Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Νηστίσιμο γλυκό με χυμό εσπεριδοειδών/ Layered Citrus Dessert

Ένα πολύ εύκολο και νηστίσιμο γλυκό, όλο άρωμα σας έχουμε σήμερα. Την ιδέα την έχω από ένα πολύ, πολύ, πολύ παλιό Gourmet απλώς έχω αλλάξει τις ποσότητες γιατί ήταν λίγο υπερβολικές για μένα. Είναι ότι πρέπει για την Καθαρή Δευτέρα μετά το φαγοπότι αλλά και για όλες τις μέρες της νηστείας. Η ποσότητα στη ζάχαρη είναι υποκειμενική, ανάλογα με το πόσο γλυκό ή ξινούτσικο το θέλουμε το γλυκό μας. Η φόρμα που χρησιμοποίησα είναι η γνωστή πλαστική φόρμα για ζελέ που πιστεύω οι περισσότεροι έχουμε από τη μαμά μας.

χρειαζόμαστε
500 γρ χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
50 γρ νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
80 γρ ζάχαρη
40 γρ corn flour
150 γρ χυμό από φρέσκο λεμόνι
150 γρ νερό
ξύσμα από ένα λεμόνι
150 γρ ζάχαρη
30 γρ corn flour
500 γρ χυμό από φρέσκα μανταρίνια
50 γρ νερό
ξύσμα από δυο μανταρίνια
80 γρ ζάχαρη
40 γρ corn flour
2-3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκαλιού
1 κουταλιά τριμμένο καρύδι

Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το corn flour με το νερό. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το διαλυμένο corn flour και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα και να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στη φόρμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού με τον ίδιο τρόπο ανακατεύοντας με το λεμόνι και τα 100 γρ νερό. Στρώνουμε και την κρέμα λεμονιού στη φόρμα και κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χυμό από τα μανταρίνια. Αδειάζουμε και την κρέμα μανταρινιού στη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο σκεπασμένη και την αφήνουμε αρκετές ώρες. Όταν είναι να σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και στολίζουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι που έχουμε ελαφρά αραιώσει με λίγο νερό και τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Καλά κούλουμα και καλά να περάσετε φίλοι μας!

Α very easy, very fragrant dessert  for today, dear friends! The sugar quantity can be adjusted according to your taste buds, depending on how sweet or how sour you prefer it. You' ll need a Jello mold for this one!

we need

1 lb 1 oz fresh orange juice
1 2/3 oz water
rind of one orange
2 2/3 oz sugar
1 2/3 oz corn flour
5 oz fresh lemon juice
5 oz water, divided
rind of one lemon
5 oz sugar
1 oz corn flour
1 lb 1 oz fresh tangerine juice
1 2/3 oz water
rind of two tangerines
1 2/3 oz corn flour
2 2/3 oz sugar
2-3 Tbsps orange jam
1 Tbsp ground walnuts

Combine first amount of corn flour and water in a cup. Turn orange juice, orange rind and sugar in a small pot and bring to a boil. As soon as it does, add diluted corn flour and stir vigorously until it thickens. Retrieve from the stove and pour into mold. Allow to cool slightly, then prepare the lemon cream, this time mixing the lemon juice with 3,5 oz water. Dilute corn flour in remaining 1,5 oz water and repeat as with orange. Pour lemon cream over orange cream, then proceed to make tangerine cream, the same way. Pour tangerine cream over lemon cream and allow to cool. Cover and refrigerate for several hours.
When ready, flip mold onto serving plate and decorate with orange jam (diluted with some water) and ground walnuts.

17 σχόλια:

  1. Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελαφρύ, δροσερό και πολύ αρωματικό το γλυκάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά και καλή σαρακοστή!!
    Είχα φτιάξει πρόπερσι ένα ανάλογο που έχει και φρούτα μέσα.
    Η διχρωμία πάντα μου αρέσει
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιδανικό για μετά το φαγοπότι που κάνουμε σήμερα!Δροσερό και νόστιμο πολύ!Η εμφάνιση του επίσης εντυπωσιακή! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κολλησα με το look του γλυκού... πολύ στυλάτο χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντυπωσιακότατο το νηστίσιμο γλυκάκι σου Μαράκι μου!
    Φιλάκια, καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο γλυκό, την έχω κι εγώ κάπου αυτή τη συνταγή και αν δεν απατώμαι πρέπει να είναι του Παρλιάρου.
    Αν στη θέση της ζάχαρης βάλεις και στέβια είναι ό,τι πρέπει και για δίαιτα εκτός από νηστεία.
    Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Precioso postre te ha quedado de lujo,abrazos y saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Σαρακοστή κορίτσια!!!
    Υπέροχο το γλυκό σου Μαρία μου και θα το υιοθετήσω γιατί είναι ελαφρύ, δροσερό, φρουτένιο και με λίγες θερμίδες!!! Με άλλα λόγια τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δροσιστικό, ευπαρουσίαστο και αρωματικό το γλυκάκι!
    Καλή Σαρακοστή!
    lenia
    http://theveggiesisters.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιότατο με τις "στρώσεις" του που γυαλίζουν και σε κάνουν να θέλεις να τις δαγκώσεις!
    Καλή Σαρακοστή να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mαράκι μου χρόνια πολλά !!! με εφερε η εντυπωσιακή παρουσία του γλυκού σου και με έχει κάνει να κοιτάω την οθόνη σαν χαζή !!! τέεεελειο το γλυκό σου !! δεν σε πειράζει να πάρω 2-3 κομμάτια !!! ευχαριστούμε για τη συνταγή !!! φιλια πολλά πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ εμφανίσιμο γλυκό, ελαφρύ και πολύ αρωματικό.
    Μου αρέσει η εναλλαγή στρωμάτων και χρωμάτων!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από εμφάνιση σκίζει Μαρία.
    Πολύ ωραίο φαίνεται και σίγουρα είναι πολύ δροσιστικό. Οτι πρέπει μετά από ένα γευμα
    Τέλειο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι όμορφο και χαρούμενο χρώμα έχει!!! Ελαφρύ και δροσερό τέλειο μετά από φαγοπότι! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή