Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Potato-Zucchini-Cheese Pie/ Πατατο-Κολοκυθο-Τυρόπιτα

Here we are again with a cheese pie that started out as a zucchini pie.. Anything can happen when one doesn't check the condition of the ingredients prior to starting a recipe.. Having therefore already defrosted my puff pastry, I realized that half of my zucchini were "in their death bed" and I could not use them... I used potatoes instead..Then I added some cream cheese for extra flavor, some mint and a red onion to make it more fragrant and give a touch of color and the recipe was complete. The end result was extremely satisfying and will be repeated very soon!!!

we need
2 puff pastry sheets
2 medium potatoes, peeled and cubed
2 medium zucchini, sliced in thin coins
5 oz feta, crumbled
4 oz cream cheese
3 eggs, divided
1 Tbsp fresh mint leaves, finely chopped
1 small red onion, finely chopped
for the bechamel sauce
4 cups milk, divided
1 Tbsp butter
6 Tbsps corn flour
salt and pepper, to taste

Place potatoes and zucchini in a pot with water and bring to a boil. Allow boiling until they're tender, then strain and mash veggies with a fork. Add crumbled feta and cream cheese and stir well. Blend in mint leaves and onion and set aside to cool. Beat eggs, reserve 1 Tbsp and mix remaining in.
In the meantime, in a medium pot, bring 3 cups of milk and 1 Tbsp of butter to a boil. Dilute corn flour in remaining cup of milk. Remove pot of milk from stove, add corn flour mixture while stirring vigorously to prevent lumps, then return to stove. Turn heat off and keep stirring until it thickens.
Pour bechamel sauce into potato-cheese mixture and stir well to combine. Season with salt and pepper, keeping in mind that feta is already salty..
Place one pastry sheet over bottom and half way up the sides of 9X12 baking pan. Turn mixture into  pan and cover with second pastry sheet. With wet hands, seal top and bottom pastry by pressing the two together, all around. Mix Tbsp of reserved egg with a Tbsp of water and brush over top pastry.
Bake in preheated oven, at 350F until golden, about 40 min. Let stand for a few minutes prior to serving.
Νάμαστε πάλι με μια τυρόπιτα, που στην πραγματικότητα ξεκίνησε σαν κολοκυθόπιτα... Τα πάντα μπορούν να συμβούν όταν κανείς δεν ελέγχει την κατάσταση των υλικών πριν ξεκινήσει να φτιάξει κάτι... Έχοντας λοιπόν ήδη ξεπαγώσει τη σφολιάτα, ανακάλυψα ότι τα μισά μου κολοκυθάκια "έπνεαν τα λοίσθια" και δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω..Έτσι αποφάσισα να τα αντικαταστήσω με πατάτες. Το τυρί κρέμα για επιπρόσθετη νοστιμιά, ο δυόσμος και το κόκκινο κρεμμύδι για άρωμα και χρώμα συμπλήρωσαν τα κενά.. Το αποτέλεσμα ήταν λίαν ικανοποιητικό και θα επαναληφθεί συντομότατα!!!

χρειαζόμαστε
2 φύλλα σφολιάτας
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 μέτρια κολοκύθια, κομμένα
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
120 γρ. τυρί κρέμα
3 αυγά
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
για τη μπεσαμέλ
4 φλ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
6 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε μ' ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη φέτα, το τυρί κρέμα, το δυόσμο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε τ' αυγά, κρατάμε μια κουταλιά της σούπας και βάζουμε τα υπόλοιπα στο μείγμα, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν.
Στο μεταξύ, βάζουμε 3 φλ. γάλα με το βούτυρο να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα. Σβήνουμε το μάτι και απομακρύνουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ, ανακατεύοντας γρήγορα να μη σβωλιάσει. Την επιστρέφουμε στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο με προσοχή στο αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή.
Βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σ΄ένα ταψί 22,5Χ30 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και σφραγίζουμε τη σφολιάτα, πιέζοντας τα δυο φύλλα γύρω-γύρω με βρεγμένα χέρια. Χτυπάμε την κουταλιά του αυγού που κρατήσαμε με μια κουταλιά νερού και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, περίπου 40 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί μερικά λεπτά και σερβίρουμε.

16 σχόλια:

  1. Σου προέκυψε σούπερ νόστιμη πιτούλα Χαρούλα, που την φαντάζομαι ζεστή ζεστή τι νόστιμη θα είναι!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. This looks absolutely delicious! Sometimes the best things happen like that! xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλούσια η πίτα σου, Χαρούλα. Όλα τα ωραία υλικά, δίνουν την εγγύηση για την νοστιμιά της. Καλοφάγωτη.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νοστιμότατη κι ό,τι πρέπει για την Κυριακή της Τυρινής αλλά και για κάθε μέρα!!! Λατρεύω τις πίτες Χαρά μου κι εσύ αυτή την έφτιαξες υπέροχη!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρά μου η πίτα σου είναι γευστικότατη!Την πέτυχες τέλεια!!Θα τη προτιμήσω σε θερμοκρασία δωματίου :P Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται πεντανόστιμη! Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός των υλικών που σου προέκυψε Χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφράτη, φουσκωτή, ροδοψημένη και άκρως λαχταριστή!!!

    Όπως πρέπει να είναι δηλαδή μια καλή πίτα, που σέβεται τον εαυτό της, Χαρά μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερικές φορές μετά από μικρές "ατυχίες" βγαίνουν πολύ ωραία φαγητά!
    Μια χαρά πίτα τη βλέπω! Και με τα τυράκια της (σλουρπ!) και με τα αρωματικά της, με τις πατατούλες της. Σούπερ! Γεια στα χεράκια σου και στη φαντασία σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν εξαιρέσεις τη μπεσαμέλ μοιάζει πάρα πολύ η πίτα σου Χαρά με το Χανιώτικο μπουρέκι που φτιάχνουμε πολύ συχνά στα μέρη μου!!!! Σίγουρα είναι πεντανόστιμη!!!!!!
    Καλό τριήμερο και καλά Κούλουμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάτι τέτοια ατυχήματα με τόσο χαρούμενες εκβάσεις είναι η καλύτερη μου!
    Πίτα με πολύ πλούσια γεύση, με αγαπημένα λαχανικά, ωραία τυράκια και ενδιαφέρουσες υφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xara, you certainly have the 'magic touch' with the phyllo pastry pies. I love the combination filling in this amazing and delicious pie with the potato addition! So inspired to want to make it soon...so comforting!

    Thank you for your kind and caring words of condolence. I just really have to realize that our pets have short lives, compared to ours. xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα με υγεία και χαρά να έχετε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Muy delicioso me encanta su pastel precioso corte es irresistible,abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Beautiful and very delicious. Blessings dear. Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Thank you all so much for paying us a visit :))

    Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο μπλογκοσπιτάκι μας,ευχόμαστε να περάσετε όμορφα την Καθαρή Δευτέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή