Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Μπακαλιαροκεφτέδες/Cod Fritters

For English Recipe scroll down
Τα σημερινά μπακαλιαροκεφτεδάκια είναι πορτογαλέζικη συνταγή και μια διαφορετική πρόταση για όσους δεν νηστεύουν. Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα παλιό περιοδικό αλλά καλύτερα να μη γράψω ποιο γιατί ήταν όλη λάθος. Τέλος πάντων..βγάλε..βάλε...στο τέλος έγιναν αυτά τα πολύ αρωματικά, και πολύ νόστιμα κεφτεδάκια.

χρειαζόμαστε
300 γρ μπακαλιάρο παστό
300 γρ πατάτες
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
2 αυγά
2 κουταλιές κόκκινο γλυκό κρασί
2 κουταλιές αλεύρι (περίπου)
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη (περίπου)
αλάτι-πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές. Τον βάζουμε να βράζει για 10 λεπτά περίπου. Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τα φλούδια. Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε στο μπλεντεράκι με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους των αυγών και το κρασί. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Με ένα πιρούνι μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα με τις πατάτες. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι με τη φρυγανιά. Ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο φρυγανιά ή και λιγότερη ανάλογα το πόσο πηχτό είναι το μείγμα. Ρίχνουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Παίρνουμε κουταλιές και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.


These cod fritters are based on a Portuguese recipe. With a few changes, I came up with these very fragrant and very tasty fritters.


we need
10 oz salted cod
10 oz potatoes
1/2 cup milk
1/2 cup butter, melted
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
2 eggs
2 Tbsps sweet red wine
2 Tbsps flour (more or less)
2 Tbsps breadcrumbs (approximately)
salt and pepper, to taste
vegetable oil, for frying

Place salted cod in a bowl of water for 24 hrs, changing the water 4-5 times. Transfer cod to a saucepan with some water and boil for about 10 min. Wash potatoes and boil with the peel on in another pot. When they are done, peel and place in a blender along with milk, butter, egg yolks and wine. Beat egg whites to a meringue.
In a bowl, flake cod with a fork and add potato mixture. Add parsley, mint, salt, pepper, flour and breadcrumbs. Depending on how thick the mixture is, more or less flour and breadcrumbs may be needed. Fold in meringue and stir gently to combine all ingredients. Drop by spoonfuls in hot oil and fry until golden brown.

16 σχόλια:

  1. Φοβεροί οι μπακαλιαροκεφτέδες και με κάπως αλλιώτικη συνταγή από τις συνηθισμένες, με το γάλα και το βούτυρο θα έχουν πιο ομαλή γεύση. Επίσης ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το κρασί!
    Α, χτες τσακίσαμε με φίλους το κρεμώδες κοτόπουλό σου με το φινόκιο και το κονιάκ, υπέροχο και άρεσε σε όλους -θα το ξανακάνω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έφη μου! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το κοτοπουλάκι με το φινόκιο!

      Διαγραφή
  2. πολυ ενδιαφερουσα συνταγη μαρια!χαλαρα θα ετρωγα μεχρι να σκασω!!!!μακαρι να βρω χρονο να τους φτιαξω αυτους τους κεφτεδες!!!
    φιλια και καλη εβδομαδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου πω την αλήθεια κι εγώ κάθε χρόνο τον μπακαλιάρο μπακαλιαροκεφτεδάκια τον κάνω, σκέτο δεν τον πολυσυμπαθούνε οι δικοί μου.
    Βάζω μπόλικα μυρωδικά, πατάτα δεν βάζω αλλά πιστεύω θα ταιριάζει και αυτή!
    Γεια στα χεράκια σου Μαράκι!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ε ρε τι θα γινει σε λίγες μέρες... απο τωρα στοκάρω τις σόδες χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία Μαράκι μου, τα είδα και γουργούρισε το στομαχάκι μου! Έρχομαι να με κεράσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πρωτότυπη παραλλαγή με το βούτυρο και το κρασί!
    πολύ ωραίοι φαίνονται!!! και η σκορδαλιά σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Μαράκι!!! με τη σκορδαλιά δίπλα.... τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Πορτογάλοι και οι Βάσκοι ήταν η αιτία της διάδωσης του παστού μπακαλιάρου στην Ευρώπη. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην έχουν ωραίες συνταγές για μπακαλιάρο!! Όσο για την αναφορά σου στην αρτιότητα της αρχικής συνταγής, δεν είσαι η μόνη που την έχεις "πατήσει" από ανακριβείς συνταγές περιοδικών! Από ότι κατάλαβα έφτιαξες την συνταγή από την αρχή, Μαρία μου και καλά έκανες! Γιατί οι μπακαλιαροκεφτέδες δείχνουν νοστιμότατοι και σίγουρα τους απολαύσατε! Ωραία η πρότασή σου, Μαρία!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως κάποια περιοδικά από Κυριακάτικες εφημερίδες είναι ....άστα να πάνε Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  9. Πόσες ιδέες υπάρχουν τελικά για μπιφτέκια και κεφτέδες !! Με λίγη φαντασία και πολλά αρωματικά έχουμε το τέλειο πιάτο !!!
    Ευχαριστούμε για την πρόταση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχοι οι κεφτέδες σου! Αφράτοι και λαχταριστοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίος ο συνδυασμός του μπακαλιάρου με την πατάτα. Και έρχονται και τα υπόλοιπα υλικά και δένουν πολύ όμορφα.
    Και το χρώμα άψογο... αυτή η ροδοψημένη απόχρωση με ενθουσιάζει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσα η εναλλακτική σου πρόταση Μαρία μου!! Και φαίνεται τόσο νόστιμη!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστούμε πολύ! Αν και δεν είμαστε πολύ του ψαριού ως οικογένεια, σε κάτι τέτοια κεφτεδάκια δε λέμε όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή