This was the perfect recipe to use a whole lot of the almonds I had. I believe you'll like it, it's not too sweet even though it's syrupy.
we need
8 eggs
1/2 cup sugar
3 cups ground almonds
2 cups ground rusks
1/4 cup brandy
1 Tbsp cinnamon
1 tsp baking powder
for the syrup
2 1/2 cups sugar
2 cups water
1 cinnamon stick
In a bowl, combine ground almonds with cinnamon and set aside. In a small bowl combine ground rusks and baking powder.
In two bowls, separate egg yolks from whites.Beat whites to a meringue. Beat egg yolks with sugar.
While beating with hand mixer, add brandy and ground almonds to egg yolks. Fold in some meringue and some bread crumbs, alternating until all done. Stir gently and turn into greased cake pan.
Bake in preheated oven, at 350F, for about 30 min.
In the meantime, combine all syrup ingredients in a pot and boil for 5 min.
As soon as cake is brought out of the oven, pour hot syrup and set aside until syrup is absorbed.
When cool, cut cake in diamond shapes and serve.
Η σημερινή συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Σκούρα. Ήταν η τέλεια συνταγή να χρησιμοποιήσω μερικά από τα αμύγδαλα που είχα. Πιστεύω ότι θα σας αρέσει, γιατί ακόμα και με το σιρόπι δεν είναι πολύ γλυκιά.
χρειαζόμαστε
8 αυγά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 φλ. αμυγδαλόψιχα
2 φλ. τριμμένες φρυγανιές
1/4 φλ. κονιάκ
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. baking powder
για το σιρόπι
2 1/2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα και την κανέλα σ' ένα μπολ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις τριμμένες φρυγανιές και τη baking powder σ' ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε.
Σε δυο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο ένα χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, στο άλλο χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα των κρόκων, τους προσθέτουμε το κονιάκ και την αμυγδαλόψιχα.
Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα και λίγη φρυγανιά εναλλακτικά, μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Όταν απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει, χαράζουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια και σερβίρουμε.
Η σημερινή συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Σκούρα. Ήταν η τέλεια συνταγή να χρησιμοποιήσω μερικά από τα αμύγδαλα που είχα. Πιστεύω ότι θα σας αρέσει, γιατί ακόμα και με το σιρόπι δεν είναι πολύ γλυκιά.
χρειαζόμαστε
8 αυγά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 φλ. αμυγδαλόψιχα
2 φλ. τριμμένες φρυγανιές
1/4 φλ. κονιάκ
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. baking powder
για το σιρόπι
2 1/2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα και την κανέλα σ' ένα μπολ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις τριμμένες φρυγανιές και τη baking powder σ' ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε.
Σε δυο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο ένα χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, στο άλλο χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα των κρόκων, τους προσθέτουμε το κονιάκ και την αμυγδαλόψιχα.
Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα και λίγη φρυγανιά εναλλακτικά, μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Όταν απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει, χαράζουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλημέρα Χαρά μου!! Ακούγεται τέλεια !! Και νηστίσιμη !! Πρέπει να αγοράσω αμύγδαλα...Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαρα μας γλυκανες με το υπεροχο γλυκακι σουμμου αρεσε που ειπες οτι παρ ολο που ειναι σιριοπιαστο δεν ειναι τοσο γλυκο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλλα!!!
Μας αρέσει, μας αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ που δεν νηστεύω και είμαι ..... large, θα βάλω και μια μπάλα παγωτό από δίπλα!
Φιλιά!
Και σιροπιασμένη και αμυγδαλόπιτα??? Δικό μου όλο το ταψί!! Χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι και μακριά να μας κεράσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημεροκαλησπέρες!!
Αγαπημένο γλυκό, πολύ ωραία συνταγή, δεν θα έλεγα όχι σε ένα τέτοιο λαχταριστό κομμάτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά Χαρά μου!!
Αυτά τα γλυκά, τα πιο κλασικά, είναι υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά, με ωραία υλικά και σίγουρο αποτέλεσμα.
Η πίτα σου μου ταιριάζει θαυμάσια με τον καιρό και με μια κούπα ζεστού καφέ.
Φιλιά
Καλησπέρα !! Στη δεύτερη φωτό φαίνεται super λαχταριστή :-) Η κανέλα θα δίνει πολύ άρωμα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η κανέλα με το σιροπάκι, πόσο ταιριαστό ζευγάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση. Θα το τσίμπαγα ένα κομματάκι με τον καφέ μου ευχαρίστως!
Looks delicious :) M&MFASHIONBITES mmfashionbites.blogspot.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήI love anything with cinnamon - this looks terrific.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχα που είναι αυτά τα κλασσικά σιροπιαστά γλυκά!! Διαχρονική αξία που δεν ξεπερνιέται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
υπέροχο μυρωδάτο γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαποθηκεύεται για τη νηστεία!!
καλό σ/κ!
Πολύ ωραία η αμυγδαλόπιτά σου Χαρά μου!!! Υπέροχη και σιροπιασμένη ...μούρλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
καλημερα!!! τελεια!!! σαν σαμαλι φαινεται!!! θα την δοκιμασω σιγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερη η συνταγή με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά! Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψω, αποθηκεύεται για περαιτέρω χρήση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Thank you friends :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια :))