Ήθελα από καιρό να κάνω αυτά τα στολιδάκια και τώρα που τα είδα σε ένα αγγλικό περιοδικό αποφάσισα να τα δοκιμάσω. Πολύ πολύ εύκολα!! Θα έπρεπε να τα κάνω ίσως λίγο πιο λεπτά αλλά με το άνοιγμα της ζύμης δεν το έχω (ούτε με το καλλιτεχνικό, το έχουμε ξαναπεί) το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ καλό! Η συνταγή που σας δίνω λέει ότι βγαίνουν 16 μεγάλα στολίδια, εγώ έκανα τη μισή και βγήκαν 15 μικρότερα.
χρειαζόμαστε
16 διαφανείς καραμέλες φρούτων
220 γρ μαλακό βούτυρο
100 γρ καστανή μαλακή ζάχαρη
350 γρ κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1 κουταλιά γάλα
50 γρ κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
για το γλάσο
1 κουταλιά σκόνη ασπράδι αυγού
110 γρ άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές χλιαρό νερό
Με τον πλάστη σπάμε τις καραμέλες (καλύτερα όπως είναι μέσα στα χαρτάκια τους). Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, το τζίντζερ και το γάλα και πλάθουμε τη ζύμη για 5 λεπτά περίπου. Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που θα φτιάξουμε τα μπισκότα και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη. Κόβουμε με κουπ πατ σε διάφορα σχέδια και στρώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Με μικρότερο κουπ πατ κόβουμε στη μέση ένα σχεδιάκι. Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Βάζουμε την σπασμένη καραμέλα στο κενό που έχει στη μέση το μπισκότο. Για τα δικά μου τα μπισκότα έβαλα περίπου μισή καραμέλα σε κάθε κενό. Για τα μεγάλα που έλεγε η συνταγή βάζουμε μια στο κάθε ένα. Με ένα καλαμάκι κάνουμε μια τρύπα στο επάνω μέρος εκεί που θα βάλουμε την κορδέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να πήξει η καραμέλα και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. .
Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με το μίξερ το νερό με τη σκόνη μαρέγκας και προσθέτουμε την άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα γυαλιστερό και παχύ. Στολίζουμε τα μπισκοτοστολίδια μας και τα αφήνουμε να σταθούν για 2-3 ώρες.
Αυτή η δόση για το γλάσο έφτασε και με το παραπάνω για τα μπισκότα που στόλισα εγώ, περίσσεψε κιόλας αρκετό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα στόλισα όλα. Μόλις είδα το ...........εξαιρετικό αποτέλεσμα προτίμησα να σταματήσω και αφήσω τα άλλα χωρίς γλάσο, χαχαχα! Δεν το έχω το καλλιτεχνικό το είπαμε! Μπορούμε να φυλάξουμε το υπόλοιπο γλάσο σε αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο για 3 ημέρες.
I've wanted to make these stained glass cookies for the longest time, so, as soon as I found this recipe in an English magazine, I decided to proceed..They're extremely easy to make!!! I should have probably made them a bit thinner, but they turned out good anyway! The recipe is good for 16 large cookies, I, however, halved it and made 15 smaller ones.
we need
16 pcs. clear fruit candy
7 1/3 oz butter, softened
3 2/3 oz brown sugar
11 1/2 oz. flour, sifted
1 tsp ginger powder
1 Tbsp milk
1 2/3 oz. brown sugar crystals
for the glaze
1 Tbsp meringue powder
3 2/3 oz. icing sugar
2 Tbsps lukewarm water
Break the caramels with the rolling pin (while in their wrappers). Beat butter with brown sugar, add flour, ginger and milk and knead dough for about 5 min. Wrap dough in clear plastic wrap and refrigerate for 20-30 min. Sprinkle work surface with flour and roll out dough with rolling pin. Use cookie cutters to cut out cookies and place in parchment paper-lined cookie sheet. In each cookie, cut a design in the centre, using a smaller cookie cutter. Sprinkle with sugar crystals. Place broken candy in cookie centre. I used half a candy for each of my cookies, since they were smaller. We should use one for each cookie, if we make them according to the recipe. Using a straw, make a hole in the spot where you'll pass a ribbon, in order to hang it on the tree. Bake in preheated oven, at 350F, for 12-14 min. Allow candy to harden and transfer to wire rack until completely cool.
For the glaze, beat meringue powder with water, then add icing sugar. Continue beating until thick and glossy. I had quite a bit of leftover glaze, since I decided not to glaze all the cookies. Should you decide to do likewise, you can refrigerate it in an airtight container for up to three days.
χρειαζόμαστε
16 διαφανείς καραμέλες φρούτων
220 γρ μαλακό βούτυρο
100 γρ καστανή μαλακή ζάχαρη
350 γρ κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1 κουταλιά γάλα
50 γρ κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
για το γλάσο
1 κουταλιά σκόνη ασπράδι αυγού
110 γρ άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές χλιαρό νερό
Με τον πλάστη σπάμε τις καραμέλες (καλύτερα όπως είναι μέσα στα χαρτάκια τους). Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, το τζίντζερ και το γάλα και πλάθουμε τη ζύμη για 5 λεπτά περίπου. Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που θα φτιάξουμε τα μπισκότα και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη. Κόβουμε με κουπ πατ σε διάφορα σχέδια και στρώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Με μικρότερο κουπ πατ κόβουμε στη μέση ένα σχεδιάκι. Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Βάζουμε την σπασμένη καραμέλα στο κενό που έχει στη μέση το μπισκότο. Για τα δικά μου τα μπισκότα έβαλα περίπου μισή καραμέλα σε κάθε κενό. Για τα μεγάλα που έλεγε η συνταγή βάζουμε μια στο κάθε ένα. Με ένα καλαμάκι κάνουμε μια τρύπα στο επάνω μέρος εκεί που θα βάλουμε την κορδέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να πήξει η καραμέλα και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. .
Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με το μίξερ το νερό με τη σκόνη μαρέγκας και προσθέτουμε την άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα γυαλιστερό και παχύ. Στολίζουμε τα μπισκοτοστολίδια μας και τα αφήνουμε να σταθούν για 2-3 ώρες.
Αυτή η δόση για το γλάσο έφτασε και με το παραπάνω για τα μπισκότα που στόλισα εγώ, περίσσεψε κιόλας αρκετό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα στόλισα όλα. Μόλις είδα το ...........εξαιρετικό αποτέλεσμα προτίμησα να σταματήσω και αφήσω τα άλλα χωρίς γλάσο, χαχαχα! Δεν το έχω το καλλιτεχνικό το είπαμε! Μπορούμε να φυλάξουμε το υπόλοιπο γλάσο σε αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο για 3 ημέρες.
I've wanted to make these stained glass cookies for the longest time, so, as soon as I found this recipe in an English magazine, I decided to proceed..They're extremely easy to make!!! I should have probably made them a bit thinner, but they turned out good anyway! The recipe is good for 16 large cookies, I, however, halved it and made 15 smaller ones.
we need
16 pcs. clear fruit candy
7 1/3 oz butter, softened
3 2/3 oz brown sugar
11 1/2 oz. flour, sifted
1 tsp ginger powder
1 Tbsp milk
1 2/3 oz. brown sugar crystals
for the glaze
1 Tbsp meringue powder
3 2/3 oz. icing sugar
2 Tbsps lukewarm water
Break the caramels with the rolling pin (while in their wrappers). Beat butter with brown sugar, add flour, ginger and milk and knead dough for about 5 min. Wrap dough in clear plastic wrap and refrigerate for 20-30 min. Sprinkle work surface with flour and roll out dough with rolling pin. Use cookie cutters to cut out cookies and place in parchment paper-lined cookie sheet. In each cookie, cut a design in the centre, using a smaller cookie cutter. Sprinkle with sugar crystals. Place broken candy in cookie centre. I used half a candy for each of my cookies, since they were smaller. We should use one for each cookie, if we make them according to the recipe. Using a straw, make a hole in the spot where you'll pass a ribbon, in order to hang it on the tree. Bake in preheated oven, at 350F, for 12-14 min. Allow candy to harden and transfer to wire rack until completely cool.
For the glaze, beat meringue powder with water, then add icing sugar. Continue beating until thick and glossy. I had quite a bit of leftover glaze, since I decided not to glaze all the cookies. Should you decide to do likewise, you can refrigerate it in an airtight container for up to three days.
Μια χαρά τα βλέπω εγώ, σου βγήκαν πολύ όμορφα! Πράγματι είναι εξαιρετική ιδέα τα βρώσιμα στολίδια, το μόνο κακό βέβαια είναι πως έτσι όπως θα μυρίζουν τζίντζερ και καραμέλα, πολύ σύντομα το βλέπω άδειο το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφα τα στολίδια σου Μαρία,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το καλλιτεχνικό δεν το έχω καθόλου, σίγουρα κι εγώ μισά θα τα παρατούσα!
Φιλιά, καλές γιορτές!
Πω πω Μαράκι, πανέμορφα είναι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χεις, το χεις, μην λες ότι δεν το χεις!
Φιλάκια!
Έλα, μην αδικείς τον εαυτό σου, είναι πανέμορφα! Δεν τα βλέπω βέβαια να μένουν πολύ πάνω στο δέντρο......! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πιο γλυκά στολίδια έφτιαξες Μαρια, με όλη τη σημασία της λέξεως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟλυ ομορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια-στολιδάκια σου και σίγουρα θα είναι νοστιμότατα και μοσχομυριστά!!Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαριτωμένα στολίδια. Μα υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα δέντρο γεμάτο στολίδια που τρώγονται? Και του Χρόνου και του Χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, πριν χρόνια που ήταν όλα τα παιδιά εδώ είχαμε φτιάξει κάποια παρόμοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και του χρόνου με Υγεία!
Τι ωραία στολίδια, Μαρία!!! Πολύ ωραία ιδέα!!! Μια food bloggers με τι άλλο θα μπορούσε να στολίσει το δέντρο της? ;);) Και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThese are beautiful. I hope you have a wonderful holiday. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήXara, I have not seen special cookie ornaments for a long, long time...actually decades! No one seems to take the time to make such special holiday treats homemade!
ΑπάντησηΔιαγραφήAbsolutely gorgeous, festive, and sooo yummy! Thanks for sharing the recipe, and the beautiful photos! xoxo
Τί όμορφα που είναι!!! Και πρωτότυπα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου πανέμορφα δείχνουν τα στολιδάκια-μπισκοτάκια που έφτιαξες!Το χεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Què delicia de galletas te ha quedado de lujo lindo adornos,abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά έγιναν Μαρία μου. Πολύ ωραία. Περνόντας απο το δέντρο παίρνεις κι ενα για δρόμο ..χιχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρέσουν πολύ. Και του χρόνου
Φιλιά
Μαρία, όχι μόνο βγήκαν ωραιότατα τα μπισκοτένια σου στολίδία, αλλά δείχνουν καταπληκτικά επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια στολίδια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρυσι είχα προσπαθήσει κι εγώ αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τα δικά σου Μαρία μου!!!!
Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου όταν το αποφασίσω ξανά!!!!
Και του χρόνου!!!!!
Πολλά φιλιά!
Ωραιότατα έγιναν τα μπισκότα σου Μαρία μου!!! Πανέμορφα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή