Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ρύζι στο φούρνο/Oven Baked Rice

Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο ρύζι έφτιαξα με πιπεριές και κρεμμύδια που το έχω διαβάσει στα πρώτα τεύχη του Gourmet. Το έχω φτιάξει πολλές φορές σε τραπεζώματα γιατί είναι εύκολο, μπορεί να γίνει πιο μπροστά και ψήνεται μόνο του χωρίς να μας απασχολεί! Λίγο πρέπει βέβαια γιατί εγώ το ξέχασα και πήρε λίγο παραπάνω χρώμα από πάνω. Δεν έπαθε τίποτα η γεύση του όμως!
Σε αυτό το πυρέξ που το έκανα εγώ έβαλα τα μισά υλικά από αυτά που γράφω.

χρειαζόμαστε

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ή φρέσκα σε ανάλογη ποσότητα
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 πιπεριές χρωματιστές, κομμένες σε κυβάκια
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
450 γρ φέτα κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη με τα χέρια αν είναι μαλακή όπως η δική μου
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
5 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) ή μπόλικο πιπέρι

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά ή μπόλικο πιπέρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι, τη φέτα και τον άνηθο. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε προσεκτικά. Με προσοχή για να μη χυθεί το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200β για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει το φαγητό και να πάρει λίγο χρώμα, όχι πολύ όπως το δικό μου:-(
Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει αρκετά, είναι πιο νόστιμο χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

This is a very tasty and easy to make rice, with peppers and onions. I've made it many times while entertaining a crowd, just because it's so easy, it can be made ahead of time and can be baked without any particular supervision. Maybe I should correct myself, saying some supervision should be required, since I forgot it and the top had a darker color...Nothing affected the taste however! Because the Pyrex I used was smaller,I had to halve the recipe given.

we need

2 large onions, finely chopped, or equal portion of green onions, chopped
3-4 Tbsps olive oil
3 bell peppers (different colors), cubed
1 1/2 cups arborio rice
1 lb feta cheese, crumbled
1 cup fresh dill, finely chopped
5 cups milk
1 red hot pepper, finely chopped (optional)  or a lot of pepper

Saute onions and peppers in olive oil until translucent. Add hot pepper (if using) or pepper. Remove from stove and add  rice, feta and dill. Turn into a large Pyrex, add milk and stir gently to blend. Bake in preheated oven at 400F, for about 45 min, until golden (not like mine).
It would be better to let it cool, it tastes much better when lukewarm or at room temperature.

44 σχόλια:

  1. ευκολο , γρηγορο φαγακι και τα δικα μου τα κινεζακια το τρωνε μεχρι τελευταιο σπυρι. οτι πρεπει για μενα που τραχω για να τσ προλαβω ολα. καλο σου απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία ιδέα!
    Αν κατάλαβα καλά σερβίρεται σε κομμάτια σαν το παστίτσιο ένα πράγμα??
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τετοια υλικα πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο.Αλλα ειναι και πολυ εμφανισιμο για τραπεζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απ' όλα έχει μέσα, ωραίο και ως συνοδευτικό, αλλά με τόσα υλικα και από μόνο του τρώγεται μια χαρά και είναι και χορταστικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμο, εύκολο και ευπαρουσίαστο για ένα τραπέζι!!!
    Το χρώμα του φαγητού σου μου φάινεται μια χαρά!!
    Θα μπορούσαμε ίσως να προσθέσουμε και μανιτάρια και να τα σβήσουμε και με λίγο κρασάκι μαζί με τις πιπεριές για άρωμα, θα είναι καλό πιστέυεις;
    Φιλάκια :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα το φτιάξω σύντομα...Λόγω θεραπείας ψάχνω να βρω χορτοφαγικές συνταγές...
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παράξενο :) θα το φτιάξω κ ισως προσθέσω και κανένα μανιταρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την έχω κι' εγώ τούτη την συνταγή, αλλά δεν την έχω αποτολμήσει μέχρι σήμερα. Λοιπόν μετά την πολλαπλή εφαρμογή απο σένα, λένω να την κάνω και πραγματικότητα dear Big Mama.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφη άμα το τρώνε τα κινεζάκια σου να το φτιάξεις, είναι πολύ εύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ καλημέρα! Δώστο να στο φτιάξουν, θα σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛΕΝΑ μου όπως το λες, σερβίρεται σε κομμάτια! Και σε θερμοκρασία δωματίου είναι και καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημιουργία είναι και εύκολο και εμφανίσιμο. Άσε που μπορείς να το φτιάξεις από πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γαστεροπλήξ έχει τα λαχανικά του μέσα και σαν φαγάκι είναι νόστιμο και ελαφρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. EYH, φυσικά και θα είναι καλό. Δεν ανησυχώ, θα την κάνεις την τσαχπινιά σου και θα είναι τέλειο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Artanis έχει και λαχανικά, έχει και ριζάκι! Περαστικούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. pandora, άμα το φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Penelope, ότι δεν τολμάς εδώ σε μένα;-)
    Δοκίμασε την και θα δεις. Είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν την είχα πρωτοπαρουσιάσει σε τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ειναι ωραιο δηλαδη? για το βαλω στο προγραμμα να δω πως θα μας φανει !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. xmmm.. και σχολάω νωρίς σήμερα!!! θα το φτιάξω για το βράδυ!!!

    φιλιά.. ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, τι να σου πω, εμάς πάντως μας αρέσει και είναι και ελαφρύ! Δοκίμασε το και πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ζαχαρούλα, φτιάξτο και πες μου αν θα σας αρέσει! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kαταπληκτική ιδέα κι επειδή εγώ συνέχεια τραπεζώνω κόσμο, θα το δοκιμάσω το συντομότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίλα, δοκίμασε το και πες μου. Γενικά, αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Νόστιμο, μυρωδάτο και χορτοφαγικό, ότι πρέπει για μπουφέ...
    καταγράφεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τέλειο! Μ'αρέσει το ρύζι και σίγουρα θα το φτιάξω.Εχετε ενδιαφέρον μπλόγκ.Θα συνδεθώ μαζι σας και παρακαλώ αν θέτετε συνδεθείτε κ εσεις μαζί μου. θα ειμαι ετυχής.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κάτι μου λεει πως θ' αρεσει στα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Betty σκέφτομαι να βάλω και μανιτάρια την άλλη φορά να δούμε πως θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Betty Manousos, καλώς όρισες και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα περάσω σύντομα! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. kiki τα δικά μου τα παιδιά το τρώνε. Αρκεί να τους αρέσουν οι πιπεριές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. θα το φτιαξω φαινεται πολυ καλο.....καλο σ/κ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kαλή μέρα και καλό μήνα, αργοπορημένα, ελπίζω όχι πολύ. Αυτή την "γέμιση" κάνουμε στο αρνί του Πάσχα. Η γιαγιά οθούμενη απο έθιμα που ηξερε απο την μητέρα της απο την Ανδρο. Λαμπριάτη, λένε το γεμιστό αρνί.
    Τον υπόλοιπο καιρό, έκανε την "γέμιση" στην καραβανίτσα στο μάτι της κουζίνας.! όπου καραβανίτσα, μια στρογγυλή φαρδιά κοντή κατσαρόλα!.
    οντως μια χαρά φαγητό, ευκολο και γρήγορο. Την εκδοχή με τον άνιθο δεν την είχα σκεφτεί. Γιατί στο αρνί έβαζαν .... (κόλλησα) να πάρει την μυρωδιά του αρνιού.
    κόλλησα παιδιά, κόλλησα δεν θυμάμαι πως το λένε, θα επανέλθω. χα χ αχα καλημέρααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά που μπορούμε να το φτιάξουμε ακόμη κι εμείς που η σχέση μας με τη κουζίνα είναι χλιαρή!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ELENI, φτιάξτο και πες μου εντυπώσεις. Καλό Σ/Κ επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα, δεν το είχα σκεφτεί σαν γέμιση, ωραία ιδέα μου έδωσες! Καλώς όρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εβιτα, φτιάξε το, είναι και πολύ εύκολο! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ ωραία ιδέα, μοιάζει λίγο με το κριθαράκι φούρνου που κάνει ο Δημήτρης, βάζει και κασέρια απο επάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. αχτίδα, και με άλλα τυριά μια χαρά θα είναι νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Big Mama το έφτιαξα το Σάββατο τούτο ρυζάκι. Με προσθήκη μανιταριών αλλά μόνον πράσινη πιπεριά (δεν είχα διαθέσιμες χρωματιστές). Ηταν πολύ ωραίο και μυρωδάτο, μόνο που θα το ήθελα πιο "σπυρωτό" νομίζω πως με ρύζι για ρυζότο και όχι καρολίνα θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα. Θα το επαναλάβω άλλη φορά και θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η αλήθεια είναι πως μας αρέσει έτσι το ρυζάκι αλλά αυτά βέβαια είναι προτιμήσεις, όπως το θέλει ο καθένας. Μανιτάρια θα βάλω και εγώ την άλλη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ξανάρθα με το "δενδρολίβανο", που μου έλειπε.
    την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το έφτιαξα εχτές κι έγινε θαυμάσιο γεύμα! Πήρα και τα συγχαρητήριά μου, γι`αυτό με τη σειρά μου πέρασα να συγχαρώ κι εσένα για την πρωτότυπη και νοστιμότατη συνταγή! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα, thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Andria, καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή