Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Τάρτα νηστίσιμη

Καλό μήνα σε όλους εύχομαι!
Σήμερα το φαγητό είναι γενικά δικής μου εμπνεύσεως. Εντάξει, δεν είναι και η αποκάλυψη του αιώνα:))
Απλώς μια φορά που ήθελα να φτιάξω νηστίσιμη πίτσα για τη μαμά μου, σκέφτηκα να βράσω μια πατάτα και να τη χρησιμοποιήσω για βάση πάνω από τη ζύμη. Βγήκε καλή και αποφάσισα να το κάνω και σε τάρτα.

χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι λάδι
2-3 φλιτζάνια αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια

Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αυτή τη ζύμη τη φτιάχνω για πίτσα κανονικά, μόνο που αντί για νερό, συνήθως βάζω γάλα. Η ποσότητα είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, εγώ εδώ έβαλα τα 3/4 και με το υπόλοιπο έκανα μια πρόχειρη καλτσόνε, καθόλου νηστίσιμη!!!!


για τη γέμιση
3 πατάτες
1 πράσο
1 φλιτζάνι αρακά
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι θυμάρι
6 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά κέτσαπ
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2-3 ντομάτες

Λειώνουμε τις πατάτες στο μπλέντερ με 2-3 κουταλιές λάδι. Σε ένα κατσαρολάκι, με το υπόλοιπο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσσο, προσθέτουμε λίγο νερό και ρίχνουμε το καρότο, τον αρακά και το θυμάρι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν και να μείνουν μόνο με το λάδι. Μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικά θέλουμε, θα έβαζα και μανιτάρια αλλά κάποιος δεν τα έτρωγε.
Στρώνουμε την ζύμη σε ένα ταψί και αλείφουμε με το κέτσαπ. Ανακατεύουμε ελαφρά τον πουρέ της πατάτας με τα λαχανικά και την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε πάνω από τη ζύμη. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις στρώνουμε όσο μπορούμε πιο κοντά η μια με την άλλη ώστε να μη μείνει κενό και ξεραθεί στο ψήσιμο η πατάτα.


Όπως φαίνεται στη φωτογραφία εγώ έβαλα τριμμένη ντομάτα αλλά ήτανε πολύ ζουμερή και γι αυτό έριξα και λίγη τριμμένη φρυγανιά στη μέση του ψησίματος για να απορροφήσει λίγο τα υγρά της ντομάτας. Όταν το ξαναφτιάξω θα βάλω ντομάτα σε φέτες, νομίζω είναι καλύτερα.
Ψήνουμε στους 180-190β για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει;-)
Πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει αρκετά για να κόβεται πιο εύκολα. Είναι πολύ νόστιμη και ζεστή και κρύα.

21 σχόλια:

  1. θα την κάνω, σίγουρα!
    ευχαριστούμε :))

    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα, νόστιμη και εφευρετική Big Mama:))
    Με πολλές πολλές νοστιμιές, νηστίσιμες και μή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραια ιδεα μου θυμιζει και κατι σαν πιτσα!!!
    καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει κάτι από άλλη πίτσα!!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω τις τάρτες, αλμυρές και γλυκές!!
    Καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποπο!! Τέλεια μου φαίνεται!!!!!
    θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!

    Καλό μήνα να εχουμε!!!!
    Με το καλό η Ανοιξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ ωραια ιδεα - φαινεται νοστιμοτατη
    ειναι ευκολο να γινεις vegetarian με τετοιες νοστιμιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλο μηνα, νοστιμο και πικαντικο σαν τη μαγειρικη σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O μήνας μπήκε δημιουργικά! Ωραιότατη! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαριλενα ευχαριστώ! Είδες, για εσάς δουλεύω:))Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ, καλό μήνα και σε σένα και σε όλα τα κοριτσάκια της καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pansofix στην πραγματικότητα μπορείς να το πεις και πίτσα. Απλώς αυτή τη φορά του έκανα γέμιση γι αυτό το λέω τάρτα! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή τώρα εμάς μας λείπει το τυράκι αλλά πραγματικά ήταν πεντανόστιμη! Καλό μήνα Ξανθή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίλα μας ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. marian, ελπίζω να σου αρέσει. Καλό μήνα και καλή Άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mediterranean kiwi δεν είμαστε πολύ του κρέατος αλλά και λίγο τυράκι και λίγο σαλαμάκι μέσα, καλό θα ήτανε;-)
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δημιουργία ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελικη ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα, καλό μήνα,
    φαίνεται καλή ιδέα, θα τη δοκιμάσω,
    φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα είπαν άλλες και άλλοι πριν από μένα. Αλλά παράδειγμα προς μίμηση είναι σίγουρα τούτη η συνταγή σου καλή μου Big Mama.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτή την τάρτα, μέρες τη βλέπω και τη ζηλεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή