Εντάξει, τίποτα ιδιαίτερο η σπανακόπιτα μου, σίγουρα όλοι φτιάχνετε σπανακόπιτα και πολλές από αυτές είναι πιο όμορφες και πιο νόστιμες. Αυτή όμως είναι η δικιά μου σπανακόπιτα, τη φτιάχνω πολλά πολλά χρόνια, έτσι μας αρέσει, οπότε είπα γιατί να μην τη βάλω; Ξέρω, είναι καλύτερα με χειροποίητο φύλλο, (μακάρι να ήξερα να ανοίξω) άλλοι την κάνουν με φύλλο λεπτό, εγώ όμως την κάνω πάντα με σφολιάτα και έτσι την έχουμε συνηθίσει.
χρειαζόμαστε
600 γρ σπανάκι βρασμένο, σουρωμένο και ψιλοκομμένο
Το άσπρο μέρος από 2 πράσα κομμένο στα δύο και μισά φετάκια
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 αυγά
250 γρ φέτα
2 φύλλα σφολιάτας
αλάτι-πιπέρι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τις 3 κουταλιές από το λάδι με το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όσο γίνεται τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά και τη φέτα και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο μακρόστενο πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο με τη μια κουταλιά λάδι από πάνω και κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 40-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το φύλλο!
There's nothing special about my spinach pie, for sure you all make spinach pie and your recipe might be better and tastier than mine. This is my spinach pie however, I've been making it for many years, it's been adjusted to our taste, so I thought, why shouldn't I post it? I know, it's better with home made dough (I wish I knew how to make it), some make it with fyllo but I always use puffed pastry since we prefer it that way.
we need
20 oz spinach, steamed strained and finely chopped
the white part of two leeks sliced vertically and then in half moons
4-5 green onions, chopped
2 Tbsps dill, finely chopped
4 Tbsps olive oil, divided
3 eggs
8 1/3 oz feta, crumbled
2 puffed pastry sheets
salt and pepper, to taste
In a large pan, saute leeks and green onions in 3 Tbsps of olive oil until soft, about 10 min. Add spinach and let simmer over low heat until most fluid is absorbed. Remove from heat, add dill and let slightly cool for 10 min.
Add feta and eggs, salt and pepper and stir well to combine.
Layer a rectangular Pyrex with one puffed pastry sheet and turn in spinach mixture. Cover with second pastry sheet. Brush surface with remaining 1 Tbsp of olive oil and score into squares. Bake in preheated oven, at 400F, for 40-50 min or until golden!
χρειαζόμαστε
600 γρ σπανάκι βρασμένο, σουρωμένο και ψιλοκομμένο
Το άσπρο μέρος από 2 πράσα κομμένο στα δύο και μισά φετάκια
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 αυγά
250 γρ φέτα
2 φύλλα σφολιάτας
αλάτι-πιπέρι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τις 3 κουταλιές από το λάδι με το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όσο γίνεται τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά και τη φέτα και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο μακρόστενο πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο με τη μια κουταλιά λάδι από πάνω και κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 40-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το φύλλο!
There's nothing special about my spinach pie, for sure you all make spinach pie and your recipe might be better and tastier than mine. This is my spinach pie however, I've been making it for many years, it's been adjusted to our taste, so I thought, why shouldn't I post it? I know, it's better with home made dough (I wish I knew how to make it), some make it with fyllo but I always use puffed pastry since we prefer it that way.
we need
20 oz spinach, steamed strained and finely chopped
the white part of two leeks sliced vertically and then in half moons
4-5 green onions, chopped
2 Tbsps dill, finely chopped
4 Tbsps olive oil, divided
3 eggs
8 1/3 oz feta, crumbled
2 puffed pastry sheets
salt and pepper, to taste
In a large pan, saute leeks and green onions in 3 Tbsps of olive oil until soft, about 10 min. Add spinach and let simmer over low heat until most fluid is absorbed. Remove from heat, add dill and let slightly cool for 10 min.
Add feta and eggs, salt and pepper and stir well to combine.
Layer a rectangular Pyrex with one puffed pastry sheet and turn in spinach mixture. Cover with second pastry sheet. Brush surface with remaining 1 Tbsp of olive oil and score into squares. Bake in preheated oven, at 400F, for 40-50 min or until golden!
Καλημέρα και καλό μήνα Μαρία μου!! Με πέθανες... τη θέλω την πίτα σου!!! Καταπληκτική και η πίτα και η φωτογράφιση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σταθερη αξια! Μια σπανακοπιτα στο μπλογκ επιβαλλεται! Καλημερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου είναι κλασική συνταγή, μας λύνει τα χέρια όταν δεν έχουμε σπιτικό φύλλο,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι είναι τόσο καλομαγειρεμένη, και οι φωτογραφίες τόσο λαχταριστές!!
Καλό μήνα!
Πολύ λαχταριστή !! και εμένα μου αρέσει το κρεμυδάκι και το πράσο!! Πολλά φιλιά και καλή μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ' όλο που έκανα το Σάββατο, ένα κομμάτι (και δυο) θα το απαλλοτρίωνα τώρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαύμα την έκανες με την σφολιάτα!!
Καλό Μήνα!
πολυ καλα εκανες μαρια μου και ανεβασες την δικη σου σπανακοπιτα!!οι συνταγες που ειναι χιλιοφτιαγμενες και πετυχημενες μεσα σε ενα σπιτι νομιζω πρρπεινα διαδιδονται!!!!!!φαιντεταιι τοσοοοο λαχταριστη,μουρλια εινια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλα φιλια!!!!!!
Πολύ εύκολη και νόστιμη Μαρία! Οι σπανακόπιτες μου αρέσουν πολύ! Λέω να φτιάξω κι εγώ αυτές τις μέρες, γιατί περιμένει το σπανάκι στο ψυγείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Καλό μήνα Μάρτη Μαρία μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα όπως και να μου την σερβίρεις την σπανακόπιτα (με φύλλο ψηλό, με φύλλο χοντρό, με φύλλο χειροποίητο, με σφολιάτα, ή με ζύμη κουρού) σου υπόσχομαι πως θα την τιμήσω δεόντως!!!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου έτσι την κάνω κι εγώ (ίσως λίγο περισσότερη φετούλα βάζω), αλλά αντί για σφολιάτα βάζω ζύμη κουρού, μιας και όσο αφορά το άνοιγμα φύλλου, προκομμένη δεν θα με έλεγες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Παρόλο που σήμερα αυτό το φαγητό είχαμε, πολύ τη λιμπίστηκα όταν την είδα στις φωτογραφίες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητάκι! Καλά έκανες και την μοιράστηκες μαζί μας. Με σφολιάτα δεν την έχω κάνει ποτέ.... θα το δοκιμάσω και αυτό!
φιλιά και καλό μήνα!!!
Σταθερή αξια οι πιτουλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που έχει πολύ πλούσια γέμιση!
Λατρευω τη σπανακοτυρόπιτα όπως κι αν ειναι φτιαγμενη, ειτε με σπιτικο φύλλο, είτε με σφολιάτα είτε με φυλλο κρούστας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μηνα και καλό ξημέρωμα :)
I've never made a spinach pie before. It looks beautiful and so delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αγαπημένη μου πίτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι τη φτιάχνει και η μανούλα και είναι πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Μαράκι!
Δεν μπορώ, με πιάνει συγκίνηση βραδιάτικα με το που βλέπω αυτή την τόσο λαχταριστή σπανακόπιτα! ;) Δεν είχα σκεφτεί να βάλω άνηθο... Δίνει πολύ ωραίο άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να είμαι αντικειμενική καθότι λατρεύω κάθε είδος πίτας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σπανακόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου με όποιο φύλλο και αν την φτιάξεις
είναι καταπληκτική. Πολύ μου άρεσε που πρόσθεσες και πράσο.
Σας ευχαριστώ πολύ! Δοκίμασα και με κουρού φύλλο για πρώτη φορά και μας άρεσε πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you all :)