Τάρτα με σολομό και πράσα / Smoked salmon and leek tart

Άντε φτάνουν τα γλυκάκια πια, (για λίγο φυσικά:) ας γράψουμε και κανένα φαγάκι! Αυτή η συνταγή είναι και των δυο φιλενάδων γιατί εγώ την έχω κάνει παλιότερα με έτοιμο φύλλο αλλά η Χαρά μου έδωσε μια πολύ νόστιμη συνταγή για τάρτα, που περιέχει τυρί κρέμα. Τι καλύτερο λοιπόν για γέμιση με καπνιστό σολομό;
χρειαζόμαστε
(για την τάρτα)
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο
130 γρ τυρί κρέμα
(για τη γέμιση)
200 γρ καπνιστό σολομό σε κομματάκια
2 πράσα σε ροδέλες
200 γρ κρέμα γάλακτος
3 αυγά
1 κουταλιά λάδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
50 γρ. τυρί κρέμα (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι 
 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να γίνει το μίγμα σαν να έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και πλάθουμε τη ζύμη. Την πατάμε με το χέρι να γίνει σαν ένας δίσκος, την τυλίγουμε με ζελατίνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Ακόμη και μετά από τόσες ώρες ήταν αρκετά μαλακή η ζύμη γι αυτό και την έστρωσα στο ταψί με τον αγαπημένο μου τρόπο για άνοιγμα φύλλου.... πατάω τη ζύμη στην ταρτιέρα μέχρι να πάει παντού, χαχα!
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα πράσα με το λάδι και το αλάτι να σοταριστούν για λίγο, ρίχνουμε το κρασί και το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να μείνουν χωρίς υγρό. Ρίχνουμε τον άνηθο και το τυρί κρέμα που είναι εντελώς προαιρετικό. Εγώ το έβαλα επειδή είχε περισσέψει από τη ζύμη για να τελειώσει το πακετάκι των 200 γραμμαρίων και να μη μαζεύω πράγματα στο ψυγείο. Αν το κάνετε με έτοιμο φύλλο δε χρειάζεται καθόλου. Αφήνουμε τα πράσα να κρυώσουν λίγο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη μισή γέμιση στην τάρτα. Απλώνουμε από πάνω τα κομματάκια του σολομού και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 45 λεπτά με μια ώρα, ανάλογα με το φούρνο. Το τελευταίο τέταρτο καλό είναι να σκεπάσουμε την τάρτα με ένα αλουμινόχαρτο ώστε να ψηθεί καλά η ζύμη της τάρτας αλλά μην πάρει πολύ χρώμα η γέμιση.
O.K., enough already with all the sweets (just for a little while, of course:); let's make a meal!
This recipe is a combination of both friends' resources, since I've made it before using a store-bought dough, and this time around Xara suggested a very tasty alternative, that also contains cream cheese. How could we then bypass the opportunity for a filling with smoked salmon?

We need
(for the tart)
1 cup all purpose flour
1/2 tsp salt
1/2 cup cold butter
4 1/2 oz cream cheese
(for the filling)
7 oz smoked salmon, cut up
2 leeks, sliced in rondelles
200ml whipping cream
3 eggs
1 Tbsp olive oil
1 shot of white wine
2 Tbsps water
1 Tbsp dill, chopped
2 oz cream cheese(optional)
salt and pepper to taste

Prepare the dough a day ahead. In bowl, measure flour, salt and butter and mix till crumbly. Add cream cheese and knead dough. Press with your hand to form a disc, wrap in plastic wrap and refrigerate for 12 hours.Even after this long, the dough was quite soft, therefore I used my very favorite way to roll it out...I pressed the dough with my fingers , down the bottom and all around the sides of the tart pan, until it was all covered, haha!
In non stick skillet, add oil and saute leeks seasoned with salt for a few minutes, then add wine and water and let simmer, till leeks are soft and liquid is absorbed. Add dill and second amount of cream cheese.( I ended up using it because I had some leftover from the package I used for the dough , and I don't like things to accumulate in the fridge.) Should you decide to prepare the tart with a store-bought dough, you may skip this step. Allow leeks to cool. In bowl, beat eggs with whipping cream, fold in leeks and season with salt and pepper. Mix well, and spread half the mixture in the tart pan. Scatter salmon evenly  over it and top with remaining leek mixture. Bake in pre-heated oven at 350F(180C) for 45-60 min(depending on your oven) Preferably cover the tart with aluminum foil for the last 15 minutes, to allow the dough to bake fully, without overbaking the filling.

49 σχόλια:

  1. Μαρία αγαπώ τις τάρτες πολύ και θα τη δοκιμάσω.
    Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τυρί κρέμα την κάνω κι εγώ, με έτοιμο φύλλο (η γνωστή τεμπελιά μου:P), από τις πιο νόστιμες τάρτες!!!!!
    Πολλά μπράβο Μαράκι!!
    Παίρνω μεγάλο κομμάτι, γιατί λίγωσα με όλα τα προηγούμενα πεντανόστιμα μπισκοτάκια!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O σολωμός μου αρέσει σε όλες του τις μορφές! Πόσο μάλλον μέσα σε αυτή την υπέροχη τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατη τάρτα, ο καπνιστός σολωμός νοστιμίζει ιδιαίτερα κάθε φαγητό στο οποίο μπαίνει!
    Και η ζύμη με το τυρί κρέμα θα γίνεται πιο πλούσια και γευστική.
    Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όνειρο η τάρτα!Όπως και η αδερφούλα μου η Μανουσίνα λατρεύω κι εγώ τον σολωμό!Και το πράσο με τη γλυκιά του γεύση θα δένει τέλεια!Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθα και σου παίρνω ένα κομμάτι.
    Όχι για μένα αλλά για τον αντρούλη μου χεχεχε
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νοστιμότατη φαίνεται!
    Καταχωρείται στη λίστα με τις συνταγές :)))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπόσχομαι ότι μετά την νηστεία θα την φτιάξω και θα επανέλθω..... Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο σολωμός και ιδιαίτερα ο καπνιστός είναι από τις αδυναμίες μου! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ σε τάρτα όμως! Θα το δοκιμάσω γιατί δείχνει πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεύω τον καπνιστό σολωμό αλλά την τάρτα αυτή δεν την έχω φτιάξει ποτέ... λέω να το κάνω τώρα!!! Προς το παρόν, κερνάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλα μου αρέσουν! Αλλά το ζυμάρι της βάσης θα το δοκιμάσω σύντομα!
    Φιλιά στο δίδυμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξανθή, δοκίμασε την! Και η βάση είναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΝΑ και εγώ σαν και σένα, με τα φύλλα δεν το έχω. Αλλά αυτή τη ζύμη μέχρι και εγώ μπορώ να τη φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεριδούλα θέλω οπωσδήποτε Μαρία μου να μου φύγει η λαχτάρα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίλα σε ευχαριστώ! Και εμένα μου αρέσει πολύ ο σολομός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. The Dark Chef ευχαριστώ! Η ζύμη είναι πράγματι ιδιαίτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Lenia, όλοι είμαστε του σολομού! Αν τη φτιάξετε ελπίζω να σας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Asteri, άμα είναι για τον αντρούλη σου πάρε δύο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Katerina ελπίζω να σας αρέσει! Αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Tante Kiki και ένα και δυο και τρία κομματάκια! Αρκεί να μου δώσεις λίγες αγκιναρούλες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. kitchenStories, σε έψαξα λίγο και είδα ότι έχεις κάνει παρόμοια:) Πάντως η ζύμη πιστεύω θα σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ και εσύ του σολομού; Έλα να γίνουμε πολλοί! Σου κράτησα μεριδούλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θέλω κομμάτι!!!!!!Μετά το Πάσχα θα δρομολογηθεί οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω κόλλημα με τις τάρτες, θα το ξέρεις! Είμαι και του σολομού... Τούτη η ταρτούλα φαίνεται υπέροχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. oh myyy... SOooooooo delicious looking!

    i want to make this!
    thanks for the recipe (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δείχνει πολυ σούπερ και πλούσια! Μ' άρεσε η ζύμη... με το τυρί! Θα την δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Looks fantastic. I would love a tart with all those flavors, especially the salmon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεύσεις που μου αρέσουν πάρα πολύ, θα την δοκιμάσω πολύ σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και ο σολωμός και οι τάρτες μου αρέσουν πολύ
    Σύντομα θα το δοκιμάσω έστω και με έτοιμη ζύμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δεν νομίζω να έχω ξαναδεί ταρτα με σολωμό!

    πολύ καλή δείχνει! καλό βράδυ Μαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εφη, επειδή εγώ δε νηστεύω όλο ξεχνάω και βάζω τέτοιες συνταγές! sorryyyyyy!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Υπέροχο φαίνεται...θα πάρω ένα κομμάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγγελικη Ν και εγώ το ίδιο. Η Χαρά δε, έχει ξετρελαθεί με την τάρτα σου με κρέμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. donkey and the carrot,ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να σου αρέσει. Πάντως είναι πανεύκολη για μένα που δεν το έχω με τις ζύμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Carol @ There's Always Thyme to Cook,thank you and thanks for visiting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Taste Advisor, ευχαριστώ κοριτσάκι! Ελπίζω να σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Νίκη Λ. σε ευχαριστώ! Το λευκό σου γλάσσο είναι καταπληκτικό, όπως όλα φυσικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Afroditi, σε ευχαριστώ! Είναι πολύ νόστιμη! Καλό Σ/Κ σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φιλενάδα τη σημειώνω γιατί όσες συνταγές σου έχω κάνει είναι πολύ καλές! Συν ότι μου αρέσει και το πράσο και ο σολομός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή