Να ξεκαθαρίσουμε ότι τις γκόγκλιες δεν τις έφτιαξα εγώ, τις αγόρασα μαζί με διάφορα καλούδια από ένα μαγαζί, στις διακοπές στην Εύβοια. Είναι οι αγαπημένες μου τις έτρωγα πάντα όταν πήγαινα το καλοκαίρι, τώρα έχω τη χαρά να μπορώ να τις αγοράζω για το σπίτι. Είναι σε πακέτα του κιλού κατεψυγμένα. Έχω δει συνταγές για να τις φτιάξω αλλά δεν έχω προσπαθήσει ποτέ. Λοιπόν, τις βράζουμε για είκοσι λεπτά περίπου και τις αφήνουμε στο νερό άλλα είκοσι λεπτά. Ρίχνουμε τυρί τριμμένο στο πιάτο μετά μια στρώση γκόγκλιες,μετά τυρί και γκόγκλιες εναλλάξ. Στο τέλος σύμφωνα με τις οδηγίες καίμε βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω, εγώ απλώς τα βουτύρωσα μόλις τα σούρωσα.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
για τους κεφτέδες
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 φλυτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη (φρέσκια ή κονσέρβα)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
λάδι
λίγη ζάχαρη
Πλάθουμε τους κεφτέδες. Βράζουμε τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.
Εδώ βρήκα τη συνταγή για τις γκόγκλιες, όπως φαντάζομαι ότι έχουν γίνει αυτές που πήρα.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
για τους κεφτέδες
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 φλυτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη (φρέσκια ή κονσέρβα)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
λάδι
λίγη ζάχαρη
Πλάθουμε τους κεφτέδες. Βράζουμε τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.
Εδώ βρήκα τη συνταγή για τις γκόγκλιες, όπως φαντάζομαι ότι έχουν γίνει αυτές που πήρα.
με τις δροσούλες που έχουν αρχίσει, μου φαίνεται ότι αυτό το πιάτο ταιριάζει θαυμάσια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το φαγάκι σου μεγαλομαμά μου!! Να σου πω την ονομασία γκόγκλιες δεν την έχω ξανακούσει... Αλλά παρόμοια ζυμαρικά έχω ξαναφάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά :)))
Αν κατάλαβα καλά είναι φρέσκο ζυμαρικό κατεψυγμένο;; και που αλλού μπορεί να το βρεί κανείς;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Φαινονται πολυ νοστιμες αληθεια εδω στην Αθηνα μπορουμε να τις βρουμε καπου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! ξεχασα να σου πω οτι πιο πολυ απο ολα λιγουρευτηκα την μπυρα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε πιάτο ή καλύτερα μια βαθιά γαβάθα κι έρχομαιιιιιιιιιιιιιιι
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ! τι ωραία !! μου αρέσουν πολύ οι ''γκογκλιες'' αλλά με τυράκι όπως την τελευταία σου φωτογραφία !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα για τα κεφτεδάκια γινετε ο πόλεμος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ νοστιμη προταση!Ευχαριστούμε πολυ.
Vassilis, πράγματι κάτι τέτοιες μέρες χρειάζεται μαμαδίστικο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήEYH, φαντάζομαι θα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές με άλλα ονόματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου δεν ξέρω αλλά πρόσθεσα στην ανάρτηση μου και ένα site που βρήκα που έχει τη συνταγή. Από ότι φαίνεται είναι εύκολο να φτιαχτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήπουαντερι, σ΄ευχαριστώ. Δεν ξέρω που τα πουλάνε αλλά πρόσθεσα στην ανάρτηση μου και ένα site που βρήκα που έχει τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήγαστεροπλήξ, έλα έχω και μπυρίτσα, ή κρασσάκι για να ζεσταθούμε κιόλας!
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria Β και εγώ σκέτες τις προτιμώ αλλά οι οικογένεια το θέλει και το μεζεδάκι της.
ΑπάντησηΔιαγραφήBenikos place, μαζί με τα κεφτεδάκια είναι πολύ νόστιμο φαγάκι! Χειμώνιασε φαντάζομαι και στα μέρη σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω έχεις έτοιμη και την μπυρίτσα από δίπλα, τι άλλο θέλουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα ότι αυτά τα ζυμαρικά τα λένε γκόγκλιες, πρώτη φορά ακούω αυτήν την ονομασία!
Φιλιά, καλό βράδυ!
ΕΛΕΝΑ, φαντάζομαι ότι κάθε περιοχή θα έχει κάτι παρόμοιο με διαφορετικό όνομα! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚεφτέδες με σάλτσα ζητούσα στα γενέθλιά μου από τη μάνα μου! Σλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki είναι πραγματικά μαμαδίστικο φαγάκι! Καλημέρα, φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τις λιμπίστηκα σκέτες (με βουτυράκι γάλακτος και μπόλικο τριμμένο τυράκι). Αυτή είναι η προσωπική μου αδυναμία με τα ζυμαρικά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope συμφωνώ μαζί σου. Βουτυράκι και τυράκι, το καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩ ΠΩ!!!ΔΕΝ ΤΙΣ ΗΞΕΡΑ ΤΙΣ ΓΚΟΓΚΛΙΕΣ.ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΤΟ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΦΑΓΗΤΟΥ. ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΟΥ.
SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ και δύο και τρία πάρε φίλε μου! Όλο δικό σου! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτο τον τροπο μαγειρευουν στο χωριο του καλου μου τα πλαστα μακαρονια.Τα παιδια τρελαινονται γι' αυτα, οχι οτι οι αλλοι παμε πισω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία, είναι πράγματι πολύ ωραία! Πλαστά τα λένε στο χωριό του καλού σου; Τελικά έχουν διάφορα ονόματα αλλά την ίδια νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήενα τοσο δα βραβειο σε περιμενει.....περνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γκόγκλιες, είναι παραδοσιακό αρβανίτικο φαγητό και το συναντάμε στη Νότια Εύβοια, αλλά και στα Μεσόγεια, στο Μενίδι, στη Σαλαμίνα κ.α
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν πολλές παραλλαγές και μέχρι σήμερα αποτελεί ιδιαίτερη γευστική πρόταση.
Οι γκόγκλιες είναι πλέον διαθέσιμες και στην Αθήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτηλ. επικοινωνίας
6957613450
email: anastasia_dasakli@yahoo.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή