Bajan fish/ Πικάντικο ψάρι με μυρωδικά Bahan

Hello again, ladies and gentlemen! Open your windows today and get some air fresheners ready! Today we're cooking fish!( I actually boil water with cinnamon and cloves after I cook fish and I find that it helps..) I made this recipe for the first time and , thankfully, my official "testers" said they loved it!
Bahan seasoning comes from Barbados and can be used with all kinds of meat, fish, poultry and game. Add more chili if you like it hot!!!

We need
1,5 lbs (680 gr) haddock or cod, cut in bite-size chunks
2 large carrots
6-8 oz  (180-240 gr)frozen corn kernels
3 Tbsps olive oil
1 yellow bell pepper, cored, seeded, and thinly sliced
1 Tbsp wine vinegar
2/3 cup fish or vegetable stock
1 Tbsp lemon juice
2 Tbsps sherry
1 tsp cornstarch
salt and pepper to taste
fresh herbs and lemon slices, to garnish
Bajan seasoning
1 small onion
3-4 garlic cloves
4-6 scallions
small handful of fresh parsley
1 tsp thyme
1/2 tsp chili powder
1/2 tsp salt
1/2 tsp freshly ground black pepper
2 Tbsps red wine vinegar

In food processor, process ingredients for the Bajan seasoning. Put the fish in a dish, spread with the seasoning to coat evenly. Cover and chill for 30 min.
Cut the carrots into narrow strips. Heat 2 Tbsps of the oil in a wok or a non-stick fryingpan, swirling it around until really hot. Add the fish and stir-fry for 3-4 min. Remove to a bowl and keep warm. Add the remaining oil and stir-fry carrots and corn for 2 min. Add the bell pepper and stir-fry for another min. Return the fish and juices to the wok and stir-fry for 2 min.
Blend the vinegar, stock, lemon juice, sherry,and  salt and pepper with cornstarch. Stir into the wok and boil till thickened. Serve garnished with herbs and lemon. Enjoy the weekend!

Γεια σας και πάλι φίλοι! Σήμερα μαγειρεύουμε ψάρι οπότε ανοίξτε παράθυρα και βάλτε αρωματικά! (Εγώ βράζω νερό με κανέλα και γαρύφαλλα μετά το μαγείρεμα και βρίσκω πως βοηθάει).
Την συνταγή αυτή την έκανα για πρώτη φορά και ευτυχώς άρεσε στους επίσημους "δοκιμαστές μου"!
Το μίγμα μυρωδικών Bahan χρησιμοποιείται πολύ στα Barbados και ταιριάζει σε όλα τα κρέατα, πουλερικά,  ψάρια και κυνήγι. Αν το προτιμάτε πιο καυτερό βάλτε περισσότερο τσίλι!

χρειαζόμαστε
680γρ μπακαλιάρο κομμένο σε μπουκιές
2 μεγάλα καρότα
180-240 γρ καλαμπόκι
3 κουταλιές λάδι
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλιά κόκκινο ξύδι
2/3 φλιτζάνι ζωμός ψαριού ή λαχανικών
1κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιά τσέρυ λικέρ
1 κουταλάκι κόρν φλάουρ
αλάτι-πιπέρι
μείγμα μυρωδικών Bahan
1 μικρό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
4-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι σκόνη τσίλι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές κόκκινο ξύδι

Στο μπλεντεράκι ψιλοκόβουμε τα υλικά για το μίγμα μυρωδικών Bajan. Βάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο και το αλείφουμε με αυτό το μίγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια. Βάζουμε 2 κουταλιές από το λάδι σε ένα wok ή αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά. Προσθέτουμε το ψάρι και το ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Το βγάζουμε σε ένα μπολ και το κρατάμε ζεστό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα καρότα και το καλαμπόκι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε και την πιπεριά και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Βάζουμε το ψάρι με το ζουμί του στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το κορν φλάουρ. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

23 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για μπακαλιάρο και εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς τον θυμόμαστε κυρίως στις εθνικές εορτές, τον τηγανίζουμε και τον συνοδεύουμε με σκορδαλιά!Μ'αρέσει αυτή η μεταμόρφωση που έκανες στον αδικημένο μπακαλιάρο:)))Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μεγάλα πνεύματα συναντούντε??? Αλλη μία πρόταση υπέροχη και ξεφεύγουμε και από τον κλασικό τηγανητό.
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lenia, einai ena apo ta poly agapimena mou psaria kai eftyhws katanalwnetai kai apo tin ypoloipi oikogeneia opws kai nanai.Etsi ehw perithwrio gia peiramatismous..haha..Kalo vrady kai kalo weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Efi, oso perisoteres syntages toso to kalytero! O bakaliaros einai poly nostimo psari kai prosito oikonomika gi'afto axizei na tou dwsoume ti deousa prosohi! Kalo weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. What a delicious fish dish! And a wonderful idea for getting rid of the smell - I am going to do that next time!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ το ψάρι, το λάχανο και το κουνουπίδι τα βράζω στη βεράντα. Έχω ένα μάτι και και εκεί κάνω όλη τη δουλειά. Μου αρέσουν πολύ τα μυρωδικά που έχεις χρησιμοποιήσει. Πρέπει να γίνεται πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι νόστιμη και πικάντικη πρόταση Χαρούλα!!!
    Ο μπακαλιάρος πρέπει να γίνεται σούπερ μαγειρεμένος με τόσες νοστιμιές!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος και πολύ νόστιμος να μαγειρέψουμε το ψάρι.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λατρεύω τα πικάντικα...πολύ ωραία ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. This sounds delicious. With my wife away visiting family I can test out the fish smell removal technique you described.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Katerina, makari na borousa na kanw ki egw to idio alla adynatw logw kairou kai pollwn zwwn kai ptinwn..haha..Kalo sou vrady!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ELENA, s'efharistw! Se genikes grammes ola mou ta fagita einai pikantika(edw diafwnoume me ti Maria)kai prosthetw perisotera baharika ap'oti leei i syntagi(m'exairesi to alati)Kali Kyriaki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Stephen, thank you!I also boil these spices when I expect company, especially in winter time,instead of an air freshener..Have a great Sunday!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. This really sounds delicious. We still have another week of abstinence for Lent here and it is always nice to have a new recipe for fish. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίος τρόπος και γευστικός για ψάρι...Σίγουρα πρέπει να γίνεται και με άλλο ψάρι υποθέτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mary, thank you! In Greece people eat tradionally fish on Palm Sunday, therefore the recipe..Have a good night!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. JK O SKPOYTZAKOS, s'efharistoume gia tis epikaires poiitika ekfrasmenes efhes..Sou efhomaste me ti seira mas na peraseis haroumeno Pasha, panta me ygeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Eva Z., s'efharistoume! Ginetai me opoiodipote megalo psari pou den ehei polla mikra kokkala kai pou borei na kopei se boukies hwris na dialythei! Kali evdomada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή