Fish Cakes/Ψαροκεφτέδες



Η συνταγή στα Ελληνικά, πιο κάτω
On the 25th of March, Greeks have a double celebration. The State celebrates our Independence Day and the Church celebrates the day the Archangel Gabriel gave Mary the good news, that she would have God's Son, Jesus.
Since we traditionally eat fish on this day, I decided to make some very tasty fish cakes with a piquant sauce. I found the recipe in a book called "1000 Classic Recipes".

we need
1 lb potatoes, peeled and diced
1 lb haddock fillets
1 bay leaf
1 medium potato
2 medium carrots
1 large onion
2 stalks celery
2 cloves garlic
2 Tbsps plain yoghurt
4 Tbsps fresh chopped chives
3 oz. dry white bread crumbs
2 Tbsps vegetable oil
salt and pepper, to taste
fresh chives, lemon wedges, salad greens to garnish and serve
piquant tomato sauce
3/4 cup sieved tomatoes
4 Tbsps dry wine
4 Tbsps plain yoghurt
salt and cayenne pepper, to taste
red pepper flakes, to garnish

Place the potatoes in saucepan and cover with water. Cook until tender, drain and mash.
Meanwhile, place bay leaf, potato, carrots, onion, celery and garlic in a pot, cover with water and cook until tender. Remove veggies with a slotted spoon* and add haddock. Boil for 10 min, then drain and flake with a fork.
Mix haddock and mashed potatoes, add yoghurt and chives and season. Blend well, allow to cool, cover and refrigerate for 1 hr.
Sprinkle bread crumbs onto a plate. Shape fish mixture into 10 patties and press each one into the bread crumbs, coating all over.
Brush a frying pan with oil and fry the fish cakes for about 5 min on each side, until golden. Keep warm.
To make the sauce, heat the tomatoes and wine. Season, remove from heat and stir in the yoghurt. Return briefly to heat, then transfer to a small serving bowl and sprinkle with hot pepper seeds.
Garnish fish cakes with chives and serve with greens and lemon wedges. Bon appetit!

*You can mash all the reserved boiled veggies, add some butter and enjoy on the side, or consume with another dish.

Ακολουθώντας την παράδοση της ψαροφαγίας για την Επέτειο της 25ης του Μάρτη, αποφάσισα να φτιάξω αυτούς τους πολύ νόστιμους ψαροκεφτέδες. Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο με 1000 κλασσικές συνταγές.

χρειαζόμαστε
454 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
454 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου
1 φύλλο δάφνης
1 μέτρια πατάτα
2 μέτρια καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. γιαούρτι
4 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
90 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. φυτικό λάδι
αλάτι και πιπέρι
σχοινόπρασο, φετούλες λεμονιού και πράσινη σαλάτα για σερβίρισμα
πικάντικη σάλτσα
3/4 φλ. ψιλοκομμένο ντοματάκι, στραγγισμένο
4 κ.σ. άσπρο κρασί
4 κ.σ. γιαούρτι
αλάτι και πιπέρι καγιέν
μπούκοβο για γαρνίρισμα

Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρολάκι, με νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε και λιώνουμε μ'ένα πιρούνι.
Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν η πατάτα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Όταν μαλακώσουν, βγάζουμε τα λαχανικά* και προσθέτουμε το ψάρι να βράσει για 10' περίπου. Σουρώνουμε και λιώνουμε το ψάρι μ'ένα πιρούνι.
Ανακατεύουμε τις πατάτες με το ψάρι, το γιαούρτι και το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Απλώνουμε τη φρυγανιά σ'ένα πιάτο, σχηματίζουμε 10 κεφτεδάκια με το μείγμα, τα πιέζουμε με τις παλάμες των χεριών μας να γίνουν επίπεδα και τα τυλίγουμε καλά με φρυγανιά.
Αλείφουμε ένα τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε για 5' περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούμε ζεστά.
Για την πικάντικη σαλτσούλα, βάζουμε τις ντομάτες να πάρουν μια βράση με το κρασί, κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, επιστρέφουμε στη φωτιά για 1' ανακατεύοντας και κατεβάζουμε. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μικρό μπολ, και γαρνίρουμε με μπούκοβο.
Σερβίρουμε τους ψαροκεφτέδες με πράσινη σαλάτα και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο και φετούλες λεμονιού. Καλή σας όρεξη!

*Τα λαχανικά που κρατήσαμε μπορούμε να τα λιώσουμε με λίγο βούτυρο και να τα σερβίρουμε με το ψάρι ή κάποιο άλλο φαγητό

7 σχόλια:

  1. παρα πολύ νόστιμοι....ωραία παρουσίαση να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα υιοθετήσω τη συνταγή. Πολύ μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμοι οι ψαροκεφτέδες! Θα ταιριάζουν ωραια και με ουζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία πρόταση, μου άρεσε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμοι οι ψαροκεφτέδες σας κορίτσια! Τέλειος μεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή