Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Sweet And Sour Meatballs/ Κεφτεδάκια σε Γλυκόξινη Σάλτσα

When my friend Judi first passed me this recipe, I was really sceptical..(You would be as well..)When I first tried it, and ever since that time, I've been making it whenever there's a gathering, for this is a sure crowd pleaser :)
Many people prefer the shortcut version, so they buy frozen meatballs, I'll just give you my recipe.
Here we go:

we need
for the meatballs
1 lb ground beef
1 lb ground pork
1 large onion, ground (1 cup)
2 eggs
1 1/4 cups Italian style breadcrumbs
2 Tbsps white vinegar
2 Tbsps olive oil
2 Tbsps dried mint, crushed
1 tsp dried oregano
Salt and Pepper, to taste
oil for frying (I use grape seed oil)

2 lbs hot dogs
for the sauce
8 oz grape jelly
2 cans of pineapple chunks with juice
1 bottle of chili sauce

In a large bowl, combine all meatball ingredients and set aside for 10 min.
Boil hot dogs for 3 min, then discard water and cut in bite-size pieces.(I always do that to get rid of some of their fat and chemicals).
In a deep saucepan, combine grape jelly, pineapple and chili sauce over low heat.
Shape meatballs (if too hard, add a couple of Tbsps of milk) and fry in hot oil until golden.
Turn meatballs and hot dogs into saucepan, stirring carefully, cover and let cook over low heat, until sauce has a nice deep red color, about 45 min. Serve with rice, mashed potatoes or noodles.

Όταν η φίλη μου η Judi μου έδωσε αυτή τη συνταγή, είχα πολλές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα..(Φαντάζομαι κι εσείς το ίδιο..) Μόλις όμως τη δοκίμασα για πρώτη φορά, και κάθε φορά που την έχω φτιάξει από τότε σε συγκεντρώσεις, ήταν σίγουρη επιτυχία :)
Μερικοί προτιμούν τη συντομότερη εκδοχή και χρησιμοποιούν κατεψυγμένα κεφτεδάκια, εγώ σας δίνω τη δική μου συνταγή. Ξεκινάμε:

χρειαζόμαστε
για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ. χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο (1 φλ.)
2 αυγά
1 1/4 φλ. φρυγανιά Ιταλικού τύπου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. άσπρο ξύδι
2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και Πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

1 κιλό λουκάνικα για hot dogs
για τη σάλτσα
1 φλ. μαρμελάδα σταφυλιού ή κυδωνιού
2 κονσέρβες ανανά σε κομματάκια, με το χυμό
1 μπουκάλι σάλτσα chili

Σ' ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και αφήνετε να "ξεκουραστούν" για 10 λεπτά.
Βράζετε τα λουκάνικα για 3 λεπτά, στραγγίζετε και κόβετε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς (Με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται λίπη και μερικά χημικά).
Σε μεγάλη, βαθειά κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, αναμιγνύετε τη μαρμελάδα, τον ανανά και τη σάλτσα chili.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια (αν είναι σκληρά, προσθέστε μερικές κουταλιές γάλα) και τηγανίζετε σε καυτό λάδι να ροδίσουν.
Βάζετε τα κεφτεδάκια και τα λουκάνικα στη σάλτσα, ανακατεύοντας προσεκτικά, και αφήνετε να σιγοψηθούν για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει η σάλτσα ένα βαθυκόκκινο χρώμα.
Σερβίρετε με ρύζι, πατάτες πουρέ ή χυλοπίτες.

14 σχόλια:

  1. Μου τρέχουν τα σάλια!!!!
    Θέλω αν κάνω βουτιά στη σάλτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμία αμφιβολία δεν έχω.......θα είναι υπέροχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερη αυτή η συνταγή, για τα γλυκόξυνα κεφτεδάκια, με την προσθήκη της μαρμελάδας, που στο εξωτερικό αγαπούν να προσθέτουν σε τέτοιου είδους φαγητά! Μου κίνησε την περιέργεια. Η σαλτσούλα του πάντως, είναι πολύ δελεαστική για βούτες με φρέσκο ψωμάκι!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μίλα μου για γλυκόξινα, τους έχω τρελή αδυναμία!!
    Τι εννοείς "ένα μπουκάλι σάλτσα τσίλι"??
    Καυτερή ή sweet chilli??
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας άνοιξες την όρεξη,πολύ ωραίο χειμωνιάτκο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε αμφιβολία, ούτε ενδοιασμούς θα είχα!!!!!! Μικροί μεγάλοι θα ξετρελαθούν με αυτό το πιάτο!!!!!
    Καλό βράδυ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσουν τόσο τα γλυκόξινα, δεν θα δίσταζα ούτε στιγμή να το δοκιμάσω! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρελάθηκα από τη συνταγή σου! Λατρεύω τα γλυκόξινα και ειδικά μια συνταγή σαν αυτή που είναι τόσο πετυχημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΕΝΑ , η σάλτσα τσίλι της συνταγής είναι το πικάντικο κέτσαπ.Δεν ξέρω τα ονόματα των εταιρειών στην Ελλάδα, φαντάζομαι όμως ότι υπάρχει της Heinz. Δεν τη θεωρώ καυτερή. ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Fantàstica receta es muy buena realizaciòn me gusta,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τη μέρα που τα βάλατε τα σκέφτομαι.... :-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Such tasty meatballs! They look absolutely delicious! I can see why everyone likes them so much. Hope you're having a great week! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή