Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Artichokes with Chicken in an Egg-Lemon Sauce/Αγκινάρες με Κοτόπουλο Αυγολέμονο







It's been a while since I've been craving today's meal, which can be described in three words: easy, nutritious and delicious!!!
It can be enjoyed with or without the egg-lemon sauce, although we tend to love it more with it.
we need
4 chicken breasts (approximately 1 lb 5 oz, boneless, skinless, cubed)
2 pkgs  frozen artichoke hearts (approximately 1 lb each), defrosted
3 cups frozen mixed vegetables (carrots, peas, corn, beans)
2 large potatoes, peeled and cubed
6 green onions, chopped
3 Tbsps fresh dill, chopped
1/4 cup + 2 Tbsps olive oil
1 30 oz carton chicken broth (or your home made one) 
Salt and pepper, to taste (be careful with the amount of salt if using commercial broth)
juice of 1/2 a lemon

for the sauce
2 eggs
juice of 1 1/2 lemons

In a very large skillet, sear chicken in 2 Tbsps olive oil, season with salt and pepper and remove to a bowl.
Add green onions to the skillet and saute for 1 min, stirring, then add remaining olive oil, potatoes,frozen veggies and defrosted artichokes into skillet.
Stir to blend, then add chicken, dill and broth. Squeeze the juice of half a lemon over the ingredients, to prevent artichokes from getting darker, season, stir well, cover and let simmer over low heat until done, about 30 min. Remove from heat. In a medium bowl, whisk eggs, slowly adding lemon juice while beating. Using a ladle, slowly add about 2 cups of broth from the skillet to the egg-lemon mixture, stirring quickly at the same time, to prevent egg white strands from forming. Quickly add the mixture to the skillet, stirring to make sure it will blend well. Enjoy plain or with (lots of) bread for dipping!!! 

Το σημερινό φαγητό το λιγουρευόμουνα εδώ και καιρό και θα το περιγράψω με τρεις λέξεις: εύκολο, θρεπτικό και πεντανόστιμο!!!
Μπορείτε να το απολαύσετε με ή χωρίς το αυγολέμονο, εμείς το προτιμούμε με τη σαλτσούλα.



χρειαζόμαστε

4 φιλέτα κοτόπουλου (περίπου 600 γρ. , σε κύβους)
2 πακέτα κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας (περίπου 800 γρ.), αποψυγμένες
3 φλ. κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά (καρότα, αρακά, καλαμπόκι, πράσινα φασολάκια)
2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
6 πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα
3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1/4 φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτί ζωμό κότας (900ml) ή ίδια ποσότητα της δικής σας συνταγής
Αλατοπίπερο (με προσοχή στην ποσότητα αλατιού γιατί ο ζωμός έχει ήδη αλάτι)
χυμό 1/2 λεμονιού

για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό 1 1/2 λεμονιού

Σε μεγάλο τηγάνι (με καπάκι) ροδίζουμε το κοτόπουλο στις 2 κουταλιές λαδιού και μεταφέρουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τις αγκινάρες, τα κατεψυγμένα λαχανικά και τις πατάτες, ανακατεύοντας καλά.
Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, μαζί με τον άνηθο και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 30 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Στο μεταξύ χτυπάμε τ' αυγά, προσθέτοντας σιγά τον υπόλοιπο χυμό των λεμονιών και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά περίπου δυο φλιτζάνια ζωμού στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα, για να μην ψηθούν τ' ασπράδια.
Αδειάζουμε το μείγμα γρήγορα στο τηγάνι και ανακινούμε για ν' ανακατευτεί καλά. Απολαμβάνουμε σκέτο ή με πολύ ψωμί για βούτημα!!!

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία μου!! Λατρεύω τις αγκινάρες κι εσύ τις ταίριασες υπέροχα με το κοτοπουλάκι (άλλη λατρεία!)!!! Υπέροχο πιάτο και παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο πιάτο!!!!
    Καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασσικό, αγαπημένο, χειμωνιάτικο φαγάκι που μας ζεσταίνει και μας χορταίνει! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν εμένα οι αγκινάρες και οι μπάμιες είναι 2 φαγητά που δεν τρώω καθόλου! Τα τελευταία χρόνια, προσπαθώ να τα δοκιμάζω αρκεί να έχει και κάτι ακόμα, όπως για παράδειγμα αυτό το πιάτο που μας προτείνετε!Την επόμενη φορά που θα κάνω αγκινάρες θα το προτιμήσω!Φιλιά κοριτσάρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αγκινάρες από τώρα και μέχρι να τελειώσουν είναι παρούσες κάθε εβδομάδα στο μενού μας και αυτή η ιδέα μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. That looks so GOOD!! I must make this. I like anything with avgolemono :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική η πρότασή σου με αυτή την σούπερ συνταγή Μαράκι μου!!ευχαριστούμε πολύ!φιλάκια πάρα πάρα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω δοκιμάσει το φαγάκι αυτό και έχω να πω τα καλύτερα!
    Βέβαια καταλαβαίνεις τι βουτίτσες με ψωμάκι επιδέχεται αυτό το πιάτο, ε??
    χα χα χααα
    Φιλιά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν τρελαίνομαι για αγκινάρες αλλά φαίνονται τόσο πολύ λαχταριστές!!! Έχω αρχίσει και σκέφτομαι να το δοκιμάσω το πιάτο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεύω το φαγάκι σου Μαρία, αλλά δυστυχώς δεν το φτιάχνω συχνά γιατί οι υπόλοιποι δεν θέλουν τις αγκινάρες!!!!!
    Δε φαντάζεσαι πόσο το λιμπίστηκα!!!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τα αγαπημένα μου λαχανικά, και το ταίριαξες τέλεια με το κοτοπουλάκι! Πολύ ωραίο Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ θα έλεγα και χρωματιστό!!!!!!
    Λατρεύω τις αγκινάρες !
    Ειναι τέλειο!!!!!

    Μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστούμε πολύ κορίτσια!
    Η αλήθεια είναι ότι η Χαρά το μαγείρεψε αλλά έχει πρόβλημα με τον blogger και δεν μπορούσε να κάνει ανάρτηση γι αυτό την έβαλα εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Xara, your artichoke chicken with the delicious lemon sauce is sooo...Greek inspired, and totally droolworthy delicious! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και η όρεξη μας άνοιξε και η διάθεση για να μαγειρέψουμε!! φαίνεται πεντανόστημο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω και αγκινάρες και αυγολέμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έκανες όμορφο πάντρεμα . Οι αγκινάρες αγαπημένες θα δοκιμαστούν και με το κοτόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Deliciosa comida se ve muy sabrosa es irresistible,abrazos y saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή