Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Πίτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς/Fruit And Nut Bars

For English, scroll down
Τώρα... πίτα δεν το λες αλλά άλλο τίτλο δεν μπορούσα να σκεφτώ. Ίσως μπάρες θα μπορούσα να το πω γιατί προτιμώ να το κόβω έτσι και ένα κομμάτι μόνο μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το έφτιαξα δοκιμαστικά μια φορά και άρεσε τόσο πολύ που τώρα πια το ζητάνε όλες τις ώρες. Ο γιος μου μάλιστα παίρνει ένα κομμάτι πάντα μαζί του στη δουλειά του. Το έχω φτιάξει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και με ολικής... ότι προτιμάτε βάζετε. Η πίτα δε φουσκώνει πολύ. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιο από τα ψιλοκομμένα φρούτα με άλλο που μας αρέσει. 

χρειαζόμαστε
600 γρ μήλα
400 γρ αχλάδια
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
2 κουταλιές ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ αμύγδαλα φιλέ
100 γρ σύκα
100 γρ χουρμάδες
50 γρ cranberries ή σταφίδες
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη την κανέλα και ένα φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε. Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τους χουρμάδες.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα ψιλοκομμένα φρούτα και τα cranberries και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28Χ32 εκ. περίπου και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για μια ώρα περίπου.
When I first made this  recipe, my boys really loved the bars and keep on asking me to make them all the time. My son, actually, takes a piece to work on a daily basis.
I've tried them both with all purpose and whole wheat flour, you can use either one. You can also substitute the dried fruit mentioned in this recipe for others, of your choice.

we need
20 oz apples
13 1/3 oz pears
1 tsp cinnamon
2 Tbsps sugar
2 eggs
3 1/3 oz walnuts, coarsely chopped
3 1/3 oz almonds
3 1/3 oz dried figs
3 1/3 oz dates
1 2/3 oz dried cranberries or raisins
3 1/3 oz whole wheat flour
1 tsp baking powder
1 Tbsp butter
1 Tbsp breadcrumbs, finely ground

Peel and chop apples and pears. Place in a pot with cinnamon, sugar and 1 cup of water and boil until soft. Let slightly cool and purée. Finely chop figs and dates.
In a bowl, whisk eggs and add puréed fruit, nuts and dried fruit and stir lightly. Add flour and baking powder and stir to combine all ingredients.
Grease a 11X13 pan and sprinkle with breadcrumbs. Turn mixture into pan and bake in a preheated oven, at 350F, for approximately 60 min.


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Φοβερή λιχουδιά ετοίμασες Μαρία ...σκέτη νοστιμιά και υγεία!!!! Κρατώ τη συνταγή!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω καταλήξει αν είναι καλό ή κακό το γεγονός ότι δεν ζούμε κοντά :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! μιλάμε για πολύ καλή πρόταση Μαρία μου!
    Από αυτές που θέλουν αρωματικά καφέ ή τσάϊ και καλούς φίλους απαραιτήτως, για να "τσακίσουμε" το ταψί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πίτα σου φαίνεται πολύ λαχταριστή,γεμάτη από φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς, σκέτη απόλαυση!!
    Καλό μήνα Μαρία και Χαρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φοβερή λιχουδιά! μου αρέσει που έχει και φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα!
    φιλιά πολλά κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ φρουτένιες οι μπάρες και γω θα τις έπαιρνα στη δουλειά μου! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή