Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Φαρφάλες με φινόκιο/Farfalle With Fennel

Το φινόκιο όπως έχω ξαναπεί είναι πολύ αγαπημένο μας λαχανικό. Μας αρέσει πολύ η γεύση του και κυρίως το άρωμα του. Φτιάξαμε λοιπόν ζυμαρικά με φινόκιο και αν δε βάλουμε τυράκι, είναι ένα πολύ νόστιμο νηστίσιμο φαγητό.

χρειαζόμαστε

500 γρ ζυμαρικά ( εγώ έβαλα φαρφάλες)
3 φινόκιο
2 φέτες ψωμί του τοστ (50 γρ περίπου) 
1/2 λεμόνι, το χυμό και ξύσμα
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
5 κουταλιές λάδι
αλάτι


Καθαρίζουμε τα φινόκιο και τα κόβουμε σε φέτες. Ξύνουμε και στύβουμε το λεμόνι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τρίβουμε στο μπλέντερ το ψωμί. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο. Το αφαιρούμε και προσθέτουμε τα φινόκιο. Τα ψήνουμε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας ώστε να γίνουν λιγάκι τραγανά. Τα βγάζουμε, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι την ψίχα και τη ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε πάλι το φινόκιο, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και τα αφήνουμε στη φωτιά για ένα δύο λεπτά. 
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό που βράσαμε τις φαρφάλες. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και το ζουμί από τα μακαρόνια. Αν θέλουμε βάζουμε τριμμένο τυράκι και σερβίρουμε.
As I've mentioned before, fennel is our favorite vegetable. We love its taste and especially its aroma.
So here we are, pasta with fennel will be our dish for today.

we need
1 pkg (1 lb- 1 lb 1 oz) pasta (I used farfalle)
3 fennel
2 toast slices (about 2 oz)
juice and rind from 1/2 a lemon
1 garlic clove, finely chopped
1/2 tsp cayenne pepper
5 Tbsps olive oil
salt
grated cheese, to serve

Rinse and slice fennel. Juice lemon and grate peel. Chop garlic and process bread in blender.
In a frying pan, saute garlic in oil. Remove garlic and add fennel, saute for 5 min, stirring until slightly crunchy. Transfer to plate and add bread to pan, saute over medium heat, until golden
Return fennel to pan, add lemon juice and rind, cayenne pepper, salt and saute for 1-2 min.
In the meantime, cook pasta according to package instructions. Strain and reserve 1/2 cup of the water. Stir pasta and reserved water with fennel and sauce. Sprinkle with grated cheese and serve.

22 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Θα δίνει και μια τραγανή αίσθηση το τσιγαρισμένο ψωμί στο πιάτο και θα είναι ωραία αυτή η αντίθεση στην υφή!
    Με τέτοιες συνταγές, χαίρεσαι να νηστεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν έχω φάει ποτέ φινόκιο! να σου πω την αληθεια, ούτε καν ξέρω ποιο ειναι.
    θα το δοκιμάσουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μου αρέσουν τα ζυμαρικά με τα λαχανικά, θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το φινόκιο το βάζω σε φαγητά σε σάλτσες μαζί με κρεμμύδι σε πίτες αλλά έτσι δεν το είχα σκεφτεί.
    Θα σου πρότεινα τη σάλτσα μας με αγκινάρες για φαρφάλες αλλά νομίζω ότι δεν τις τρώει η οικογένεια;;
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή η συνταγή σου, αν και δεν εχω ιδιαίτερη συμπάθεια στο φινόκιο, εδώ πρέπει να δένει όμορφα με τα υπόλοιπα υλικά!
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. big mama το φινόκιο δε το βάζω στο στόμα μου και εδώ το τρώνε πολύ!

    καλό βράδυ
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζυμαρικά να είναι με ότι και αν είναι.
    Ζήτω η νηστεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ έχω ξαναπεί, ότι δεν έχω μαγειρέψει ποτέ φινόκιο! Πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. The Dark Chef, ευχαριστώ! Πραγματικά έγινε πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαριλενα, και εγώ τώρα τελευταία το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ. Είναι σαν ρίζα, υπάρχει τώρα σε όλα τα Σ/Μ και μου θυμίζει ούζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα δοκίμασε το και να που πεις εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξανθή, δυστυχώς οι αγγινάρες είναι από τα λίγα φαγητά που δεν τρώει κανείς εκτός από μένα! Άστα υποφέρω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΝΑ, μου αρέσει πολύ που έχει αυτό το άρωμα που μου θυμίζει ουζερί και παραλία!! Τι να πεις, για τους συνειρμούς του καθενός:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και λοιπόν;E allora, εκεί θα κάνουν και ωραίες σαλάτες με φινόκιο, τι κρίμα που δε το τρως! Αλλά είπαμε, περί ορέξεως......;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αστρο - Συμμορίτες ευχαριστώ, πραγματικά μερικά νηστίσιμα είναι πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kiki από όσο έχω δει ή αρέσει σε κάποιον πολύ ή δεν αρέσει καθόλου! Μια δοκιμή θα σε πείσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μεγαλομαμά μου, υπέροχη η συνταγή σου και πολύ αρωματική!!! Η χαρά του νηστεύσαντα :)))
    Καλό Σ/κ φίλη μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. EYH πραγματικά, με κάτι τέτοιες συνταγές, ας νηστεύαμε κάθε μέρα! Καλό Σ/Κ και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το φινόκιο έχει φοβερή γεύση! Το τρώω συνήθως με ψάρι μα είμαι σίγουρη πως θα είναι νοστιμότατο με τις φαρφάλες.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάγδα, καλώς όρισες. Μου αρέσει πολύ το blog σου. Το φινόκιο με ψάρι δεν το έχω δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ.ΦΙΝΟΚΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΩ.
    ΑΦΗΝΩ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα το πιστεψεις οτι δεν εχω μαγειρεψει ποτε φινοκιο, ενω μου αρεσει πολυ η μυρωδια του?Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή