Πασχαλινά κουλουράκια/Easter Cookies




 
Έφτιαξα και φέτος τα Πασχαλινά μου κουλουράκια! Ίσως να είναι νωρίς αλλά μια που έχω τη συνήθεια να τα μοιράζω, ήθελα να έχω το χρόνο να το κάνω! Πέρυσι είχα φτιάξει τα αγαπημένα κουλουράκια των παιδικών μου χρόνων, αυτά που πάντα έφτιαχνε η μαμά μου. Όποιος θέλει τα βλέπει εδώ! Οι δικοί μου όμως δε θέλουνε τα κουλουράκια με αμμωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια φτιάχνω αυτά, που έχουν γίνει τα αγαπημένα των παιδιών μου. Τη συνταγή την έχει δώσει μια ελληνίδα γιαγιά απο τον Καναδά στη φίλη Χαρά και νομίζω δε θα ξαναφτιάξω άλλη συνταγή ξανά.
Το πρωτότυπο, νομίζω εγώ, είναι ίσως η κρέμα γάλακτος και η φυτίνη, που δεν ξέρω τι ακριβώς δίνει στα κουλουράκια, πάντως τα κάνει πολύ νόστιμα:))

χρειαζόμαστε για 100-120 περίπου κουλουράκια
6 αβγά
400 γρ ζάχαρη
250ml κρέμα γάλακτος
6 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια βανίλια άρωμα
250 γρ βούτυρο μαλακό
4 κουταλιές φυτίνη *
1300-1400 γρ αλεύρι

1 αβγό

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ρίχνουμε τη μπέικιν πάουντερ, τη φυτίνη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σε διάφορα σχεδιάκια, τα πασχαλινά κουλουράκια μας. Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι νερό.  Ψήνουμε στους 180β για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
* Επειδή αυτά τα κουλουράκια φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο, να πω ότι φυτίνη δεν έχω ποτέ στο σπίτι μου και δε θέλω να αγοράσω μόνο για τα κουλούρια...τι να την κάνω μετά.... έχω αντικαταστήσει τη φυτίνη με 4 κουταλάκια ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι τη βάζουν για να είναι τα κουλουράκια πιο αφράτα μέσα. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το ελαιόλαδο.
Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε φίλοι μου!

I may have started making Easter cookies early this year... I just wanted to make them ahead of time, since I like giving them away. It's been a while since I've been making these cookies, which have become my kids' favorite ones. It must be the cream and shortening that make them different from other recipes, they are really very tasty :))

we need
6 eggs
13 1/3 oz sugar
8 1/3 oz whipping cream
6 tsps baking powder
2 tsps vanilla flavoring
8 1/3 oz butter, softened
4 Tbsps vegetable shortening (the Greek brand I used is called FYTINI)
43 1/3 - 46 2/3 oz flour

1 egg

In a bowl, beat egg whites until soft peaks form. In another bowl whip cream, then add egg yolks, sugar and butter and continue beating with a mixer. Add baking powder, vanilla and shortening while beating, until fluffy. Fold in meringue and flour and stir well. Knead until dough is soft and pliable.
Knead into ropes and make various shapes of cookies. Whisk egg with 1 tsp water and brush cookies. Bake in a preheated oven, at 350F, for about 20 min, until golden brown. 
Have a great Easter week, friends!

34 σχόλια:

  1. Σήμερα είπα μετά απο τη πάστα φλόρα να κάνω τα κουλουράκια της Μπέτης μα ...βαρέθηκα, τώρα διαβάζω αυτά..αύριο θα κάνω οποσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν βλεπω τα πασχαλινα κουλουρακια λεω ποτε να ερθει η κυριακη να τα τσακισω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ θα είναι καταπληκτικά!!!!
    Και του χρόνου, με υγεία
    Φιλιά
    Καλή μεγαλοβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ παρω κανα δυο σε ευχαριστω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου! Πρώτη φορά ακούω για κρέμα γάλακτος στα κουλούρια. Η φυτίνη δεν μου κάνει εντυπωση, γιατί τη χρησιμοποιούσαν παλιά πολύ για λίπος. Βέβαια, δεν ξέρω αν είναι παλιά η συνταγή, που πιθανόν δεν είναι (λόγω της κρέμας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχτίδα, ελπίζω να σου αρέσουν! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pansofix, επειδή νηστεύεις ε; Εμείς που δε νηστεύουμε τα τσακίζουμε ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Asteri ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. margarita πάρε όσα θέλεις, έχω πολλά....ακόμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kiki δε ξέρω και εγώ να σου πω, μια γιαγιά την είχε δώσει πριν χρόνια στη φίλη μου. Από τότε γίνανε τα αγαπημένα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και του χρόνου! Τα έκανες πανέμορφα!
    Γελάω γιατί σκέφτομαι μια γιαγιά (με το μαντήλι και με τα όλα της) που χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πρεπει να τα δοκιμασω1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλοφαγωτα, και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και του χρόνου με υγεία.
    Καλή Μεγαλοβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή Μεγαλοβδομάδα!!!
    Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!!

    Καλό Πάσχα να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαι του χρόνου και του χρόνου!!
    Σιγουρα η κρέμα κάνει την διαφορά, θα τα φτιάξω φέτος!
    Καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και του χρόνου!!Κι εγώ δεν ήξερα συνταγή με κρέμα γάλακτος!Αλλά φαίνονται υπέροχα στη φωτογραφία!
    Καλό Πάσχα!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ ξέρω συνταγή για λαμπριάτικα κουλουρια, όπου περιέχουν γιαούρτι γιατί όχι και κρέμα γάλακτος;
    Και του χρόνου, να σαι καλά να μας ξανακεράσεις.
    Εσύ τα έκανες νωρίτερα και προλάβατε και δοκιμάσατε! Εμείς, φάτε μάτια ψάρια.....
    Φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγγελικη, ευχαριστώ! Μπα δεν ήτανε τέτοια γιαγιά. Ηταν Ελληνοκαναδέζα και αρκετά μοντέρνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος, δοκίμασε τα και ελπίζω να αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δημιουργία, ευχαριστώ! Καλό Πάσχα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίνα ευχαριστώ! Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. painter ευχαριστώ! Αχ, να ήμουνα στο νησί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ, ελπίζω να σου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αθηνά, ευχαριστώ! Καλό Πάσχα και σε σένα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. EYH, άστα, ευτυχώς που μπήκε η Μεγαλοβδομάδα αλλιώς δε θα προλάβαινα κανένα μέχρι το Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φέτος έφτιαξαν άλλοι για μένα, Πασχαλινά κουλουράκια. Εγώ έκανα μόνον τα λαδοπορτοκαλένια που μου αρέσουν πολύ... οπότε κλέβω κι' ένα από τα δικά σου big mama και σου εύχομαι ολόψυχα με το καλό στην Ανάσταση του Κυρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και του χρόνου...και του χρόνου...να ξαναμυρισει το σπιτάκι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή