Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινό τυρόψωμο με μυρωδικά/Holiday Bread With Cheese And Herbs

For English, scroll down
Οι γιορτινές αναρτήσεις συνεχίζονται. Στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο γιορτινές, είναι φαγητά που μπορούνε να γίνουνε όποτε θέλουμε, απλώς εμείς τώρα τα στολίζουμε και τα βαφτίζουμε γιορτινά :)
Όπως αυτό το εύκολο τυρόψωμο που το κάναμε στεφάνι. Αν και το λέμε τυρόψωμο, τα μυρωδικά είναι που κάνουν όλη τη διαφορά. Είναι τόσο νόστιμο που σίγουρα θα γίνει ένα από τα Χριστουγεννιάτικα αγαπημένα σας. Για εμάς έχει γίνει ήδη!!

χρειαζόμαστε
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ή ένα κουταλάκι ξερό
1 κουταλάκι αλάτι
200 γρ γραβιέρα
400 γρ αλεύρι
20 γρ baking powder
1/3 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη γραβιέρα με τα μυρωδικά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το baking powder το αλάτι και το βούτυρο. Με το μίξερ το χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν τρίμματα. προσθέτουμε το λάδι, το ξινόγαλο και πλάθουμε ελαφρά μια ζύμη. Δε χρειάζεται πολύ πλάσιμο, 5-6 φορές ίσα ίσα να γίνει μια μαλακή ζύμη και να έχουν ενωθεί όλα τα υλικά. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε μέγεθος 30Χ40 εκατοστά περίπου. Απλώνουμε τη γέμιση με το τυρί και τα μυρωδικά αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω γύρω. Με προσοχή τυλίγουμε το ζυμάρι από την πλατιά πλευρά, το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί με την ένωση από κάτω και του δίνουμε το σχήμα του στεφανιού. Αν θέλουμε το βάζουμε σε μια φόρμα κέικ με τρύπα για να έχει στρογγυλό σχήμα. Mε ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στο φύλλο σε απόσταση3 εκ. περίπου. Ανοίγουμε κάθε ένα κομμάτι λίγο και το γυρίζουμε προς τα πάνω, να ακουμπάει στο διπλανό. Αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 30 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Today we continue our Christmas posts. In reality they're not exclusively for the holiday season, they can be made any time throughout the year, we've just decorated them for Christmas.
The bread we have for today is so tasty that will surely become one of your Christmas favorites, as it has already become one of ours!

we need
2 green onions, finely chopped
1 Tbsps fresh basil, finely chopped
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp fresh thyme or 1 tsp dried
1 tsp salt
6 2/3 oz gruyere
13 1/3 oz flour
2/3 oz baking powder
1/3 cup butter
2 Tbsps olive oil
1 cup sour milk
1 egg white, beaten

In a bowl, combine gruyere with herbs. In another bowl, combine flour, baking powder, salt and butter. Beat with mixer until crumbly, add oil and sour milk and knead 5-6 times, just to incorporate all ingredients and obtain a soft dough. On a floured surface, roll dough to a 12X16 rectangle, approximately. Spread gruyere and herb filling over dough, allowing a margin all around.
Carefully start rolling dough from the wider side and place in a greased pan, seam side facing down.
Join two ends together to create a wreath. We could also use a Bundt baking pan to keep the round shape. Using a sharp knife, score dough, leaving 1 1/4 in. spaces between scores. Slightly separate each piece and turn it to make it touch the one next to it.
Brush with egg white and bake in a preheated oven, at 425F, for about 30 min. Sprinkle with parsley, if desired.

14 σχόλια:

  1. Μα τι νόστιμο στεφανάκι!

    Καλή εβδομαδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο τυρόψωμο!!! Φαίνεται τέλειο!!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ γιορτινό στόλισμα ;)
    Ωραίο Μαρία και εύκολο. Μου αρέσουν και τα μυρωδικά και που έχει και ξινόγαλο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω πω, τυρόψωμο υπερπαραγωγή!!! ΄τέλειο φαίνεται!
    φιλιά και καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα Μαρία μου, ένα γιορτινό φαγητό δεν είναι ανάγκη να είναι πολύπλοκο.
    Ακόμα και κάτι απλό αλλά γευστικό και όμορφα διακοσμημένο, μπορεί να είναι ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
    Το τυρόψωμο σου μου φτιάχνει τη διάθεση έτσι όπως το βλέπω!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τι ωραία που το στολισες!
    Πολυ ωραία ιδέα, από ένα καθημερινό σνακ, μέχρι τον γιορτινό μπουφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία χριστουγεννιάτικη ιδέα!
    Δεν υπάρχει πιο "νόστιμο" στόλισμα για το γιορτινό τραπέζι.
    και με υλικά που σχεδόν όλοι αγαπάνε. Πως να μην γίνει αγαπημένο?! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία και γευστική πρόταση Μαρία, ειδικά όταν μιλάμε για τυράκια, πάνω σ' ένα γιορτινό τραπέζι με αγαπημένα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έγινε τέλειο!!! Και ότι πρέπει για το εορταστικό τραπέζι!! Κάθε χρόνο μου δίνετε τις πιο τέλειες ιδέες !!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελειο για τοχριστουγεννιατικο τραπεζι!!!
    Περασα μετα απο πολυ καιρο για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
    Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
    ˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ 🎄˛ ΜΑΓΙΚΑ 🎄˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
    ˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
    ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
    .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
    *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Muy hermosa y exquisita tu corona y pastel de queso una exquisitez,abrazos y que la navidad que espera sea solo de éxitos,abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή