Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

ανοιχτή πίτα με κολοκύθια/Zucchini Pie

For English, scroll down
Τι καλοκαιρινός καιρός είναι αυτός! Καθόλου δε θυμίζει Νοέμβριο! Ευκαιρία λοιπόν να βάλουμε αυτή την... λίγο καλοκαιρινή πίτα που παραλίγο να πάει στα αζήτητα ή τουλάχιστον... για του χρόνου. Και είναι κρίμα γιατί είναι εύκολη, νόστιμη, με υλικά συνηθισμένα και τα αγαπημένα μας κολοκυθάκια.
Για μυρωδικό διάλεξα δυόσμο και πραγματικά ταίριαζε υπέροχα στην πίτα μου.

χρειαζόμαστε
1 φύλλο σφολιάτας
500-600 γρ κολοκυθάκια
200 γρ τυρί φέτα
100 γρ γραβιέρα τριμμένη
2 αυγά
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
πιπέρι και λίγο αλάτι
1 κουταλάκι σουσάμι

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρά, τα στύβουμε λίγο με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.  Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κολοκυθάκια,  προσθέτουμε τη φέτα, τη γραβιέρα και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Προσθέτουμε το δυόσμο, πιπερώνουμε (αν θέλουμε βάζουμε και λίγο αλάτι, εγώ δεν το συνηθίζω) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μακρόστενο πυρέξ. Αδειάζουμε τη γέμιση, την ισιώνουμε με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσει η πίτα μας και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
The weather has been amazing, it doesn't feel like November at all! This is why I decided to post this slightly summery pie, which I initially thought I would post next summer...It would have been a shame, since it is very tasty and easy to make, with ingredients easy to find and zucchini that we all love.
Mint was the herb of my choice and it actually was a perfect match for my pie.

we need
1 puff pastry sheet
18-20 oz zucchini
6 2/3 oz feta cheese
3 1/3 gruyere, grated
2 eggs
1 tsp fresh mint, finely chopped
2 tsps olive oil
pepper and a pinch of salt
1 tsp sesame seed

Rinse zucchini and grate coarsely. Place in a colander, add some salt, squeeze lightly and allow to drain. Mash feta with a fork.
Transfer zucchini to a bowl, add feta, gruyere and eggs, lightly beaten. Add mint and pepper (salt as well, if desired, I don't usually add any) and stir to blend.
Layer a greased oblong Pyrex with puff pastry. Turn batter into Pyrex, level surface with a spoon and sprinkle with sesame.
Bake in a preheated oven, at 400F, for about 40 min, or until the pie  has a golden color.                              
                                                                                                                                                

10 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ωχ...ξεχάσαμε το πιο βασικό, χιχι! Ευχαριστούμε για την υπόδειξη :)

      Διαγραφή
  2. Θα αρχίσουμε πάλι τις καλοκαιρινές συνταγές με τέτοιο καιρό.. ;)

    Πολύ ωραία Μαρία. Εχει κανει ωραία κρούστα από πάνω και το σουσάμι δίνει νοστιμιά, που νομίζεις ότι εχει και πάνω φύλλο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, ναι, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για αυτόν τον καιρό!
    Βάζουμε κι ένα ουζάκι από δίπλα και έτοιμοι για μεζεδάκι δίπλα στη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά θυμίζει καλοκαίρι η τάρτα σου Μαρία!
    Και ο δυόσμος ταιριάζει άψογα με το κολοκυθάκι!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγη λαχταριστή πιτούλα θα ήταν ό,τι πρέπει τώρα για πρωινό! Και για χιμώνα και για καλοκαίρι είναι σούπερ!!!
    φιλούμπες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμη και αρωματική η πίτα σου Μαρία μου! Ό,τι πρέπει για τα εορταστικά κρεατοφαγικά τραπεζώματα (να δροσιστεί και λίγο το καλεσμένος !!) Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή