Στο δεύτερο Food4Good λοιπόν, οι bloggers που βοηθήσαμε είχαμε και τα τυχερά μας. Μια ολόκληρη τσάντα με καλούδια από το Μακεδονικό χαλβά!
Ομολογώ πως δεν τα έχω και πολύ καλά με τα νηστίσιμα, οπότε πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν είδα ότι υπάρχουν τόσα είδη σε ταχίνι. Το ταχίνι με πορτοκάλι το φυλάω, για να φτιάξω τον κορμό που έφτιαξαν η Αθηνά και Μάριον. Με το ταχίνι με μέλι, έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο σάμαλι. Και έπεται συνέχεια....
χρειαζόμαστε
1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ταχίνι με μέλι*
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό ή σόδα
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
για το σιρόπι
3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το baking powder. Σε ένα άλλο λεκανάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνουμε το ταχίνι στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με 30 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε το μείγμα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 45-50 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και το έχουμε αφήσει να κρυώσει.
Μόλις βγει το σάμαλι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα να το αφήσουμε όλο το βράδυ. Κόβουμε σε κομμάτια, με λίγη προσοχή γιατί είναι πολύ αφράτο και σερβίρουμε.
*Αν δε βρείτε ταχίνι με μέλι, απλά διπλασιάστε την ποσότητα της ζάχαρης στο σάμαλι.
I received a basket of goodies from a Greek company and I decided to make this dessert, called samali, usually made with semolina, adding also some tahini (that was part of my gift) to it.
we need
1 lb 1 oz coarse semolina
1 cup fine semolina
1 cup tahini with honey*
1/2 cup sugar
2 Tbsps baking powder
1 tsp powdered mastic
2 1/2 cups carbonated water or soda
1/2 cup sliced almonds
for the syrup
3 1/2 cups sugar
3 1/2 cups water
2 Tbsps lemon juice
orange peel
In a bowl, blend coarse and fine semolina, sugar, mastic and baking powder. In another bowl, mix tahini with carbonated water, stirring well. Add semolina mix to tahini and stir well to combine. Turn into greased 12 in. round pan and let rise for about 2 hours. Top with sliced almonds and bake in preheated oven, at 400F, for 45-50 min (approximately). In the meantime, prepare syrup by boiling all ingredients for 5 min, and let cool.
Once samali is out of the oven, slowly pour syrup all over it. Let cool completely, it is actually better to let it sit overnight. Cut into pieces very carefully, to prevent breaking, it is very fluffy.
*If you can't find tahini with honey, simply double the amount of sugar in the samali recipe.
Ομολογώ πως δεν τα έχω και πολύ καλά με τα νηστίσιμα, οπότε πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν είδα ότι υπάρχουν τόσα είδη σε ταχίνι. Το ταχίνι με πορτοκάλι το φυλάω, για να φτιάξω τον κορμό που έφτιαξαν η Αθηνά και Μάριον. Με το ταχίνι με μέλι, έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο σάμαλι. Και έπεται συνέχεια....
χρειαζόμαστε
1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ταχίνι με μέλι*
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό ή σόδα
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
για το σιρόπι
3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το baking powder. Σε ένα άλλο λεκανάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνουμε το ταχίνι στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με 30 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε το μείγμα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 45-50 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και το έχουμε αφήσει να κρυώσει.
Μόλις βγει το σάμαλι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα να το αφήσουμε όλο το βράδυ. Κόβουμε σε κομμάτια, με λίγη προσοχή γιατί είναι πολύ αφράτο και σερβίρουμε.
*Αν δε βρείτε ταχίνι με μέλι, απλά διπλασιάστε την ποσότητα της ζάχαρης στο σάμαλι.
I received a basket of goodies from a Greek company and I decided to make this dessert, called samali, usually made with semolina, adding also some tahini (that was part of my gift) to it.
we need
1 lb 1 oz coarse semolina
1 cup fine semolina
1 cup tahini with honey*
1/2 cup sugar
2 Tbsps baking powder
1 tsp powdered mastic
2 1/2 cups carbonated water or soda
1/2 cup sliced almonds
for the syrup
3 1/2 cups sugar
3 1/2 cups water
2 Tbsps lemon juice
orange peel
In a bowl, blend coarse and fine semolina, sugar, mastic and baking powder. In another bowl, mix tahini with carbonated water, stirring well. Add semolina mix to tahini and stir well to combine. Turn into greased 12 in. round pan and let rise for about 2 hours. Top with sliced almonds and bake in preheated oven, at 400F, for 45-50 min (approximately). In the meantime, prepare syrup by boiling all ingredients for 5 min, and let cool.
Once samali is out of the oven, slowly pour syrup all over it. Let cool completely, it is actually better to let it sit overnight. Cut into pieces very carefully, to prevent breaking, it is very fluffy.
*If you can't find tahini with honey, simply double the amount of sugar in the samali recipe.
Μ'αρέσει τρελλά το ταχίνι και αυτό το σάμαλι θα πρέπει να έγινε πολύ αρωματικό! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το σάμαλι!!! Είμαι πολύ περίεργη να το δοκιμάσω με ταχίνι!!! Μπράβο, Μαρία!!! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ταχίνι το λατρεύω και δεν το έχω δοκιμάσει σε τέτοια συνταγή! Θα είναι όμως πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα κρίνοντας από τα υλικά! Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου Μαράκι μου, δείχνει υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό απόγευμα!
Διαβάζεται άκρως ενδιαφέρουσα συνταγή, Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μέρες τώρα ζητά ο μεγάλος άνδρας, σάμαλι, καθώς θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια!
Σάμαλι με ταχίνι με μέλι....πόσο νόστιμο ακούγεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα :)
Μαράκι δείχνει καταπληκτικό, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω αυτό το γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καταπληκτικό Μαρία μου... λατρεύω που λατρεύω το σάμαλι και το ταχίνι ...τώρα που τα πάντρεψες τόσο αρμονικά έγιναν ακαταμάχητα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αγαπημένο γλυκο! Η προσθήκη του ταχινιου το κάνει ακόμα καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήXara, this truly is a beautiful moist and delicious Greek cake. I love the semolina and the use of the Tahini...and of course the honey!
ΑπάντησηΔιαγραφήHave a wonderful weekend, my dear friend! xoxo
Βλέπω το ταχίνι με το μέλι, τη μαστίχα και το πορτοκάλι και ενθουσιάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πάρα πολύ γευστικό επιδόρπιο!
Ωραίο γλυκό έφτιαξες Μαρία μου με το ταχίνι. Ο συνδυασμός του με το μέλι το κάνει ακόμα πιο ωραίό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβόλισε.
Να φτιάξεις και τον κορμό
Φιλιά πολλά :)
Μαρία για πες μέγεθος ταψιού γιατί μάλλον θα το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ταχίνι;;;; Δεν το είχα σκεφτεί!!!!! Φαίνεται νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://fetoula.blogspot.gr
Ξανθή εγώ το έκανα σε στρογγυλό 30 εκ διάμετρο. Αλλά και μεγαλύτερο ίσως να είναι καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς το σάμαλι δεν είναι πολύ ψηλό γενικά, άσε που το συγκεκριμένο είναι και ευαίσθητο στο κόψιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή