Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

τάρτα με κρέμα λεμονιού/Lemon tart

Λεμονάκι μυρωδάτο και μοσχοβολάει.........οτιδήποτε, χαχα!
Μια τάρτα με κρέμα λεμονιού, νόστιμη και αρωματική! Τι να πω, έχω ακόμα λεμόνια. Η φτωχή μου λεμονιά που μετά δυνατό αέρα το χειμώνα έσπασε στη μέση και έμεινε μισή, συνεχίζει να κάνει το θαύμα της. Καλά, όχι τώρα πια αλλά πριν πολύ λίγο καιρό παίρναμε ακόμα λεμόνια. Συν πολλές σακούλες από συγγενείς και φίλους! Κάναμε λεμονάδα φυσικά, τίποτα πιο δροσιστικό για το καλοκαίρι και κάναμε και αυτές τις ταρτούλες. Η κρέμα λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στις τάρτες αλλά και σε κρέπες, σε τούρτες, σε κέικ ή όπου αλλού θέλουμε!
Η συνταγή για τη βάση βγάζει 5-6 μίνι τάρτες ή μια μεγάλη 25-27 εκ. περίπου. Η κρέμα βγάζει λίγο παραπάνω, μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο, δεν ξέρω για πόσο χρόνο όμως, δεν πρόλαβα να μάθω, φαγώθηκε γρήγορα, χιχιχιχι :)

χρειαζόμαστε
για τη βάση
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ασπράδι αυγού
ξύσμα από ένα λεμόνι
για την κρέμα λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
4 κρόκους αυγών
70 γρ βούτυρο (περίπου 5 κουταλιές)
φουντούκι τριμμένο για διακόσμηση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και κάνουμε τρίμματα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ασπράδι και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε όσο πιο λίγο γίνεται για να μη μας σκληρύνει η ζύμη. Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή με μια ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη και απλώνουμε το φύλλο σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την τρυπάμε σε αρκετά σημεία με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και τους κρόκους. Βάζουμε το μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει. Αφήνουμε να μαγειρευτεί η κρέμα, χτυπώντας το μείγμα συχνά, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι η κρέμα αρχίζει να πήζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια όμορφη κρέμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα τουλάχιστον. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι.
Καλό και χαρούμενο μήνα να έχουμε :)
Today we have a fragrant and delicious lemon tart! What can I say, I still have leftover lemons.. My poor lemon tree, that broke in half due to a bad wind storm last winter, keeps on working wonders.. We still collected lemons till recently, not to mention the bagfuls we've received from friends and relatives!! We naturally made lots of refreshing lemonade for the hot summer days, as well as these tarts!
The lemon curd could also be used in crepes, tortes, cakes or anything else possible!
The crust recipe is good for 5-6 mini tarts or a 10 in. tart (approximately.) There will be a surplus of lemon curd which may be kept in the fridge, I unfortunately can not tell you for how long though, it was consumed pretty fast... lolol :))

we need
for the crust
8 1/3 oz AP flour
3 1/3 oz sugar
pinch of salt
4 oz butter, at room temperature
1 egg white
rind of one lemon
for the lemon curd
1/2 cup sugar
1/3 cup lemon juice
4 egg yolks
2 1/3 oz butter (about 5 Tbsps)
ground hazelnuts (optional)

Blend flour with salt and sugar. Add butter and crumble with fingers. Add lemon rind and egg white and knead. Don't knead too long, to prevent dough from hardening. Cover with plastic wrap and refrigerate for 30 min to 1 hr.
Roll dough out to fit over bottom and sides of a buttered tart pan. Pierce with a fork in several places and bake in preheated oven, at 350F, for about 20 min. Allow to cool.
In a glass bowl, beat sugar with lemon juice and egg yolks. Place bowl over a pot of simmering water. Allow mixture to cook, beating frequently, for about 10 min., or until it starts thickening. Remove from heat and add butter, little by little, while stirring, to obtain a smooth cream. Pour cream into tart shell, cover and let cool for at least 1 hr. Optionally, it can be sprinkled with ground hazelnuts.

12 σχόλια:

  1. καλημέρα!!! τυχερη που εχεις λεμονιά!! λατρευω το λεμονι και ειδικα κρεμα!! υπεροχες οι ταρτες σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαράκι μου γλυκό, τέλεια η φωτογράφιση, τέλεια και η συνταγή. Βέβαια η τριλογία του τέλειου θα ήταν να μπορέσω και να την γευτώ απο τα χεράκια σου !!!!!!!!!!!!!! τι κρίμα που δεν μπορώ, σνιφ σνιφ.

    καλό μήνα και σε φιλώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι, όσες φορές και να φάω τέτοια τάρτα, δεν θα τη χορτάσω! Υπέροχο το χρώμα της, φαντάζομαι και το άρωμά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολλάω με τα λεμονογλυκά, πάει τελείωσε! Και τα ταρτάκια σου δείχνουν άπαιχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα και σ' εσένα Μαρία μου.

    Είναι από τις αγαπημένες γεύσεις η κρέμα λεμονιού και φαίνονται άκρως πετυχημένες οι ταρτούλες σου.

    Εγώ, έχω στημένο έτοιμο χυμό στην κατάψυξη και με βάζεις σε συλλογισμό τέτοια ώρα, να πάω να τον βγάλω...για να προχωρήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι αυτές οι 6 ταρτούλες, με το ζόρι θα φτάνανε για μένα, γιατί δεν θα τις μοιραζόμουν με κανέναν άλλον χα χα χααα
    Καλό μήνα Μαράκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά!
    Ο συνδυασμός της μπισκοτένιας βάσης με την υπόξινη κρέμα είναι απλά λατρεμένος!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήρθε ως τα μέρη μου η μυρωδιά!!!Οτιδήποτε λεμονάτο είναι αδυναμία μεγάλη!Το ίδιο και οι ταρτούλες σου Μαρία μου!Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λεμονάκι μυρωδάτο. Πολύ μου αρέσει στις τάρτες και στα κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια μου!
    Καλό μήνα σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμ μοσχομυρισε λεμονι,υπεροχες οι ταρτιτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή