Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

χειμωνιάτικο ογκρατέν/winter roots gratin

For English, scroll down
Καλό μήνα φίλοι μας! Ήρθε και πάλι ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου! Για όλους εμάς που αγαπάμε να μαγειρεύουμε για την οικογένεια και τους φίλους, είναι ο καλύτερος μήνας...και ο πιο κουραστικός φυσικά!
Σας φαίνεται γιορτινό το φαγητό μας σήμερα;  Η οικογένεια στην αρχή είχε αμφιβολίες αλλά στο τέλος όλοι συμφώνησαν ότι είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι γιορτινό ή μη.

χρειαζόμαστε
3 παντζάρια ωμά*
2 μεγάλα καρότα
300 γρ σελινόριζα
4 μέτριες πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
τα φύλλα από ένα κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο
2 κουταλιές βούτυρο
350 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
50 γρ γκούντα τριμμένο
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα λαχανικά. Αν έχουμε το θαυματουργό μαντολίνο, είναι εύκολο αλλιώς προσπαθούμε να τα κόψουμε όσο γίνεται λεπτότερα. Τα βάζουμε όλα σε μπολ με νερό. Τα παντζάρια καλύτερα να τα έχουμε σε άλλο μπολ για να μη γίνουν όλα κόκκινα.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Με λίγο από το βούτυρο βουτυρώνουμε ένα ταψί 23Χ23εκ. περίπου και στο υπόλοιπο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το γάλα, την κρέμα, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το βγάζουμε από το μάτι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα στρώνουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα στρώνουμε έτσι ώστε να υπάρχει εναλλαγή στα χρώματα των λαχανικών.
Ρίχνουμε από πάνω το γάλα με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σκεπάζουμε το ταψί ελαφρά με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190β για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί. Αφήνουμε να "σταθεί" λίγο το φαγητό πριν το σερβίρουμε.
*Αν δε θέλουμε όλο το φαγητό να έχει κόκκινο χρώμα λιγοστεύουμε το παντζάρι.

The most festive month of the year is here again! It's the best month for all of us who love cooking, it is also the most tiring one! This is quite a festive dish, to be made either during the holiday season or any other time throughout the year.

we need
3 raw beets*
2 large carrots
10 oz. celery root
4 medium potatoes
2 onions, finely chopped
leaves from a fresh rosemary branch
2 Tbsps butter
12 oz milk
7 oz whipping cream
1/2 tsp nutmeg
2 oz parmesan, grated
2 oz gouda, grated
salt and pepper, to taste

Slice veggies finely ( Preferably use the mandolin slicer, if you have one). Place them in a bowl with some water. It is best to keep beets in a separate bowl, to prevent them from coloring all other veggies red.
Melt butter in a skillet. Use some of it to butter a 9X9 in pan and saute onions in remaining butter for 2-3 min, until soft. Add rosemary leaves, milk, cream, nutmeg, salt and pepper. Bring to a boil and remove from element. Allow to cool.
Strain veggies and layer in pan, alternating them by color.
Pour milk and onion mixture on top, cover pan loosely with some parchment paper and bake in a preheated oven, at 350F for 30 min. Remove parchment paper, bake for 20 more min, sprinkle with grated cheese and continue baking for another 10 min, until cheese is golden. Let stand for a few min before serving.
* Reduce amount of beets if you don't wish the gratin to have a reddish color all over.

7 σχόλια:

  1. Τα έχω όλα τα λαχανικά στο ψυγείο μου και κάτι τέτοιο σκεφτόμουν να τα κάνω, οπότε μου το έδωσες έτοιμο!!
    Καλημέρα και καλό μήνα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Good morning! that is truly lovely! straight for the Xmas table list! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο συνοδευτικό για ένα χειμωνιάτικο τραπέζι, γιορτινό και μη!
    Καλό βράδυ Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραια η προσθήκη παντζαριου!

    Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο το ογκρατέν σας Μαρία μας και συμφωνώ ότι άνετα αποτελεί συνοδευτικό στον εορταστικό μας μπουφέ!! Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή