Έφτιαξα και φέτος τα Πασχαλινά μου κουλουράκια! Ίσως να είναι νωρίς αλλά μια που έχω τη συνήθεια να τα μοιράζω, ήθελα να έχω το χρόνο να το κάνω! Πέρυσι είχα φτιάξει τα αγαπημένα κουλουράκια των παιδικών μου χρόνων, αυτά που πάντα έφτιαχνε η μαμά μου. Όποιος θέλει τα βλέπει εδώ! Οι δικοί μου όμως δε θέλουνε τα κουλουράκια με αμμωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια φτιάχνω αυτά, που έχουν γίνει τα αγαπημένα των παιδιών μου. Τη συνταγή την έχει δώσει μια ελληνίδα γιαγιά απο τον Καναδά στη φίλη Χαρά και νομίζω δε θα ξαναφτιάξω άλλη συνταγή ξανά.
Το πρωτότυπο, νομίζω εγώ, είναι ίσως η κρέμα γάλακτος και η φυτίνη, που δεν ξέρω τι ακριβώς δίνει στα κουλουράκια, πάντως τα κάνει πολύ νόστιμα:))
χρειαζόμαστε για 100-120 περίπου κουλουράκια
6 αβγά
400 γρ ζάχαρη
250ml κρέμα γάλακτος
6 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια βανίλια άρωμα
250 γρ βούτυρο μαλακό
4 κουταλιές φυτίνη *
1300-1400 γρ αλεύρι
1 αβγό
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους,
τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ρίχνουμε τη μπέικιν πάουντερ, τη φυτίνη και τη
βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τη
μαρέγκα και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε σε διάφορα σχεδιάκια, τα πασχαλινά κουλουράκια μας. Αλείφουμε
με αβγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι νερό. Ψήνουμε στους 180β για 20 λεπτά
περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
* Επειδή αυτά τα κουλουράκια φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο, να πω ότι φυτίνη δεν έχω ποτέ στο σπίτι μου και δε θέλω να αγοράσω μόνο για τα κουλούρια...τι να την κάνω μετά.... έχω αντικαταστήσει τη φυτίνη με 4 κουταλάκια ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι τη βάζουν για να είναι τα κουλουράκια πιο αφράτα μέσα. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το ελαιόλαδο.
* Επειδή αυτά τα κουλουράκια φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο, να πω ότι φυτίνη δεν έχω ποτέ στο σπίτι μου και δε θέλω να αγοράσω μόνο για τα κουλούρια...τι να την κάνω μετά.... έχω αντικαταστήσει τη φυτίνη με 4 κουταλάκια ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι τη βάζουν για να είναι τα κουλουράκια πιο αφράτα μέσα. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το ελαιόλαδο.
Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε φίλοι μου!
I may have started making Easter cookies early this year... I just
wanted to make them ahead of time, since I like giving them away. It's
been a while since I've been making these cookies, which have become my
kids' favorite ones. It must be the cream and shortening that make them
different from other recipes, they are really very tasty :))
we need
6 eggs
13 1/3 oz sugar
8 1/3 oz whipping cream
6 tsps baking powder
2 tsps vanilla flavoring
8 1/3 oz butter, softened
4 Tbsps vegetable shortening (the Greek brand I used is called FYTINI)
43 1/3 - 46 2/3 oz flour
1 egg
In a bowl, beat egg whites until soft peaks form. In
another bowl whip cream, then add egg yolks, sugar and butter and
continue beating with a mixer. Add baking powder, vanilla and shortening
while beating, until fluffy. Fold in meringue and flour and stir well.
Knead until dough is soft and pliable.
Knead into ropes and make
various shapes of cookies. Whisk egg with 1 tsp water and brush cookies.
Bake in a preheated oven, at 350F, for about 20 min, until golden
brown.
Have a great Easter week, friends!
Και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!!
Σήμερα είπα μετά απο τη πάστα φλόρα να κάνω τα κουλουράκια της Μπέτης μα ...βαρέθηκα, τώρα διαβάζω αυτά..αύριο θα κάνω οποσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν βλεπω τα πασχαλινα κουλουρακια λεω ποτε να ερθει η κυριακη να τα τσακισω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ θα είναι καταπληκτικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου, με υγεία
Φιλιά
Καλή μεγαλοβδομάδα
ΘΑ παρω κανα δυο σε ευχαριστω!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου! Πρώτη φορά ακούω για κρέμα γάλακτος στα κουλούρια. Η φυτίνη δεν μου κάνει εντυπωση, γιατί τη χρησιμοποιούσαν παλιά πολύ για λίπος. Βέβαια, δεν ξέρω αν είναι παλιά η συνταγή, που πιθανόν δεν είναι (λόγω της κρέμας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχτίδα, ελπίζω να σου αρέσουν! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix, επειδή νηστεύεις ε; Εμείς που δε νηστεύουμε τα τσακίζουμε ήδη!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήmargarita πάρε όσα θέλεις, έχω πολλά....ακόμα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki δε ξέρω και εγώ να σου πω, μια γιαγιά την είχε δώσει πριν χρόνια στη φίλη μου. Από τότε γίνανε τα αγαπημένα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου! Τα έκανες πανέμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓελάω γιατί σκέφτομαι μια γιαγιά (με το μαντήλι και με τα όλα της) που χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος...
πρεπει να τα δοκιμασω1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφαγωτα, και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ ΑΡΕΣΟΥΝ!!!ΚΑΛΗ Μ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Μεγαλοβδομάδα.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!!
Καλό Πάσχα να έχουμε!!!
Kαι του χρόνου και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα η κρέμα κάνει την διαφορά, θα τα φτιάξω φέτος!
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
και του χρόνου!!Κι εγώ δεν ήξερα συνταγή με κρέμα γάλακτος!Αλλά φαίνονται υπέροχα στη φωτογραφία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Αθηνά
Εγώ ξέρω συνταγή για λαμπριάτικα κουλουρια, όπου περιέχουν γιαούρτι γιατί όχι και κρέμα γάλακτος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου, να σαι καλά να μας ξανακεράσεις.
Εσύ τα έκανες νωρίτερα και προλάβατε και δοκιμάσατε! Εμείς, φάτε μάτια ψάρια.....
Φιλάκια :))
Αγγελικη, ευχαριστώ! Μπα δεν ήτανε τέτοια γιαγιά. Ηταν Ελληνοκαναδέζα και αρκετά μοντέρνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος, δοκίμασε τα και ελπίζω να αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία, ευχαριστώ! Καλό Πάσχα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήELENI Καλό Πάσχα σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήpainter ευχαριστώ! Αχ, να ήμουνα στο νησί σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ ευχαριστώ, ελπίζω να σου αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά, ευχαριστώ! Καλό Πάσχα και σε σένα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήEYH, άστα, ευτυχώς που μπήκε η Μεγαλοβδομάδα αλλιώς δε θα προλάβαινα κανένα μέχρι το Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος έφτιαξαν άλλοι για μένα, Πασχαλινά κουλουράκια. Εγώ έκανα μόνον τα λαδοπορτοκαλένια που μου αρέσουν πολύ... οπότε κλέβω κι' ένα από τα δικά σου big mama και σου εύχομαι ολόψυχα με το καλό στην Ανάσταση του Κυρίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου...και του χρόνου...να ξαναμυρισει το σπιτάκι σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή