Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Νουγκατίνα


Μερικές φορές σκέφτομαι πόσα πράγματα έχουν σχεδόν ξεχαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ας πούμε η νουγκατίνα. Σε όλα αυτά τα νέα ζαχαροπλαστεία υπάρχει ότι μπορείς να φανταστείς από γλυκό και σπάνια βρίσκεις τις πάστες που τρώγαμε εμείς μικροί! Μου φέρανε μπόλικα αμύγδαλα και μου κόλλησε να φτιάξω νουγκατίνα. Βρήκα λοιπόν στο βιβλίο μαγειρικής της μανούλας μου που είναι της ΣΚΟΥΡΑ, αυτή τη συνταγή.

φτιάχνουμε τη βάση
8 ασπράδια
2 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά κανέλα

Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και την κανέλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε λίγη, λίγη τη ζάχαρη. Ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα και ρίχνουμε το μίγμα σε μια λεπτή στρώση με ύψος περίπου 1/2 εκατοστό (το δικό μου βγήκε περισσότερο αλλά έτσι κι αλλιώς είναι νοστιμότατο). Το ψήνουμε στους 180β 15-20 λεπτά. Το κόβουμε ζεστό σε τρία ίσα κομμάτια.

φτιάχνουμε την κρέμα
8 κρόκους
4 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/3 φλιτζάνι κορν φλαουρ
2 κουταλιές κοφτές βούτυρο
3 βανίλιες
1 φλούδα λεμονιού

Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το αλεύρι και το corn flour. Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη φλούδα λεμονιού, βγάζουμε τη φλούδα και ρίχνουμε λίγο, λίγο στο μίγμα. Το βάζουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας που και που να μην πιάσει κρούστα.
φτιάχνουμε την τούρτα
Στρώνουμε το πρώτο κομμάτι της βάσης και από πάνω ρίχνουμε λίγο περισσότερο από το μισό της κρέμας. Κάνουμε το ίδιο με την δεύτερη στρώση. Βάζουμε και το τρίτο κομμάτι στρώνουμε όση κρέμα έχει περισσέψει και την σκεπάζουμε με σαντιγύ. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένο αμύγδαλο.
Αν θέλουμε καραμελώνουμε το αμύγδαλο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αμύγδαλο με μισή κουταλιά βούτυρο και 1 κουταλιά ζάχαρη. Το ανακατεύουμε μέχρι κα καραμελώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε πάλι στο multi και το τρίβουμε.

25 σχόλια:

  1. Η λέξη μου θυμίζει πολλά μιας κι ο θείος μου είχε ζαχαροπλαστείο στην Αγ. Παρασκευή κι όλα τα ανίψια βοηθάγαμε κι όπως λες χρόνια είχα κι εγώ να την ακούσω, μιας και δεν τρώγω βέβαια και γλυκά που να την ακούσω!!!
    Μπράβο που μας την θύμισες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βάλε κομματάκι δεν είναι να στέκεται για πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι σκέτο ποίημα!!!
    Βάλε κι εμένα κομμάτι από το ποιημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεε μου
    κολαστηκα νυχτιατικα!!
    δεν την εχω κανει ποτε μου...πολυ σπεσιαλ εμφανιση...ελεος καλη μου!!!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχ τι μας κανεις νυχτιατικα? αχ καλη εβδομαδα να εχουμε !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα! Περνα να παρεις το βραβειο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με έκανες και πείνασα...¨Ενα κομμάτι και για μένα, παρακαλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ωραία!!! πάνω που είπαμε να μαζευτούμε και να το ρίξουμε στις σαλάτες έρχεσαι εσύ με το φοβερό γλυκό σου και μας κάνεις να βουτήξουμε στην αμαρτία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή, δεν τρως γλυκά; Μπράβο σου, εγώ προτιμώ τα γλυκά από το φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γαστεροπλήξ, πάρε φιλενάδα, είναι νοστιμούλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΛΕΝΑ, έχω να το φάω χρόνια. Από το καλοκαίρι, με τη φιλενάδα μου, το σκεφτόμασταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. cook, η αλήθεια είναι ότι και εγώ πρώτη φορά την έκανα. Η οικογένεια είναι πιο πολύ της σοκολάτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, καλή εβδομάδα και σε σένα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πουαντερι ευχαριστώ για το βραβείο! Καλή εδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Artanis, ένα κομμάτι είναι δικό σου! Φυλαγμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΩ ΠΩ!!!ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΓΛΥΚΟ.ΘΕΛΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΙΤΣΑ.
    ΚΑΛΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα την είδα τη νουγκατίνα, είναι το αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου, όταν ήμουνα μικρή μας την έφτιαχνε συχνά! Έκανες πολύ καλά που μας έδωσες την ωραία αυτή συνταγή, θα την φτιάξω σύντομα να κάνω έκπληξη στη μανούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλή εβδομάδα και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Amelie,σε ευχαριστώ! Φαντάζομαι η μαμά σου θα κάνει μεγάλη χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περίσσεψε και για μένα ένα μικρό κομματάκι? Καθυστερημένη ήρθα το ξέρω αλλά με φάγανε οι εγγραφές και τα δρομολόγια λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ big mama τί μας κάνεις...
    Αυτή η νουγκατίνα μας ξεσήκωσε πάλι για ατασθαλίες!!!
    Πειρασμός σκέτος!
    Δίαιτα από Δευτέρα...
    Χαχαχα!!!
    Ή καλύτερα ας κάνουμε τη δίαιτα της "Πάπιας".
    Δηλ. τρώμε ότι θέλουμε και μετά κάνουμε την πάπια...

    Την καλησπέρα μου,
    με αγάπη πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λίλα μου, έλα σου φύλαξα λίγο. Δυστυχώς έφυγε γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. VASILIKI, αυτές τις μέρες αυτό έχω πάθει, την πάπια κάνω;-) Άντε να δούμε που θα μας βγάλει, μετά το Καλοκαίρι δεν έχουμε μαζευτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ήρθα να πάρω μάτι ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Κλαψ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή