Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Lamb Meatballs with Potatoes and Spicy Yogurt Sauce/Αρνίσια Κεφτεδάκια με Πατάτες και Πικάντικο Γιαούρτι

We don't really eat a lot of lamb but we do have the occasional craving.. This time I opted for something spicier than usual, so I found this recipe, changed a couple of things and made a very tasty meal, fairly quickly and with no left overs...

we need
for the meatballs
2 lbs ground lamb
1/2 cup bread crumbs
2 eggs
2 tsps salt
1/2 tsp pepper
1 tsp. cumin, ground
1 tsp. coriander powder
4 cloves garlic, minced
1 Tbsp vinegar
2 Tbsps dried mint, crushed
1/4 tsp cayenne pepper
vegetable oil, for frying
for the yogurt sauce
2 cups no fat Greek yogurt
2 tsps ground cumin
2 tsps coriander powder
2 tsps garlic powder
1/4 tsp cayenne pepper
1/2 tsp salt
for the potatoes
2 lbs small potatoes, well rinsed and halved
salt, pepper, garlic salt and oregano, to taste

(I started with the yogurt sauce, which would require time in the fridge) In a medium bowl, mix all yogurt sauce ingredients well to combine, cover and refrigerate, at least until everything else is finished.
In a large bowl, mix ground lamb, bread crumbs, eggs, vinegar, spices and herbs together. Knead well and let stand for a few min. Shape into medium meatballs.
Heat vegetable oil in a large frying pan and fry meatballs, until they obtain a nice color. Remove from pan with a slotted spoon and keep warm.
Season small potatoes(don't peel). Carefully turn into pan and fry until crispy on the outside, yet tender on the inside. Remove from pan with a slotted spoon and serve with meatballs and spicy yogurt.
Δεν τρώμε αρνί πολύ συχνά, που και που όμως μας πιάνει μια λιγούρα.. Αυτή τη φορά ήθελα κάτι πιο πικάντικο από το συνηθισμένο, κι έτσι βρήκα αυτή τη συνταγή, άλλαξα μερικά πράγματα και κατέληξα σ' ένα πολύ νόστιμο και σχετικά γρήγορο γεύμα, από το οποίο δεν έμεινε τίποτα!

χρειαζόμαστε
για τα κεφτεδάκια
1 κιλό αρνίσιο κιμά
1/2 φλ.φρυγανιά τριμμένη
2 αυγά
2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. σκόνη κύμινου
1 κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο, τριμμένο
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
λάδι για τηγάνισμα
για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 φλ. άπαχο γιαούρτι σακούλας
2 κ.γ. σκόνη κύμινου
2 κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. αλάτι
για τις πατατούλες
2 κιλά μικρές πατάτες, καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση
αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και ρίγανη

(Ξεκίνησα με το γιαούρτι που χρειάζεται να μείνει λίγο στο ψυγείο) Σ' ένα μέτριο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο, για όση ώρα χρειάζεται να τελειώσουμε το φαγητό.
Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τ'αυγά, το ξύδι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε " να ξεκουραστεί " για μερικά λεπτά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
Σ' ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και διατηρούμε ζεστά.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατατούλες, τους προσθέτουμε σκόνη σκόρδου και ρίγανη και τις τηγανίζουμε. Όταν είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε με τα κεφτεδάκια και το γιαούρτι.

17 σχόλια:

  1. τι ειπες τωρα!! μερακληδικο φαι!! εγω στον κιμα θα εβαζα μισο χοιρινο μισο αρνι γτ το αρνι δν μου πολυαρεσει.... το γιαουρτι ειναι η καλυτερη σαλτσα για τον κεφτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αυτό το φαγάκι θα το τσάκιζα ευχαρίστως, είναι απολύτως του γούστου μου!
    Καλή βδομάδα κοριτσάκια, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρά το παράπονο μου είναι ότι δύσκολα θα βρω κιμά αρνίσιο, εκτός και αν αγοράσω κρέας και το κόψω μόνη μου. Λατρεμένα κεφτεδάκια.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιο φαγητο,ειναι πολυ μεσα στις προτιμησεις μου ,καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερά τα κεφτεδάκια Χαρά, για τους πολύ μερακλήδες! Το γιαούρτι τα δροσίζει πολύ ωραία, είναι το τέλειο συνοδευτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την σος ζηλεψα περισσότερο απ ολα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερό φαγάκι!
    Πικάντικο, σπιρτόζικο και χορταστικό!
    Η σάλτσα με το γιαουρτάκι ταιριάζει υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστικό φαγητο!!!!!!!!!!!!!!!
    Τρελαίνομαι για κεφτεδάκια και μάλιστα από αρνίσιο κιμά που λατρεύω!!! Αν υπάρχουν και οι τηγανιτές πατάτες δίπλα... ε, τότε με σκοτώνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβερή συνταγή και φανταστικό φαγητό!!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα πιο νόστιμα και χορταστικά φαγάκια Χαρά μου!!!!! Καταπληκτική και η σος γιαουρτιού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά έτσι μου έρχεται να απλώσω το χέρι και να αρπάξω όλο το πιάτο! Τόσο λαχταριστοί δείχνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Se ven increìble sus albòndigas y la salsa magnìfica,saludos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαρά μου δε θα άφηνα ούτε ένα αν τα είχα μπροστά μου, δείχνουν καταπληκτικά!!!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχω μια αδυναμία στα κεφτεδάκια!!! Τι να σου πω...έκανες και αυτή τη σος γιαουρτιού που είναι θαύμα μαζί τους!Καταπληκτικά! Μια γαβάθα να έχω από αυτά δεν μου φτάνουν!Πείνασα βρε παιδί μου πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πόσο μερακλίδικο πιάτο μας ετοίμασες σήμερα...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. They look so delicious & I am really loving that sauce.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Xara, I copied your lamb meatball recipe...love it! Do want to make it soon! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή