Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

κρεμμυδόπιτα/Onion Pie

For English, scroll down
Η αλήθεια είναι ότι άργησα να αγαπήσω τις κρεμμυδόπιτες. Δεν ξέρω γιατί. Τόσο πολύ κρεμμύδι μαζεμένο... κάτι μου έκανε, ξέρω και εγώ. Από τη στιγμή που δοκίμασα όμως ξετρελάθηκα. Έχω κάνει τάρτες, πίτες, πιτάκια...ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Αυτή την πίτα την έχω γραμμένη σε ένα χαρτί, (τι θα γίνει με αυτά τα χαρτάκια με συνταγές βρε παιδιά, θα τελειώσουμε ποτέ; ) Ούτε ξέρω από πότε ή από που είναι και φυσικά την έχω προσαρμόσει στις δικές μας γεύσεις.
Το χυλό τον κάνω για να γίνει το έτοιμο φύλλο της πίτας από πάνω πιο αφράτο.  Εμένα μου αρέσει πολύ αλλά σε άλλους δεν αρέσει. Φυσικά και είναι νοστιμότατη και χωρίς το χυλό.

χρειαζόμαστε
1 πακέτο φύλλο για πίτες (8 χοντρά φύλλα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
800-850 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 κουταλάκι βαλσαμικό ξύδι
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά χτυπημένα
200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ μυζήθρα τριμμένη
100 γρ γκούντα τριμμένο
1 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
λάδι για τα φύλλα
για το χυλό (προαιρετικά)
3/4 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε όλα τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι ξύδι βαλσαμικό, αλάτι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το γάλα, το θυμάρι, αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 5 από τα φύλα, λαδώνοντας τα ελαφρά. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αφού τα λαδώσουμε. Αν δε θέλουμε να κάνουμε το χυλό, λαδώνουμε καλά την πίτα, και τη χαράζουμε.
Για να κάνουμε το χυλό ανακατεύουμε καλά το λάδι, το νερό και το αλεύρι και απλώνουμε επάνω από την πίτα αφού την έχουμε χαράξει.
Ψήνουμε την πίτα μας στους 200β για μια 45 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδίσει τα φύλλα.
It took me a while to like onion pies, I really don't know why...Maybe because I thought they contained  too many onions... Ever since I tried one though, things changed! I have been baking onion, tarts, onion pies... I just love them!
I topped this one with a mush, to make the top filo fluffier. I really prefer it this way but some people might not like it. It is equally delicious without it.

we need
1 pkg thick filo dough
3 Tbsps olive oil
28 oz onions, thinly sliced
5-6 green onions, finely chopped
1/2 tsp dried thyme
1 tsp balsamic vinegar
1 cup milk
2 eggs, whisked
6 2/3 oz kefalotyri cheese, grated
6 2/3 oz hard ricotta, grated
1 2/3 oz gouda cheese, grated
1 tsp salt
pepper
oil to brush filo
for the mush (optional)
3/4 cup water
1/4 cup olive oil
1/4 cup flour

Heat oil in a deep skillet, add all onions and cook over medium heat, stirring from time to time, for about 10 min, or until soft. Add balsamic vinegar, salt and continue cooking for 2 more min. Add milk, thyme, bring to a boil and remove from element. Let cool slightly.
Blend in eggs, cheese, pepper and stir gently
Brush half of the filo sheets with olive oil and layer over bottom of greased pan. Turn filling into pan and cover with remaining filo, brushing each sheet with oil. If not using mush, brush top filo with olive oil and score.
To make mush, combine olive oil, water and flour well and pour over scored pie.
Bake in preheated oven, at 400F, for 45 min to 1 hr, or until top is golden.

7 σχόλια:

  1. Παρεξηγημένο το κρεμμύδι. Ομως όπου μπαίνει κάνει το φαγητό ένα γλύκισμα, ένα λουκούμι.
    Το λατρεύω το κρεμμύδι σε όποια εκδοχή κι αν το φάω. Πολύ ωραία πίτα και λεπτή, έτσι όπως μου αρεσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχω κανει ποτε κρεμμυδοπιτα... μαλλον ηρθε η ώρα της!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ax και να είχα ένα κομμάτι! Φαίνεται τόσο ζουμερή και τέλεια!!
    Εγώ βάζω και 2 φετούλες καπνιστό μπέικον (ίσα ίσα για την εσανσ του καπνιστού)
    καλημερούδια και φιλούμπες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κρεμμύδι όταν μαγειρεύεται βγάζει όλη του τη γλύκα και μια ωραία καραμελωμένη γεύση που με ενθουσιάζει.
    Κάλλιο αργά παρά ποτέ Μαρία!
    Να σου πω την αλήθεια, στην κρεμμυδόπιτα συνηθίζω να βάζω και λίγο μπέικον, γίνεται πιο βαριά βέβαια, αλλά της ταιριάζει απίστευτα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ παλιά όταν ήμουν μικρή και άρχιζα σιγά-σιγά τα βήματα μου στην μαγειρική, είχα φτιάξει κρεμμυδόπιτα που είχε ξετρελάνει όλους.Με το πέρασμα του χρόνου την ξέχασα αυτήν την πίτα και βλέποντας την δικιά σου που είναι πολύ ωραία, λεπτή και υπέροχη την πεθύμησα πολύ!!
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται τόσο λαχταριστή και ζουμερή!! Και εμένα με φοβίζει το τόσο πολύ κρεμμύδι αλλά αυτή με προκαλεί να την δοκιμάσω!! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην τρομάζεις... μαγειρεμένο είναι πολύ ωραίο το κρεμμύδι. Βγάζει ωραία γλυκα.
    Πολύ ωραία είναι και με τα τυράκια της.
    Ο χυλός από πάνω ωραία ιδέα. Δεν το ήξερα αυτό ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή