Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Εύκολη μαρμελάδα πορτοκάλι/Easy Orange Jam

Έχεις πολλά πορτοκάλια; Τι καλύτερο έχεις να κάνεις από μια μαρμελάδα πορτοκάλι;
Απλή, πολύ απλή,  τίποτα το ιδιαίτερο στα υλικά, αλλά ο τρόπος παρασκευής της είναι ότι πιο εύκολο για να φτιάξει κανείς τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
Η συνταγή είναι από ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής της Σοφίας Σκούρα, εγώ πρόσθεσα ένα αστεροειδή γλυκάνισο για άρωμα.
Στην κανονική συνταγή προσθέτουμε και κομματάκια από τις φλούδες 2-3 πορτοκαλιών, αφού τα έχουμε ξύσει και τα έχουμε βράσει, αλλά στη δική μου οικογένεια τα κομματάκια δε τα θέλουμε και έτσι εγώ παραλείπω αυτό το μέρος. Σας διαβεβαιώ ότι η μαρμελάδα είναι πεντανόστιμη και χωρίς αυτά.

χρειαζόμαστε (για 3 βαζάκια των 250-300 γρ.)
1200 γρ πορτοκάλια καθαρισμένα
800 γρ ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Βάζουμε σε μια λεκάνη τα πορτοκάλια με 2 φλιτζάνια νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και σιγά σιγά πιέζουμε, να βγει από κάτω, στην κατσαρόλα,  μόνο ο πολτός. Αυτό είναι το μόνο ......κουραστικό μέρος της συνταγής :) Θέλει λίγο χρόνο ώστε να βγει όλος ο πολτός και να μείνουν μόνο τα κουκούτσια και οι ίνες.
Μετράμε το υλικό που έχει βγει και βάζουμε την ανάλογη ζάχαρη. Εμένα το υλικό που μου έμεινε ήταν γύρω στα 1000-1050 γρ. Ζάχαρη η συνταγή λέει όσο είναι το υλικό, εγώ βάζω πάντα λιγότερο.
Βάζουμε λοιπόν σε μια κατσαρόλα τον πολτό, τη ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Εδώ γράφω πως βλέπω αν έχει γίνει η μαρμελάδα και πως κάνω εγώ την αποστείρωση.
When you are handed lots of oranges, there's nothing better than making orange jam.
This is a very simple procedure, no special ingredients for this particular jam.
The original recipe calls for boiled and grated peel of 2-3 oranges. This step has been omitted though because none of us at home like it.. I reassure you, the jam is delicious even without the peel.

we need (for 3 8-10 oz jars)
40 oz peeled oranges
26 2/3 oz sugar
1 star anise

Place oranges in a pot with two cups of water and bring to a boil, to soften oranges. Transfer oranges to a strainer and press, to allow pulp to go through. This is the only strenuous part of the recipe :). It will take some time for all the pulp to pass through and just for fibers and pits to be left in the strainer.
Measure pulp and add sugar. I measured approximately 33 1/3 - 35 oz. We usually need to add an equal amount of sugar, I always add less.
Turn pulp, sugar and star anise in a pot and bring to a boil until it thickens. Transfer to sterilized jars.
Here is how I test whether jam is set and how I sterilize jars.

10 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμη και αρωματική μαρμελάδα, την φτιάχνω συχνά και βάζω και φλούδα μέσα!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή και εύκολη φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό χρώμα Μαρία.
    Κι όντως πολύ εύκολη. Κι ο αστεροειδής γλυκάνισος που έβαλες θα δίνει
    ωραίο άρωμα

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη μαρμελάδα, με φανταστικό χρώμα και απίθανο άρωμα Μαρία μου!!! Καλοφάγωτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καιρο εχω να φαω σπιτικη μαρμελάδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις πιο αγαπημένες μου Μαρία, εγώ θα έβαζα οπωσδήποτε και τα κομματάκια της φλούδας, όπως ακριβώς το περιγράφεις, γιατί μου αρέσουν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει η ιδέα του αστεροειδή γλυκάνισου! Πολύ νόστιμη φαίνεται! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γλυκάνισος με πορτοκάλι! Υπέροχο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν έχω φτιάξει ποτέ παρ΄όλο που μου αρέσει πολύ η γεύση της! θα μοσχοβολάει πορτοκάλι και γλυκάνισο όλο το σπίτι εε? μου βάζετε ιδέες τώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή