Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Poutine

Finally, after more than a week of computer-related problems that were rectified thanks to my friend Steve, our computer wiz, I'm baaack!(Hopefully, Maria's computer, which is also under the weather, will recover soon...)
In Montreal, this past week was dedicated to "Poutine", a very common Canadian dish that is said to have originated in Warwick, Quebec, in 1957, by Ferdinand Lachance. Lachance is said to have exclaimed "ca va faire une maudite poutine" (it will make a damn mess), when asked to put a handful of cheese curds on some french fries, hence the name. The sauce was allegedly added later, to keep the fries warm longer.(source:Wikipedia)
Poutine is a three ingredient dish, french fries topped with curd cheese and a brown gravy. It is sold in pubs and cantines, as well as by roadside wagons, even some fast food chains like McDonald's, KFC and Burger King.

we need
6-7 large potatoes, peeled and sliced (I also added a sweet potato)
vegetable oil for frying
2 cups curd cheese
for the sauce
2 oz butter
1 small onion, chopped
2 oz flour
2 tsps black pepper, ground
2 Tbsps white balsamic vinegar
1 carton (30 oz) chicken stock
2 tsps green and red peppercorns

Place sliced potatoes in a large bowl with cold water and leave for at least an hour. Following this trick apparently, when you fry them they will be crispy on the outside(it worked for me).
In the meantime, in a medium pot, bring broth to a boil, adding the peppercorns to it.
In a small skillet, saute onion in butter, then add flour to it, stirring vigorously, till light brown. Add balsamic vinegar and 2 tsps of pepper and turn into broth. Stir to blend, season with salt and let simmer over medium low heat, for about 40 min, until liquid is reduced to a runny sauce. Remove onion and peppercorns. Keep warm.
Strain potatoes and pat dry, then fry in hot oil until golden. Place on paper towels to get rid of excess oil.
In a large bowl, layer fries, then curd cheese and spoon a generous amount of sauce over them.
It is considered an artery clogging dish but it's all worth it! Enjoy!

Επιτέλους, μετά από τουλάχιστον μιας εβδομάδας προβλήματα με τον υπολογιστή μου, που λύθηκαν με την επέμβαση του φίλου μας του Στέφανου, του θαυματουργού στα θέματα υπολογιστών, επέστρεψα!!! (Ελπίζω τώρα ότι ο υπολογιστής της Μαρίας, που επίσης ασθενεί, θα αναρρώσει τάχιστα...).
Στο Μόντρεαλ, η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στην "Poutine",  ένα πολύ γνωστό
Καναδικό πιάτο που λέγεται ότι "γεννήθηκε" στην πόλη Warwick της επαρχίας του Quebec, από τον Ferdinand Lachance. Ο Lachance είπε " θα είναι σκέτη ακαταστασία" όταν του ζητήθηκε να ρίξει μια χούφτα τυρί πάνω από τις πατάτες του, κι έτσι το φαγητό πήρε την ονομασία του από τη γαλλική λέξη που χρησιμοποίησε. Λέγεται ότι η σάλτσα προστέθηκε αργότερα για να διατηρούνται οι πατάτες ζεστές.(πηγή: Wikipedia)
Η Poutine αποτελείται από τρείς στρώσεις: τηγανητές πατάτες, τυρί και σάλτσα. Τη σερβίρουν σε pubs, σε καντίνες, σε υπαίθρια μαγαζιά, τη βρίσκουμε επίσης και σε μερικά εστιατόρια τύπου "fast food" όπως το McDonald's, το KFC και το Burger King.

χρειαζόμαστε
6-7 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες (εγώ πρόσθεσα  μια γλυκοπατάτα)
λάδι για τηγάνισμα
2 φλ. τυρί τσένταρ, κομμένο σε κύβους
για τη σάλτσα
60 γρ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. άσπρο βαλσαμικό ξύδι
900 ml ζωμό κότας
2 κ.γ. πράσινους ή κόκκινους κόκκους πιπεριού

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σ' ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για μια ώρα. Έτσι, όταν είμαστε έτοιμες να τις τηγανίσουμε, θα είναι τραγανές απ' έξω (το κόλπο δούλεψε για μένα).
Στο μεταξύ, βάζουμε το ζωμό με τους κόκκους πιπεριού να βράσουν σε μέτρια κατσαρόλα.
Σε μικρό τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύδι και 2 κ.γ. πιπέρι και αδειάζουμε στο ζωμό, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ελαττωθεί το υγρό και να μείνει μια αραιή σάλτσα. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και τους πιπερόκοκκους. Διατηρούμε ζεστή.
Στραγγίζουμε  και  σκουπίζουμε τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τις μεταφέρουμε σ' ένα βαθύ μπολ, σκορπίζουμε πάνω τους τα κομματάκια του τυριού και τις καλύπτουμε με τη σάλτσα.
Είναι σίγουρα θερμιδική βόμβα, εδώ τη θεωρούν υπεύθυνη για στένωση αρτηριών, είναι όμως σκέτη απόλαυση!!!

14 σχόλια:

  1. Βόμβα ξεβόμβα.............δείχνουν υπέροχες!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λαχταριστό φαγάκι είναι αυτό!Μπράβο!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείς να αντισταθείς σε αυτήν την βόμβα??
    Εγώ με τίποτα!!!
    Φιλάκια Χαρούλα μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένταξη με πείσατε!!Θα το δοκιμάσω χιχιιχι, μπορώ να αρνηθώ σε τέτοια λιχουδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααα, βαρέθηκα πια. Μη το ένα, μη το άλλο... Θα το φτιάξω και θα το καταευχαριστηθώ, αφού φαίνεται νοστιμότατο φαγητό!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πατάτες, και λιωμένο τυρί, τι άλλο θέλω! Τα αγαπημένα μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια στο τόσο δεν κάνει και κακό να ευχαριστιόμαστε νόστιμο φαγάκι, ειδικά όταν πρόκειται για φαγάκι όπως αυτό που μας παρουσίασες Χαρά μου!!!! Απόλαυση μοναδική!!!!!!
    Όνειρα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hello, my name is Francesca and I'm Italian. I found your blog by chance and I loved it. I have joined your followers. if you go too foul. Thank you. Francesca.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γευστική βόμβα, αλλά μια στο τόσο δεν πειράζει και καμιά παρασπονδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απλό... ομως δεν μπορεις να του αντισταθείς!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στένωση ξεστένωση θα το έτρωγα ευχαρίστως αυτό και ένα ακόμα! Περαστικά στα κομπιούτερ σας κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα γλυκό μου Μαράκι!!Η Poutine
    δείχνει δελεαστική και διαβάζοντας την συνταγή πάτησα το κλικ αποθήκευσης!έχω κάνει σούπερ μενού Μαράκι μου από σένα αλλά επειδή κάνω και απο 4,5 άλλες φίλες ξεχνάω να σας στείλω μετά ευχαριστήριο μήνυμα!γιαυτό στο λέω τώρα το ''ευχαριστώ''γιατί δεν ησυχάζω και καθόλου..μιά ιώσεις,μιά παιδιά μιά γονείς που όλο τους τρέχουμε έχω γίνει πολύ ξεχασιάρα ματάκια μου!!σου στέλνω την αγάπη μου και πάρα πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστούμε όλες, κορίτσια, για τα ευγενικά σας σχόλια! Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή