Νομίζω πως οι λαχανίδες είναι ένα πολύ παρεξηγημένο χορταρικό. Τουλάχιστον στο σπίτι μας η μόνη αναφορά στις λαχανίδες γινόταν όταν μιλάγανε για την κατοχή και το πόση λαχανίδα τρώγανε τότε.
Διαβάζοντας διάφορα ξένα περιοδικά βλέπω κατά περιόδους συνταγές με λαχανίδες αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Πριν από λίγο καιρό έφαγα λαχανίδες σαλάτα και μου άρεσαν πολύ. Όταν λοιπόν βρήκα στη λαϊκή αποφάσισα να αγοράσω. Φυσικά, τώρα που θέλω τις συνταγές, δεν τις βρίσκω!!!!!!!
Έφτιαξα λοιπόν μια εύκολη τάρτα με φέτα και ήταν νοστιμότατη. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με σπανάκι.
χρειαζόμαστε
για την τάρτα
1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο σε κομματάκια
1/4 φλιτζάνι κρύο νερό
για τη γέμιση
1 φλιτζάνι βρασμένη και καλά στραγγισμένη λαχανίδα
3 αυγά
3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ξερή μυζήθρα
1 κουταλιά βούτυρο σε κομματάκια
αλάτι και πιπέρι
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε να γίνει το αλεύρι σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ή και μια νύχτα.
Ανοίγουμε τη ζύμη και την στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα για τάρτες. Καλύπτουμε τη βάση με αλουμινόχαρτο και απλώνουμε ξερά φασόλια. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας στους 200β για 15 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180β. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια και απλώνουμε τη λαχανίδα. Ρίχνουμε και τα τυριά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, το αλάτι (με προσοχή, ανάλογα με τα τυριά) και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα τυριά και απλώνουμε τα κομματάκια του βουτύρου εδώ και εκεί. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
I think that kale is a misunderstood green. In my home at least, the only reference to kale was linked to the II World War era and the focus was on the quantity that had been consumed...
While browsing through foreign magazines, I used to see at times recipes with kale but I had never tried it. A short while ago, I had kale salad and I really liked it. Naturally, when I saw kale at the market, I decided to buy some. Now though that I had kale, I could not find those recipes anymore!!!! I decided to make an easy and delicious kale and feta quiche instead, which could also be made with spinach.
we need
for the dough
1 1/3 cups flour
2 tsps sugar
1 tsp salt
1/2 cup cold butter, cubed
1/4 cup cold water
for the filling
1 cup boiled and well strained kale
3 eggs
3/4 cup whipping cream
3/4 cup milk
1 cup crumbled feta cheese
1/2 cup grated romano cheese
1 Tbsp butter, cut up in small pieces
salt and pepper, to taste
Combine flour with sugar and salt. Blend in butter and beat until crumbly. Add water and knead to obtain a soft dough. Wrap with plastic wrap and refrigerate for at least an hour or overnight.
Roll out dough and place over bottom and sides of a greased quiche pan. Cover with aluminum foil and some dried beans. Bake at 400F for 15 min. Lower temperature to 350F, and remove beans and foil.
Spread prepared kale over base. Top with cheese blend. Beat eggs, add whipping cream, milk, salt (carefully, depending on how salty the cheese blend is) and pepper. Pour mixture over cheese and scatter butter pieces on the surface. Bake for approximately 40-45 min, let cool for 5-10 min and serve.
Διαβάζοντας διάφορα ξένα περιοδικά βλέπω κατά περιόδους συνταγές με λαχανίδες αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Πριν από λίγο καιρό έφαγα λαχανίδες σαλάτα και μου άρεσαν πολύ. Όταν λοιπόν βρήκα στη λαϊκή αποφάσισα να αγοράσω. Φυσικά, τώρα που θέλω τις συνταγές, δεν τις βρίσκω!!!!!!!
Έφτιαξα λοιπόν μια εύκολη τάρτα με φέτα και ήταν νοστιμότατη. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με σπανάκι.
χρειαζόμαστε
για την τάρτα
1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο σε κομματάκια
1/4 φλιτζάνι κρύο νερό
για τη γέμιση
1 φλιτζάνι βρασμένη και καλά στραγγισμένη λαχανίδα
3 αυγά
3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3/4 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ξερή μυζήθρα
1 κουταλιά βούτυρο σε κομματάκια
αλάτι και πιπέρι
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε να γίνει το αλεύρι σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ή και μια νύχτα.
Ανοίγουμε τη ζύμη και την στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα για τάρτες. Καλύπτουμε τη βάση με αλουμινόχαρτο και απλώνουμε ξερά φασόλια. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας στους 200β για 15 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180β. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια και απλώνουμε τη λαχανίδα. Ρίχνουμε και τα τυριά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, το αλάτι (με προσοχή, ανάλογα με τα τυριά) και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα τυριά και απλώνουμε τα κομματάκια του βουτύρου εδώ και εκεί. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
I think that kale is a misunderstood green. In my home at least, the only reference to kale was linked to the II World War era and the focus was on the quantity that had been consumed...
While browsing through foreign magazines, I used to see at times recipes with kale but I had never tried it. A short while ago, I had kale salad and I really liked it. Naturally, when I saw kale at the market, I decided to buy some. Now though that I had kale, I could not find those recipes anymore!!!! I decided to make an easy and delicious kale and feta quiche instead, which could also be made with spinach.
we need
for the dough
1 1/3 cups flour
2 tsps sugar
1 tsp salt
1/2 cup cold butter, cubed
1/4 cup cold water
for the filling
1 cup boiled and well strained kale
3 eggs
3/4 cup whipping cream
3/4 cup milk
1 cup crumbled feta cheese
1/2 cup grated romano cheese
1 Tbsp butter, cut up in small pieces
salt and pepper, to taste
Combine flour with sugar and salt. Blend in butter and beat until crumbly. Add water and knead to obtain a soft dough. Wrap with plastic wrap and refrigerate for at least an hour or overnight.
Roll out dough and place over bottom and sides of a greased quiche pan. Cover with aluminum foil and some dried beans. Bake at 400F for 15 min. Lower temperature to 350F, and remove beans and foil.
Spread prepared kale over base. Top with cheese blend. Beat eggs, add whipping cream, milk, salt (carefully, depending on how salty the cheese blend is) and pepper. Pour mixture over cheese and scatter butter pieces on the surface. Bake for approximately 40-45 min, let cool for 5-10 min and serve.
Εχω δοκιμάσει σαλάτα με λαχανίδες και μου άρεσε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι νόστιμα θα ταιριάζει σε πίτες-τάρτες!!!!
Πολύ ωραία πρόταση Μαράκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Μαρία την αγάπη μου για τις τάρτες την έχω δηλώσει πολλές φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορία έχω προς πια γεύση μοιάζει η λαχανίδα;; Τις βλέπω ακόμη στη λαϊκή και λέω να δοκιμάσω.
Η αλήθεια είναι ότι τη βλέπω πολύ τώρα τελευταία τη λαχανίδα, μου αρέσει η γεύση της, και ειδικά με τη φέτα θα ταιριάζει σίγουρα πολύ! Θα τη δοκιμάσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Οι λαχανίδες στα χρόνια του πολέμου έσωσαν κόσμο και κοσμάκη, έλεγε ο πατέρας μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως πραγματικά με βάζεις σε σκέψεις για την δοκιμή τους μέσα σε τάρτα Μαρία μου.
Μόλις ξεμπερδέψω με την κολοκύθα που έχω στην κατοχή, ενδεχομένως να πάω και προς τις λαχανίδες :-) καθώς την βλέπω τόσο λαχταριστή στις φωτογραφίες σου.
Μπράβο Μαρία, έδωσες άλλη διάσταση στις λαχανιδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα,χα,χα,χα! Παρατηρημένο! Όταν χρειαζόμαστε κάτι, απλά έχει εξαφανιστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα πώς είναι οι λαχανίδες! Όπως και να 'χει αυτή η τάρτα φαίνεται φανταστική! Καταπληκτικές φωτογραφίες! Για σπανάκι δεν το βλέπω γιατί δεν μου αρέσει, όμως έχω ήδη στο μυαλό μου μια μικρούουουλα παραλλαγή!
Καλή και χαρούμενη εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το kale λοιπόν! Έχω δει πάμπολλες συνταγές σε ξενόγλωσσα blogs που το χρησιμοποιούν και είχα την απορία. Δεν το έχω δει κάπου ακόμα ωστόσο. Αν το βρω θα το πάρω γιατί είμαι πραγματικά περίεργη να το δοκιμάσω!
Dear Maria, What a beautiful tart.
ΑπάντησηΔιαγραφήI love meals such as this. Blessings dear. Catherine xo
Εμένα μου αρέσουν οι λαχανίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως είναι παρεξηγημένο χόρτο. Το θεωρούσαν ''σκουπίδι''
Καλά που μου τις θύμησες
Πάντως η τάρτα πρέπει να είναι πεντανόστιμη και με τυράκια
ΦΙλιά
Τρελαίνομαι για λαχανίδες βραστές με μπόλικο λαδάκι και λεμόνι!!!!! Ωστόσο δε μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να πάρουν μέρος σε τόσο νόστιμη τάρτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτη συνταγή!!!! Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!!!
Όνειρα γλυκά Μαρία μου!!! Φιλιά!
Δεν έχεις άδικο Μαρία μου... σκέψου ότι λαχανίδες δεν έχω φάει ποτέ ...όχι να μαγειρέψω!!! Δεν ξέρω γιατί πάντως δεν αγοράζαμε στο σπίτι αυτό το χορταρικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου όμως είναι πολύ λαχταριστή και με βάζεις στον πειρασμό να ψάξω για λαχανίδες!!!
Φιλιά!
Καλά, μου έλυσες μια τεράστια απορία!Τόσο καιρό βλέπω σε ξένες σελίδες συνταγές με kale κ διθυραμβικές κριτικές για τη θρεπτική του αξία κ δεν ήξερα ότι είναι οι λαχανίδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα τα σπάει!!!Τέλεια!
Φιλάκια!
lenia
http://theveggiesisters.gr/
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή τα είπαμε και από κοντά!
Για όλα τα άλλα κορίτσια, την απορία με το kale την είχα και εγώ! Αν κατάλαβα καλά η λαχανίδα είναι ότι πιο κοντά στο kale υπάρχει. Στη μετάφραση το kale το λέει "είδος λαχανίδας".
Selcouth ήθελα να το κάνω με ξινομυζήθρα αρχικά αλλά σκεφτόμουνα τη μετάφραση στα αγγλικά και άντε τώρα να βρεις πως θα πεις στους ξένους την ξινομυζήθρα! Είδες τι πάθαμε; Αρχίσαμε τις εκπτώσεις για χάρη της διεθνούς καριέρας, χαχαχαχα!
Εξαιρετική τάρτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή τάρτα! Όλα τα καλά έχει μέσα, μαζί με τις λαχανίδες που τις κάνατε διάσημες σήμερα!Οι φωτογραφίες άπαιχτες και ρεαλιστικές!Μαράκι ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήYum, I have kale but will be making a pasta dish with it tomorrow. Maybe next time I will try this tart
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα φοβερή και οι φωτογραφίες εκπληκτικές Μαράκι μου! Σε προδιαθέτουν να απλώσεις το χέρι και να αρπάξεις ένα κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε όλες, κορίτσια, για τα ευγενικά σας σχόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα καταπληκτική. Συγχαρητήρια!!! Ξέχασα να το βράσω το καλέ κ το έβαλα ωμό. Κ όμως ήταν τέλεια. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε Zafiroula. Νομίζω ότι όταν τη ξαναφτιάξω δεε θα το βράσω κι εγώ το kale, ίσως να είναι και καλύτερα :)
Διαγραφή