For English, scroll down
Να πω πρώτα από όλα, ότι τα κλασικά φαγητά και γλυκά δε μου αρέσει να τα πειράζω. Ενώ....με ξέρετε....μου αρέσει να δοκιμάζω ότι περίεργο ή διαφορετικό, κάποια φαγητά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούν να γίνουν με άλλους τρόπους. Για μένα ας πούμε παστίτσιο με πένες δεν πρέπει να λέγεται παστίτσιο.....(έχω κι εγώ τα κολλήματα μου....τι να κάνουμε; :)
Έτσι και με αυτό το μπακλαβά. Τον βλέπω χρόνια στο αγαπημένο μου βιβλίο με σοκολατένια του Canadian living αλλά δεν έχω αποφασίσει να το φτιάξω. Μα τι να μας πούνε και οι Καναδοί για το μπακλαβά σκεφτόμουνα! Μετά όμως από δυο τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να φτιάξω ένα γλυκό της προκοπής να σας κεράσω, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Και για άλλη μια φορά αυτό το βιβλίο με έβγαλε ασπροπρόσωπη. Το γλυκό είναι υπέροχο, δεν είναι πολύ μελωμένο όπως ο μπακλαβάς (στο βιβλίο είχε ακόμη πιο λίγο σιρόπι...αυτή είναι η μόνη αλλαγή που έκανα), είναι κάτι μεταξύ μπακλαβά και ζουμερής σοκολατόπιτας. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάνς
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι χουρμάδες
180 γρ ψιλοκομμένη κουβερτούρα
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
12 φύλλα κρούστας
150 ml βούτυρο λιωμένο
για το σιρόπι
150 γρ μέλι
50 γρ ζάχαρη
50 ml χυμό πορτοκαλιού
150ml νερό
30 γρ κουβερτούρα λιωμένη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά. Το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τους χουρμάδες, την κουβερτούρα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ και βάζουμε το μισό φύλο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε το άλλο μισό. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο και βάζουμε τέσσερα φύλλα διπλά βουτυρώνοντας ενδιάμεσα, συνολικά δηλαδή έχουμε οκτώ στρώσεις. Απλώνουμε το ένα τρίτο από το μείγμα με τα καρύδια. Απλώνουμε από πάνω δυο φύλλα πάλι χωρισμένα δηλαδή 4 στρώσεις, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Απλώνουμε το άλλο ένα τρίτο από τα καρύδια και βάζουμε άλλα δυο φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα τέσσερα βουτυρωμένα φύλλα διπλά, δηλαδή 8 στρώσεις ακόμα.Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τακτοποιούμε τα φύλλα στις άκρες να είναι ωραία.
Χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι την επιφάνεια διαγώνια, με προσοχή να μη φτάσει στη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει το φύλλο μας χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε με προσοχή κουταλιά κουταλιά το σιρόπι. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και κανουμε γραμμές με τη λιωμένη σοκολάτα.
Σας ευχόμαστε να περάσετε Χαρούμενα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σας!!!
I've read this recipe several times over the years, in my favorite book " Canadian living's best -chocolate", I never made an effort to make it, though...When I finally did, I realized once more how amazing that book is! This dessert is scrumptious, not too syrupy (the original recipe actually called for less syrup, that is the only change I made), it is something in between a baclava and a very moist chocolate pie. I highly recommend it!
we need
2 cups walnuts or pecans, finely chopped
1 cup dates, finely chopped
6 oz baking chocolate, finely chopped
1 Tbsp sugar
2 tsps cinnamon
2 tsps orange rind
12 fillo sheets
5 oz butter, melted
1 oz baking chocolate
for the syrup
5 oz honey
1 2/3 oz sugar
1 2/3 oz orange juice
5 oz water
1 oz baking chocolate, melted
To make syrup, combine honey, orange juice, sugar and water in a pot and simmer for 5-7 min, while stirring. Remove from element and let stand.
In a bowl, combine walnuts, dates, chocolate, sugar, cinnamon and orange rind. Butter bottom and sides of a rectangular pyrex, layer half a fillo sheet, brush with butter and fold remaining half over it. Continue layering fillo in the same manner, that is, four fillo sheets folded in half and buttered in between, eight layers in total. Spread 1/3 of the walnut mixture over fillo. Continue with two more fillo sheets, folded in half and buttered in between, for a total of four layers. Spread 1/3 of the walnut mixture and repeat with two folded fillo sheets. Spread remaining walnut mixture and finish by layering 4 remaining fillo sheets folded in half, for a total of 8 layers. Brush top with butter and cut excess fillo out around the corners.
Using a pointy knife, score baclava surface diagonally, making sure the knife does not cut through the walnut mixture. Bake in a preheated oven, at 350F, for 40-45 min, or until golden.
Once baclava is out of the oven, carefully pour prepared syrup by Tbsps. Let cool and drizzle with melted chocolate.
Best Wishes for a Very Merry Christmas to you and your loved ones!!!
Μέρες τώρα έλεγα να φτιάξω κι εγώ ένα πειραγμένο μπακλαβά αλλά τελικά δεν βγήκε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα με Υγεία και Χιλιόχρονη για τα γενέθλια σου.
Τέλειο γλυκό ότι έλεγα να φτιάξω κάτι παρόμοιο, ευχαριστούμε για την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα, με υγεία και ευτυχία!!
Τελειο φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!
Χαρούμενα Χριστούγεννα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χρονια πολλα και και καλη χρονια με υγεια και χαρες
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά γεμάτα υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται φανταστικό και σίγουρα νόστιμο!! Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτόν τον μπακλαβά ονειρεύομαι να το γευτώ εδώ και έναν χρόνο Μαρία και δεν τον έχω φτιάξει ακόμα. Τώρα που τον έφτιαξες αντιγράφω τη συνταγή και θα τον φτιάξω για την γιορτή μου!! Φανταστικός είναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία και χαρά ο νέος χρόνος!!!
Φιλιά και στις δύο σας!!!
Πολύ διαφορετικη και ενδιαφερουσα εκδοχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο σου!
Καλό μας ξημέρωμα!
Φιλια πολλά :)
Τέλειος μπακλαβάς! Καλή χρονιά με υγεία και όμορφες δημιουργίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα εκδοχή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά. Ευχές για μια υπέροχη Πρωτοχρονιά!!!
Πωωωωωω!!! Μου ανέβηκε το ζάκχαρο και που το είδα!! Καλή Χρονια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEncantadora receta de fiesta me gusta ,feliz año nuevo muchas bendiciones,abrazos
ΑπάντησηΔιαγραφή