Τα σημερινά μπακαλιαροκεφτεδάκια είναι πορτογαλέζικη συνταγή και μια διαφορετική πρόταση για όσους δεν νηστεύουν. Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα παλιό περιοδικό αλλά καλύτερα να μη γράψω ποιο γιατί ήταν όλη λάθος. Τέλος πάντων..βγάλε..βάλε...στο τέλος έγιναν αυτά τα πολύ αρωματικά, και πολύ νόστιμα κεφτεδάκια.
χρειαζόμαστε
300 γρ μπακαλιάρο παστό
300 γρ πατάτες
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
2 αυγά
2 κουταλιές κόκκινο γλυκό κρασί
2 κουταλιές αλεύρι (περίπου)
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη (περίπου)
αλάτι-πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές. Τον βάζουμε να βράζει για 10 λεπτά περίπου. Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τα φλούδια. Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε στο μπλεντεράκι με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους των αυγών και το κρασί. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Με ένα πιρούνι μαδάμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα με τις πατάτες. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι με τη φρυγανιά. Ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο φρυγανιά ή και λιγότερη ανάλογα το πόσο πηχτό είναι το μείγμα. Ρίχνουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Παίρνουμε κουταλιές και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
These cod
fritters are based on a Portuguese recipe. With a few changes, I came up with these very fragrant and very tasty fritters.
we need
10 oz salted cod
10 oz potatoes
1/2 cup milk
1/2 cup butter, melted
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
2 eggs
2 Tbsps sweet red wine
2 Tbsps flour (more or less)
2 Tbsps breadcrumbs (approximately)
salt and pepper, to taste
vegetable oil, for frying
Place salted cod in a bowl of water for 24 hrs, changing the water 4-5 times. Transfer cod to a saucepan with some water and boil for about 10 min. Wash potatoes and boil with the peel on in another pot. When they are done, peel and place in a blender along with milk, butter, egg yolks and wine. Beat egg whites to a meringue.
In a bowl, flake cod with a fork and add potato mixture. Add parsley, mint, salt, pepper, flour and breadcrumbs. Depending on how thick the mixture is, more or less flour and breadcrumbs may be needed. Fold in meringue and stir gently to combine all ingredients. Drop by spoonfuls in hot oil and fry until golden brown.
Φοβεροί οι μπακαλιαροκεφτέδες και με κάπως αλλιώτικη συνταγή από τις συνηθισμένες, με το γάλα και το βούτυρο θα έχουν πιο ομαλή γεύση. Επίσης ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το κρασί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, χτες τσακίσαμε με φίλους το κρεμώδες κοτόπουλό σου με το φινόκιο και το κονιάκ, υπέροχο και άρεσε σε όλους -θα το ξανακάνω σίγουρα!
Ευχαριστώ Έφη μου! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το κοτοπουλάκι με το φινόκιο!
Διαγραφήπολυ ενδιαφερουσα συνταγη μαρια!χαλαρα θα ετρωγα μεχρι να σκασω!!!!μακαρι να βρω χρονο να τους φτιαξω αυτους τους κεφτεδες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια και καλη εβδομαδα!!!!!!
Να σου πω την αλήθεια κι εγώ κάθε χρόνο τον μπακαλιάρο μπακαλιαροκεφτεδάκια τον κάνω, σκέτο δεν τον πολυσυμπαθούνε οι δικοί μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω μπόλικα μυρωδικά, πατάτα δεν βάζω αλλά πιστεύω θα ταιριάζει και αυτή!
Γεια στα χεράκια σου Μαράκι!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
ε ρε τι θα γινει σε λίγες μέρες... απο τωρα στοκάρω τις σόδες χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία Μαράκι μου, τα είδα και γουργούρισε το στομαχάκι μου! Έρχομαι να με κεράσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτότυπη παραλλαγή με το βούτυρο και το κρασί!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίοι φαίνονται!!! και η σκορδαλιά σούπερ!!!
πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Μαράκι!!! με τη σκορδαλιά δίπλα.... τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Πορτογάλοι και οι Βάσκοι ήταν η αιτία της διάδωσης του παστού μπακαλιάρου στην Ευρώπη. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην έχουν ωραίες συνταγές για μπακαλιάρο!! Όσο για την αναφορά σου στην αρτιότητα της αρχικής συνταγής, δεν είσαι η μόνη που την έχεις "πατήσει" από ανακριβείς συνταγές περιοδικών! Από ότι κατάλαβα έφτιαξες την συνταγή από την αρχή, Μαρία μου και καλά έκανες! Γιατί οι μπακαλιαροκεφτέδες δείχνουν νοστιμότατοι και σίγουρα τους απολαύσατε! Ωραία η πρότασή σου, Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Κυρίως κάποια περιοδικά από Κυριακάτικες εφημερίδες είναι ....άστα να πάνε Ειρήνη μου!
Διαγραφήπολυ ωραια συνταγη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες ιδέες υπάρχουν τελικά για μπιφτέκια και κεφτέδες !! Με λίγη φαντασία και πολλά αρωματικά έχουμε το τέλειο πιάτο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την πρόταση !!
Υπέροχοι οι κεφτέδες σου! Αφράτοι και λαχταριστοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος ο συνδυασμός του μπακαλιάρου με την πατάτα. Και έρχονται και τα υπόλοιπα υλικά και δένουν πολύ όμορφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το χρώμα άψογο... αυτή η ροδοψημένη απόχρωση με ενθουσιάζει!
Φιλιά
Ενδιαφέρουσα η εναλλακτική σου πρόταση Μαρία μου!! Και φαίνεται τόσο νόστιμη!! Πολλά φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ! Αν και δεν είμαστε πολύ του ψαριού ως οικογένεια, σε κάτι τέτοια κεφτεδάκια δε λέμε όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφή