatherings those days.
Nevertheless, since I'm a foodblogger (and a chunky one, if I may add :)) my mind keeps shifting towards food and dessert.
My dear Kiki brought me a bottle of grape molasses a while ago, and it has since been patiently waiting in my fridge, until I felt like using it. While looking for my mom's recipe of Xara's favorite molasses cookies, I thought I'd bake these little cakes, and use some of the Metaxa. The house smelled wonderfully, while even I, myself, didn't think they would turn out so delicious.
Although I used my ground almonds that were about to expire, one can use walnuts or hazelnuts, as well.
we need
1/2 cup oil
1 cup grape molasses
2 Tbsps sugar
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp cloves
2 Tbsps Metaxa with honey
2/3 cup orange juice
1 tsp baking soda
2 cups flour
1/2 cup ground almonds
1 Tbsp sesame seeds
Beat oil with molasses and sugar, add cinnamon, cloves and Metaxa and stir. Blend soda and orange juice in a bowl, while stirring, because soda will foam. Add orange juice and flour to molasses, beat everything for 1-2 min, add almonds and stir.
Grease muffin pan or use paper cups and fill 3/4 of each cup with mixture. Top with sesame seeds and bake in preheated oven, at 350F, for about 25 min.
Πολύ με άρεσε,ξέρω ότι θα βρω πετιμέζι στη λαϊκή μας, άρα θα τα φτιάξω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που αξιοποίησες το πετιμέζι και το Metaxa! Είδες άμα είσαι food blogger με δημιουργική διάθεση πάντα ανεβασμένη... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα έγιναν ανάρπαστα τα κεκάκια! Κι εγώ θα ήθελα ένα τώρα!
Πολλά φιλάκια!!!
Καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ νόστιμα και μυρωδάτα τα κεκάκια σου Μαρία! Διαφορετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά! Καλή εβδομάδα!
Πολύ όμορφα τα κεκάκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσει πολύ το πετιμέζι!!
Υπέροχα τα πετιμεζένια σου Μαράκι. δείχνουν πολύ λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Βλέπω αξιοποίησες τα υλικά τέλεια! :-*
ΑπάντησηΔιαγραφή(Μαράκι ζητάει λεκτική επαλήθευση. Άλλαξες κάτι;)
Άκυρο. Τον ζητάει όταν δεν έχεις συνδεθεί ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτά τα κεκάκια (με ελληνικό άρωμα) που προσωπικά μου αρέσουν πολύ, δίπλα σε μια κούπα με ελληνικό καφέ και γάλα, Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ ωραία, αυτά τα νηστίσιμα κέικ & μπισκότα που είναι μοσχοβολιστά από κανέλα και μπαχαρικά είναι από τα καλύτερά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο εύρημα αυτό το ποτό, είναι κονιακόμελο δηλαδή! Μια και δεν το έχω πρόχειρο, λέω να βολευτώ με ρακόμελο και μπισκότα για βραδινό :)
Αρωματικα και νηστισιμα! Σουπερ ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!
Φιλιά πολλά!
Ωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πεντανόστιμα κεκάκια είναι αυτά!
Τι φοβερά υλικά!
Αρώματα ζεστά, ένα ιδιαίτερο κονιάκ και πλούσια γεύση!
Εντάξει... λιποθυμώ νυχτιάτικα :)
Hi Xara, at first I thought these were muffins, because it didn't have frosting on them which cupcakes most always do!
ΑπάντησηΔιαγραφήI'm changing my mind about the frosting...lol. They certainly do not need it, so moist, and sweet, love the texture and the color from the molasses...having coffee right now and totally craving it! xoxo
They look delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Μαρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο παλι το μεταξα με μελι τι ειναι...πωπω απο τοτε που μπηκα στον χωρο των φουντ μπλογκερσ εχω μαθει 1002 υλικα...απο σημερα 1003!!!!!
τελεια τα κεκακια σου,μυρωδατα ομορφα και ειμαι σιγουρη οτι ειναι και νοστιμα και ας μην τα δοκιμασα...κοβει εμενα το ματι μου αχαχα!!
φιλιααααα!!!!
Λατρεύω ότι έχει να κάνει με πετιμέζι. Φτιάχνω και δικό μου και έχω πάντα στο σπίτι. Τα κεκάκια είναι καταπληκτικά. Τα έσωσα για το μέλλον. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ιδέα Μαρία και πολύ πολύ νόστιμη!! Αντί για κουλουράκια την επόμενη φορά θα φτιάξω κεκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Μαράκι μου είμαι σίγουρη ότι τα κεκάκια σου μοσχομύρισαν! Δεν είσαι και κοντά να έρθω να πάρω κανένα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνονται εξαιρετικά!! ωραίος συνδυασμός υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ!!
thehealthiercook καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους! Τα κεκάκια με γεύση μουστοκούλουρο είχαν πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία :)
Χαίρομαι που βλέπω συνταγές με πετιμέζι. Εκτός από την γλύκα του μας δίνει και μερικά από τα πολλά θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις ξεκίνησα το blog μου (www.neanikon.gr), και το πετιμέζι αποτελεί σχεδόν το νούμερο ένα γλυκαντικό για τις συνταγές μου. Άρης.