Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Syrupy Almond Cake/Σιροπιασμένη Αμυγδαλόπιτα

This was the perfect recipe to use a whole lot of the almonds I had. I believe you'll like it, it's not too sweet even though it's syrupy.

we need
8 eggs
1/2 cup sugar
3 cups ground almonds
2 cups ground rusks
1/4 cup brandy
1 Tbsp cinnamon
1 tsp baking powder
for the syrup
2 1/2 cups sugar
2 cups water
1 cinnamon stick

In a bowl, combine ground almonds with cinnamon and set aside. In a small bowl combine ground rusks and baking powder.
In two bowls, separate egg yolks from whites.Beat whites to a meringue. Beat egg yolks with sugar.
While beating with hand mixer, add brandy and ground almonds to egg yolks. Fold in some meringue and some bread crumbs, alternating until all done. Stir gently and turn into greased cake pan.
Bake in preheated oven, at 350F, for about 30 min.
In the meantime, combine all syrup ingredients in a pot and boil for 5 min.
As soon as cake is brought out of the oven, pour hot syrup and set aside until syrup is absorbed.
When cool, cut cake in diamond shapes and serve.
Η σημερινή συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Σκούρα. Ήταν η τέλεια συνταγή να χρησιμοποιήσω μερικά από τα αμύγδαλα που είχα. Πιστεύω ότι θα σας αρέσει, γιατί ακόμα και με το σιρόπι δεν είναι πολύ γλυκιά.

χρειαζόμαστε
8 αυγά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 φλ. αμυγδαλόψιχα
2 φλ. τριμμένες φρυγανιές
1/4 φλ. κονιάκ
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. baking powder
για το σιρόπι
2 1/2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα και την κανέλα σ' ένα μπολ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τις τριμμένες φρυγανιές και τη baking powder σ' ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε.
Σε δυο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο ένα χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, στο άλλο χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα των κρόκων, τους προσθέτουμε το κονιάκ και την αμυγδαλόψιχα.
Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα και λίγη φρυγανιά εναλλακτικά, μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Όταν απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει, χαράζουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χαρά μου!! Ακούγεται τέλεια !! Και νηστίσιμη !! Πρέπει να αγοράσω αμύγδαλα...Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαρα μας γλυκανες με το υπεροχο γλυκακι σουμμου αρεσε που ειπες οτι παρ ολο που ειναι σιριοπιαστο δεν ειναι τοσο γλυκο!!!!
    φιλια πολλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας αρέσει, μας αρέσει!
    Εγώ που δεν νηστεύω και είμαι ..... large, θα βάλω και μια μπάλα παγωτό από δίπλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σιροπιασμένη και αμυγδαλόπιτα??? Δικό μου όλο το ταψί!! Χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι και μακριά να μας κεράσεις!!
    Καλημεροκαλησπέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο γλυκό, πολύ ωραία συνταγή, δεν θα έλεγα όχι σε ένα τέτοιο λαχταριστό κομμάτι!!
    Πολλά φιλιά Χαρά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα γλυκά, τα πιο κλασικά, είναι υπέροχα!
    Απλά, με ωραία υλικά και σίγουρο αποτέλεσμα.
    Η πίτα σου μου ταιριάζει θαυμάσια με τον καιρό και με μια κούπα ζεστού καφέ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα !! Στη δεύτερη φωτό φαίνεται super λαχταριστή :-) Η κανέλα θα δίνει πολύ άρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η κανέλα με το σιροπάκι, πόσο ταιριαστό ζευγάρι.
    Πολύ ωραία πρόταση. Θα το τσίμπαγα ένα κομματάκι με τον καφέ μου ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Looks delicious :) M&MFASHIONBITES mmfashionbites.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I love anything with cinnamon - this looks terrific.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι υπέροχα που είναι αυτά τα κλασσικά σιροπιαστά γλυκά!! Διαχρονική αξία που δεν ξεπερνιέται!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. υπέροχο μυρωδάτο γλυκάκι!!!
    αποθηκεύεται για τη νηστεία!!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία η αμυγδαλόπιτά σου Χαρά μου!!! Υπέροχη και σιροπιασμένη ...μούρλια!!!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλημερα!!! τελεια!!! σαν σαμαλι φαινεται!!! θα την δοκιμασω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά! Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψω, αποθηκεύεται για περαιτέρω χρήση!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Thank you friends :))

    Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή