Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

μπακαλιάρος φιλέτο με αρωματική κρούστα/Cod Fillets in a Fragrant Crust

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει νοστιμότερο ψάρι από το τηγανητό! Αλλά μια και το τηγάνι το έχουμε σχεδόν ξεχάσει στο σπίτι, αυτή είναι μια ωραία ιδέα να γίνει το ψάρι νοστιμότατο και να το φάνε όλοι, ακόμα και αυτοί που τα ψάρια δεν τα πολυσυμπαθούν. Και δυστυχώς στο σπίτι μας έχουμε πολλούς τέτοιους :(
Η συνταγή μας σήμερα είναι πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη. Για όλες τις ώρες και όχι μόνο για την αυριανή γιορτή.

χρειαζόμαστε
3 φιλέτα μπακαλιάρου (400γρ περίπου)
3 φέτες ψωμί του τοστ μπαγιάτικο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά μαϊντανός
1/2 κουταλάκι ξερός βασιλικός ή 1 κουταλιά φρέσκος
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
την ψίχα από 2 φέτες ψωμί χωριάτικο
1 μικρή ντομάτα
1 αβοκάντο
1 μικρό αγγουράκι
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 πρέζα τσίλι
αλάτι-πιπέρι

Βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε. Στο μπλεντεράκι τρίβουμε το ψωμί. Ρίχνουμε μετά όλα τα αρωματικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι και το πατάμε 2-3 φορές να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το βούτυρο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Έτσι γίνεται σαν πάστα που την απλώνουμε από πάνω. Αν θέλετε να είναι σαν τρίμματα, αφού τρίψετε το ψωμί το ανακατεύετε σε ένα μπολ με όλα τα άλλα υλικά ψιλοκομμένα. Σκεπάζουμε τα ψάρια με το μείγμα πιέζοντας με τα χέρια να κολλήσει όσο γίνεται καλύτερα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 20 λεπτά περίπου ή ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα η κρούστα.
Για την σάλτσα, μουσκεύουμε το ψωμί για πέντε λεπτά, το στίβουμε καλά και το βάζουμε στο μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά να γίνουν κρέμα. Φυσικά τα υλικά είναι στο περίπου, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι νομίζουμε πως λείπει για να γίνει όπως μας αρέσει.
The truth is that fried fish are the tastiest! Since it seems though that we've forgotten what a frying pan looks like, this is a good way to make fish very tasty, guaranteed to be enjoyed by everyone, even those who don't really like them that much. Unfortunately we have several that fit the description, at home :(
Our recipe is very easy and tasty, for all occasions, not just for tomorrow's traditional fish-consuming holiday..

we need
3 cod fillets (13 oz approximately)
3 slices old toast bread
1 garlic clove
2 Tbsps fresh onions, chopped
1 Tbsp parsley
1/2 tsp dried basil or 1 Tbsp fresh
1 tsp lemon rind
3 Tbsps melted butter
salt and pepper, to taste
for the sauce
2 slices of country style bread (just the soft part)
1 tomato
1 avocado
1 small cucumber
1 Tbsp parsley, finely chopped
1 tsp mint, finely chopped
1 Tbsp lemon juice
pinch of chili
salt and pepper, to taste

Place fish fillets in a parchment paper covered pan and season with salt and pepper. Process bread in mini blender. Add to it all herbs, garlic and onion and pulse 2-3 times to blend well. Add salt and pepper, butter, and stir with a spoon. This way it becomes like a paste which we spread on the fish. Should you prefer a crumbly version, after having pulsed the bread, combine it in a bowl with all other ingredients, finely chopped. Using your hands, press the mix over the surface of the fish, to make it stick as much as possible.
Bake in preheated oven at 425F for approximately 20 min, or until the crust has a golden color.
For the sauce, soak bread in water for 5 min, squeeze excess water out and process in a blender with all remaining ingredients, until creamy. My measurements are approximate, the dip can be adjusted to your taste.

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαράκι μου... νοστιμότατο φαίνεται το ψάρι που έφτιαξες και πολύ αρωματικό!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Μαρια!
    Υπεροχη προταση, φανταζομαι τι νοστιμο που θα γινεται με την αρωματικη κρουστα! Αλλα και η σαλτουλα ιδιαιτερη, θα δοκιμαστουν και τα δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ πολύ καλό!!!
    Θα το δοκιμάσω μια άλλη φορά γιατί τώρα έχω παραγγελία για αύριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίκαιρο, κρατσανιστό & πρωτότυπο! Έχει ότι χρειάζεται!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαμός προβλέπεται αύριο με τους μπακαλιάρους!!
    Ωραιότατος και πολύ ξεχωριστός ο δικός σου Μαράκι μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αρωματική κρούστα δίνει άλλον αέρα στο μάλλον ήρεμο ψαράκι!
    Η συνοδευτική σάλτσα δροσερή και πολύ ιδιαίτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πρέπει να δίνει άλλον αέρα η κρούστα σου στο ψάρι! Όσο για τη σος καίγομαι να τη δοκιμάσω ως αβοκάντο φαν που είμαι!Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφη η πρόταση για το φιλέτο μπακαλιάρου που μας προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι αλλιώτικο, φαίνεται νοστιμότατο και μυρωδάτο!
    Ιδανική η πρότασή σου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμότατο φαίνεται και πολύ υγιεινό,ωραία εναλλακτική λύση θα τη δοκιμάσω ,φιλια, την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xara, this is the most unusual and creative cod fillets, I have ever seen! Love, love, the crunchy and yummy crust, and the moistness of this beautiful fish!
    Thanks for sharing! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή