Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Beef Stroganoff/Μοσχάρι Stroganoff

Η συνταγή στα ελληνικά, πιο κάτω
It's already November and we're well into fall :( Even though we try not to think about it, the piles of fallen leaves as well as the single digit temperatures some days tend to send us an obligatory reminder...
Our choice for today was a dish I haven't made in years. When my better half tried it, he said it should be repeated "as soon as possible". My words exactly! It is a very easy and delicious dish, without too many ingredients. The recipe has already been filed under "my favorites" :)

we need
5 Tbsps olive oil, divided
1 lb beef, cut in small cubes
1 medium onion, thinly sliced
10 oz white mushrooms, sliced
2 garlic gloves, minced
2 cups water (or beef broth)
1/2 cup dry red wine
salt and freshly ground pepper, to taste
1 Tbsp flour
1 cup plain Greek yogurt
fresh parsley, to serve

egg noodles

In a large skillet, heat 2 Tbsps olive oil and brown the beef on all sides, over medium-high heat. Transfer meat to a plate and keep warm.
Add 1 Tbsp oil to the skillet and saute the sliced onion for 2-3 min. Add remaining 2 Tbsps oil, mushrooms and garlic and saute for about 5 min.
Return beef to skillet, add wine and stir well. Add water or beef broth, salt and pepper, stir to incorporate and bring to a boil. Cover, lower heat and allow to simmer for about 1 hour.
Uncover skillet, sprinkle 1 Tbsp flour, stir and continue cooking until sauce is reduced and slightly thickened. Finally, stir in the yogurt and cook for 1 more minute.
Serve over broad egg noodles (cooked according to package directions) and garnish with fresh parsley and freshly ground pepper.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Είμαστε πια για τα καλά μέσα στο φθινόπωρο :(  Όσο και να προσπαθούμε να το ξεχάσουμε, τα αμέτρητα πεσμένα φύλλα και η μονοψήφια θερμοκρασία μερικών ημερών μας το θυμίζουν υποχρεωτικά...
Για το ξεκίνημα λοιπόν του νέου μήνα σας έχουμε ένα φαγητό που είχα να κάνω μερικά χρόνια και όταν το δοκίμασε το έτερό μου ήμισυ, δήλωσε ότι πρέπει να επαναληφθεί "λίαν συντόμως". Αυτή ήταν και η δική μου γνώμη! Πολύ εύκολο και γευστικότατο φαγητό, χωρίς πολλά υλικά, καταχωρήθηκε στις αγαπημένες μου συνταγές :)

χρειαζόμαστε
5 κ.σ. ελαιόλαδο
450 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
300 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 φλ. νερό (ή ζωμό κρέατος)
1/2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. Ελληνικό γιαούρτι
φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

χυλοπίτες βρασμένες

Σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Προσθέτουμε 1 ακόμα κ.σ. από το ελαιόλαδο στο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 5 περίπου λεπτά ακόμα.
Επιστρέφουμε το κρέας στο τηγάνι, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στη φωτιά ένα λεπτό πριν το αποσύρουμε.
Σερβίρουμε με χυλοπίτες και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χαρά και καλό μήνα!!!
    Διαχρονικό και πεντανόστιμο το πιάτο σου!!! Άκρως λαχταριστό!! Γεια στα χέρια σου και φαντάζομαι το απολαύσατε!!!
    Φιλιά για καλή εβδομάδα (και σε σένα και στη Μαρία)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πω πω πω πω! μου τρέξανε τα σάλια πρωί πρωί!!!
    καλημέρες και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!!! Πολύ νόστιμα τα συνδύασες Χαρά μου με τις παπαρδέλες!! Πολλέ ευχές για καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mmmm νοστιμο και ωραια ζυμαρικα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ίσως είναι η αγαπημένη μου συνταγή με μοσχαράκι! Πραγματικά λαχταριστό, και πάει τέλεια με τα ζυμαρικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πολύ φινετσάτα και αγαπημένα μου πιάτα!
    Με τέτοια υλικά είναι πεντανόστιμο πραγματικά. Μου αρέσει που έχεις χρησιμοποιήσει γιαουρτάκι, βοηθά στο να γίνει ακόμα πιο νόστιμη η σάλτσα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aγαπημένο φαγητό Χαρά
    Πολύ ωραίο...και οι χυλοπίτες ταιριάζουν πολύ.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο, χειμωνιάτικο φαγητό με πολύ μεστή γεύση! Τέλειο κορίτσια, κρατήστε μου ένα πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρούλα, παρόλο που δεν είμαι πολύ του κρέατος, όταν βλέπω τέτοιες συνταγές που ξεφεύουν από τα συνηθισμένα, προτίθεμαι να δοκιμάσω ;-) Στρογγανώφ λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή